2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért
2019. 11. 22. 00:00

Amennyiben nem a mandátumátadás napján lesz az ORÖ alakuló ülése, tüntetni fognak a szervezet többségében lévő ellenzéki képviselők, figyelmeztették az NVB elnökét.

A roma országos nemzetiségi választás eredménye szerdán emelkedett jogerőre, miután a Kúria elutasította az NVB eredménymegállapító határozata ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke úgy döntött, az ORÖ 47 képviselője jövő hétfőn, november 25-én 14 órakor, az ORÖ Dohányutcai székházában veheti át mandátumát az NVB elnökétől. Az NVB határozatot hozott arról is, hogy alakulóülést december 3-ra hívja össze. A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzat testületének alakuló ülését az NVB elnöke hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Mivel november 3-án tartották a roma nemzetiség országos választásának megismételt szavazását Sárkeresztúron, a harminc napos határidő ettől a naptól számítódik.

 

Hármas szövetségben

 

Az Országos Roma Önkormányzatban a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz) 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete (RPM)  5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet (Phralipe) 4 mandátumot szerzett. A Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom elveszítette többségét a 47 fős testületben, mert a három szervezet egyöntetű állásfoglalása alapján nem kívánnak együttműködni Farkas Flórián képviselőivel, és erről közös nyilatkozatot is kiadtak a választást követően. A három ellenzéki szervezet közös elnökjelöltje Agócs János, a Firosz képviselője lenne.

 

Agócs János

 

Mint ahogy arról a RomNet beszámolt, Farkas Flóriánék nagyon nehezen tudnak beletörődni a ténybe, hogy elveszítették az ORÖ többségét a 47 fős testületben. Október 14-től, az eredmények ismeretétől számítva folyamatosak a próbálkozások, hogy átcsábítsanak, megzsaroljanak, kivásároljanak képviselőket, de úgy néz ki, nem járnak sikerrel. A jogorvoslati kérelmek minden lehetőséges formáját kihasználták már, hogy húzzák a időt az alakulóülés összeívására.

 

Készek tüntetni is az ORÖ új képviselői

 

Farkas László, a Firosz elnöke pénteken beadvánnyal fordult Rádi Péterhez, az NVB elnökéhez, melyet a RomNet-hez is eljuttatott. A megválasztott képviselő levelében arra kérte a választási bizottság elnökét, hogy a törvényi rendelkezéseknek megfelelően az Országos Roma Önkormányzat alakuló ülését a kiküldött december 3-i időpont előtt egy héttel, a mandátumkiosztás napjára, 2019. november 25. hétfőre 14 órára az ORÖ Dohány utcai hivatalába hívja össze, mert mint fogalmazott, „semmi sem indokolja a mesterkélten hivatalos köntösbe bújtatott, késleltetett megalakulást”.

 

„Nem szeretnénk összeesküvés elméleteket gyártani, de mára eljutottunk arra a pontra, hogy kénytelenek vagyunk elhinni azon állításokat, mely szerint tudatosan és szándékosan húzzák a választási szervek az ORÖ megalakulásának lehetővé tételét! Úgy érezzük, hogy az eddigi időhúzás kifejezetten a Lungo-Drom érdekeit szolgálta és szolgálja. Az alakuló ülés teret ad azon összeesküvés elméleteknek, hogy a jelenlegi ORÖ hivatal egyetértésben az NVB elnökével, tudatosan húzzák el az ORÖ alakuló ülésének összehívását” – írta Farkas László beadványában, aláhúzva, az ORÖ választásokon összefogásban sikert arató három szervezet képviselőit az utóbbi hetekben sorozatosan keresték meg Farkas Flórián és a Lungo Drom emberei, hogy adják el magukat és szavazzanak az alakuló ülésen a Lungo-Drom elnökjelöltjére. „A hármas szövetség stabil és a roma szavazókat elhivatottan és tenni akarással készen áll képviselni. Nem szeretnénk azt még csak feltételezni sem, hogy a Tisztelt NVB Elnöke asszisztálna ehhez a törvénytelenséghez, hogy Farkas Flórián még több időt nyerjen ahhoz, hogy befolyást gyakorolhasson a mandátumot szerzett ORÖ-s képviselőkre” – olvasható a dokumentumban.

 

ORÖ

 

 

Az RPM vezetője, Dancs Mihály, és a Parlipe vezetője, Babos Béla által is aláírt dokumentumban Farkas László azt írta: amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság az állatuk megjelölt jövő hétfőre, a mandátumátadással egy időben  mégsem hívná össze az alakuló ülést, „akkor nagy erőkkel” demonstrációt fognak szervezni az NVB székháza elé!

 

„Demonstrálni fogunk a jogainkért, egyben nemzetközi fórumokhoz és a sajtó nyilvánosságához fogunk fordulni a minket ért sérelmek orvoslásáért. Úgy érezzük, hogy a választásokon megszerzett közel 60 ezer szavazat feljogosít minket erre a lépésre is” -írta a Firosz elnöke, jelezve továbbá azt is, hogy az ORÖ megalakulásának késlekedése több pályázaton való indulásukat is akadályozza, és ezzel komoly anyagi vesztesége is keletkezik az Országos Roma Önkormányzatnak, és ez közvetlen hatásokat fog gyakorolni az egyébként is mélyszegénységben elő cigány emberek karácsonyi ünnepére. Ez akár többszázezer embert is érinthet.

A három szervezet panasszal él azzal a jogsértő gyakorlattal szemben is, amely szerint alapvetően a választási eljárásban a legrövidebb időkorlátokat kellene tartani és alkalmazni, a jogbiztonság érdekében. „Jó példa erre, hogy még magának a Kúriának is csak 3 napja volt arra, hogy a Lungo-Drom által mondvacsinált jogorvoslati beadványt elbírálja, ezért érthetetlen és felfoghatatlan a számunkra, hogy egy ORÖ hivatalnok, és az NVB hogyan veszi a bátorságot arra, hogy packázzon a legitimen megválasztott magyarországi cigányság legfelsőbb képviseletét ellátó ORÖ képviselőkkel és az utolsó utáni pillanatig húzza el az ORÖ alakuló ülését” – írták a roma szervezetek vezetői, arra kérve Rádi Péter NVB elnököt, vegye elejét a kialakulóban lévő országos botránynak.

 

Hidvégi-B. Attila

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök