HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Segítségben még nem volt részünk"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2020 április 15    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

Eddig még semmi nem valósult meg azokból a kérésekből, amelyeket az ORÖ fogalmazott meg a kormány számára.

Hirdetmény

A járványügyi helyzet miatt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) úgynevezett operatív csoportot hozott létre, amely napközben telefonos ügyeletet tart. „Főként az a cél, hogy tájékoztatást adjunk a minket megkereső közösségeknek, megfelelő helyre továbbítsuk a kéréseiket” – nyilatkozta lapunknak a miskolci Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom), az ORÖ elnökhelyettese, az e-mailen is kereshető roma operatív csoport tagja.

A legnagyobb gond most az – folytatta –, hogy azok a cigány emberek, akik szerte az országban építkezéseken dolgoztak, most javarészt hazamentek: elveszítették a munkáját, vagy maguktól döntöttek úgy, hogy ezekben a vészterhes időkben inkább a családjuk mellett akarnak maradni. Dancs Mihály elmondta, hogy az ORÖ felvette a kapcsolatot Nagy István agrárminiszterrel és Vecsei Miklóssal, a társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztossal.

A várakozások szerint a romáknak szülőhelyük közelében, a mezőgazdaságban sikerül majd elhelyezkedni. Annál is inkább – tette hozzá –, mert az agrárvállalkozók bizonytalan ideig nem számíthatnak a külföldről, főleg Ukrajnából és Romániából érkező vendégmunkásokra. Eddig még semmi nem valósult meg azokból a kérésekből, amelyeket az ORÖ fogalmazott meg a kormány számára. Dancs Mihály reméli, hogy ami késik, nem múlik. A kérések között szerepel, hogy a veszélyhelyzet idejére minden család kapjon havonta dupla családi pótlékot az otthon lévő és tanuló gyerekek megfelelő ellátása érdekében.

Az ORÖ egyebek mellett azt is szükségesnek tartja, hogy a kormány változtasson a közfoglalkoztatottak fizetés nélküli szabadságolásán: az otthon maradni kényszerülő közmunkások pillanatnyilag a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is elesnek. Ifjabb Farkas László, a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz) politikusa – azon túl, hogy ő is az ORÖ elnökhelyettese és a roma operatív csoport tagja – a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura polgármestere.

Elmondása szerint sokan „csodát”, azaz konkrét segítséget várnak az országos önkormányzattól, de az ORÖ-nek nincs lehetősége rá, hogy védőfelszerelést, élelmiszert vagy gyógyszert adjon a kérelmezőknek. „Legfeljebb a szállításban tudunk közreműködni” – jegyezte meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai üzeme egy ideje átállt mosható szájmaszkok készítésére, azt hihetnénk, hogy ezekből legalább nincs hiány a településen.

A valóság máshogy fest. A maszkok ugyanis elsősorban a kórházi ellátásba kerülnek, az üzem kapacitása nem elegendő a helybéliek ellátására is. A polgármester úgy tapasztalta, hogy a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket máshonnan egyáltalán nem, vagy csak nagyon drágán lehet beszerezni: ezért inkább egy tiszaburai „ügyes kezű embert” bízott meg szájmaszkok készítésével. Kérdésünkre, hogy érkezett-e már valamilyen támogatás a kormányzattól, ifjabb Farkas László közölte: „ebben még, sajnos, nem volt részünk”.

A járvány miatt tovább nőtt a munkanélküliség és a szegénység a túlnyomórészt romák lakta településen. Az önkormányzat kénytelen volt hozzányúlni a gondosan beosztott szociális kerethez: soron kívül 2 millió forint értékben osztott szét segélycsomagokat a családok között. A későbbiekben ez a pénz nyilvánvalóan hiányozni fog.

A gépjárműadóból származó bevétel elvonása ugyanakkor 4 millió forintos kiesést okoz a helyi költségvetésnek – vetett számot a polgármester, aki erősen bízik abban, hogy a közeljövőben Tiszabura is számíthat kormányzati forrásokra. Különben nem tudja, mi lesz. Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt