2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa
2019. 07. 12. 00:00

Európa Roma Ifjúsági Fővárosává varázsolja egy teljes hétre a Phiren Amenca a vajdasági Újvidéket 10 ország 150 részvevőjével. A nemzetközi rendezvény július 16-án kezdődik és 21-ig tart.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa címet 2009-ben fiatalok kezdeményezésére az Európai Ifjúsági Fórum hozta létre, és a címet olyan városok kaphatják, melyek aktív részvételre ösztönzik a fiatalokat, teret engednek nekik, meghallgatják és bevonják őket az adott közösség szociális, kulturális, vagy akár gazdasági, politikai életébe. Ebben az évben a kitüntető címet az egykori magyar város, Újvidék (Novi Sad) nyerte el, amely két év múlva, 2021-ben Európa Kulturális Fővárosaként is bemutatkozhat.

 

 

A Phiren Amenca a „So keres, Európa?!” nevet viselő, egy hetes európai roma ifjúsági találkozóján Európa 10 országából mintegy 150 (főként roma) fiatal vesz részt, hogy a 2019-es év Európai Ifjúsági Fővárosát Európa roma ifjúsági fővárosává változtassa. A rendezvénysorozat résztvevői a kreatív programok mellett szakmai munkát is végeznek majd, ajánlásokat és javaslatokat fogalmaznak meg a készülő Nemzeti Roma Integrációs Stratégiákhoz, európai és hazai szintű ifjúsági és/vagy roma politikákhoz. 

 

A rendezvénysorozat egyik kiemelt eseményeként 2019. július 20-án délután Európai Parlamenti képviselőkkel és tisztségviselőkkel, szerb, román, szlovák, spanyol, román német és magyar politikusokkal, kormányzati szereplőkkel, valamint politikai döntéshozókkal egy szakmai beszélgetés megtartására kerül sor.  A tanácskozáson a roma fiatalok közösségi, társadalmi és politikai bevonásának fontosságáról és lehetőségeiről beszélgetés zajlik majd a döntéshozókkal, valamint arra keressük a választ, hogy hogyan lehetnek a nemzeti és európai stratégiákban, programokban eszközök és résztvevők a fiatalok. A fórum meghívott résztvevői is megosztják majd javaslataikat, az egy hét eredményeit a témához kapcsolódóan. Az eseménnyel a célunk olyan politikai szereplők bevonása, illetve egy olyan közönség megszólítása, akik a nemzeti stratégiák vagy más egyéb ifjúságpolitikák megalkotásában, lebonyolításában és/vagy értékelésében részt vettek, részt vesznek, illetve abban közvetve érintettek vagy a jövőben azokra hatással lehetnek. Meggyőződésünk, hogy szükség van egy sokkal nyitottabb és szorosabb együttműködésre a roma fiatalok és döntéshozók között, mert csak a kölcsönös párbeszéd vezethet eredményre.

 

Valljuk: a kulturális sokszínűség gazdagítja és összeköti, nem pedig rombolja a társadalmat! A fiataloknak joguk van formálni azt a világot, ami körülveszi őket, aminek a részei. Az Európa Ifjúsági Fővárosa program pedig hangot adhat a jövő nemzedékénék, és emellett lehetőséget kínál, embereket köt össze, és ötletek megvalósítását segíti. Ha a nemzetállamok és az európai közösség vezetői plitikai kommunikációjukban gyakorta azt hangoztatják, hogy a jövő a fiatalok kezében van, akkor az európai roma fiatalok is hallatni kívánják hangjukat, ismertetni álláspontjukat, hogy hozzájáruljanak egy sikeres jövő építéséhez. 

 

Az egy héten át tartó rendezvénysorozat keretében szakértők és aktivisták workshopokat és előadásokat fognak tartani az emberi jogok oktatásával és közösségi aktivizmussal kapcsolatban, de a roma és nem roma ifjúsági szervezetek tagjai különböző oktatási anyagokat is megismerhetnek például az emlékezetpolitika fontosságáról, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására is sor kerül. A július 16-án kezdődő rendezvénysorozat keretében Újvidék bevárosában különféle közösségi aktivizmussal, flashmobokkal, kulturális rendezvényekkel színesítjük az Európa Kulturális Fővárosa programját, hidat képezve a roma és nem roma társadalmi csoportok között.

 

A So keres, Europa rendezvénysorozat zárónapján szerb, spanyol, román és magyar zenekarok, hagyományőrző roma együttesek és tánccsoportok szórakoztatják majd a program résztvevőit, valamint a város lakosságát és a Phiren Amenca rendezvényére érkezőket.  A zenei fesztiválon a magyar zenekarok közül színpada lép a Romano Glaszo (Emberi hang) nevű művészeti csoport és a Karaván Família, az olasz ternYpe Dance, a szerb Romano Ternipe, valamint az RT Volvodine nevű újvidéki tamburazenekar.

 

 

A Phiren Amenca (Járj velünk) az Európai Bizottság és az Európa Tanács támogatásával 2015-ben szervezte meg első alkalommal „So, keres, Europa?!” elnevezésű eseményét, több mint 400 fiatal részvételével Kolozsváron, azzal az elhatározással, hogy megteremtsük a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját. Az első Európa Roma Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozaton több mint 100 magyarországi fiatal vett részt. Második alkalommal Bulgáriában, Várnán tartottunk szintén egy hetes rendezvénysorozatot szintén közel 150 fiatal részvételével. Az Újvidéken megrendezésre kerülő eseményre Magyarországról 30 fiatal utazik külön autóbusszal.

 

A So keres, Európa?! szakmai tanácskozásának pontos időpontja: 2019. július 20. 14:00 – 16:00

Helyszíne: Brod Teatar, Institution Student Cultural Centre in Novi Sad, Beogradski key, Нови Сад 021 6350579 Újvidék, Szerbia

 

A tanácskozás nyelve: angol

 

A So keres, Europa?! nemzetközi rendezvény médiapertnere a RomNet

 

A budapesti székhelyű Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. Szervezetünk közel 20 európai országban és Kanadában tevékenykedik: évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szervezünk és koordinálunk Európa több városában. Közel egy évtizede minden esztendőben Lengyelországban, Krakkóban és Birkenauban egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal 20 országból érkező több száz fiatallal emlékezünk a roma holokauszt évfordulójára.