HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérte

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 Június 20    Forrás: RomNet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Az OGY Nemzetiségi Bizottsága szeretné, ha az Országgyűlés az Országos Roma Önkormányzat intézményi támogatását növelné a 2020. évi költségvetésben. Erről is beszélt Farkas Félix szószóló, a Bizottság alelnöke Magyarország jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlésben.

Hirdetmény

Megkezdődött a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája az Országgyűlésben. Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának alelnöke ismertette a Bizottság álláspontjának roma vonatkozású részeit az Országházban. A Bizottság javaslata szerint a magyarországi roma közösség a jövő évben 1,8 milliárd forinttal többet kaphat a központi költségvetésből, amennyiben az Országgyűlés megszavazza.

 A szószóló felszólalásának szövegét teljes terjedelemben itt olvashatják:

 

"Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!


A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló T/6322 számú törvényjavaslat tekintetében érintett a törvényjavaslatban megfogalmazottak vonatkozásában, ezért én is köszönöm a Házbizottságnak a törvényjavaslat nemzetiségi napirenddé történő nyilvánítását, illetve, hogy már az előterjesztő is javasolta akként történő tárgyalását.
A bizottság a törvényjavaslatot a 2019. június 11-ei ülésén napirendre tűzte, lefolytatta a javaslat vitáját és megfogalmazta a bizottsági véleményt, tizenhárom igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül, egyhangúlag döntött arról, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatban részletes vitát kíván lefolytatni a Házszabályi Rendelkezések 32. § (2) bekezdése alapján a törvényjavaslat egészére.
Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es kormányalakítása óta a kisebbségekből nemzetiségek lettek, a minimális költségvetési támogatások megnőttek. 2010 óta csaknem háromszorosára duzzadtak.

 

Az egy évvel ezelőtt tárgyalt 2019. évi központi költségvetési törvény-javaslatban a helyi és az országos nemzetiségi önkormányzatok támogatásai ugyan maradtak a 9. számú mellékletben, de mindegyik előirányzatnál megbontásra került a támogatások összege: a XI. Miniszterelnökség fejezethez került 12 nemzetiség vonatkozásában a támogatás összege és a XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetben maradt a roma támogatások összege. A miniszteri hatáskörben lévő „nemzetiségi támogatások”, valamint a „nemzetiségi intézmények támogatása beruházási, felújítási pályázati önrészre”-című támogatások szintén átkerültek a XI. Miniszterelnökség fejezetbe. A magyarországi nemzetiségpolitikáért tehát megosztott hatáskörben két minisztérium és két miniszter lett felelős.

 

A jövő évi központi költségvetésben a hazai cigánysággal kapcsolatos támogatások is új helyre kerülnek, mivel 2019. május 1-jétől már nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hanem a Belügyminisztérium égisze alá került a romáknak a központi költségvetésből juttatott támogatás. Ennek megfelelően a Magyarországi nemzetiségek bizottságának a módosítási javaslatait már akként kell benyújtania, hogy a roma támogatásokat a módosító javaslatában külön szerepelteti.

 

Elsőként had’ szóljak arról, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek és így a cigányság is helyi szinten tudja a közösségeit összefogni, ezért különösen fontos a helyi és területi nemzetiségi önkormányzatok kielégítő működése. A nemzetiségi önkormányzatok a nemzetiségek jogairól szóló törvényben rögzített egyéni és közösségi jogok érvényesülése, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása - különösen az anyanyelv ápolása, őrzése és gyarapítása, továbbá a nemzetiségek kulturális autonómiájának a nemzetiségi önkormányzatok által történő megvalósítása és megőrzése – érdekében közügyeket látnak el. E feladatok önálló viteléhez, a feladatellátáshoz szükséges szervezeti-, személyi- és anyagi feltételek megteremtéséhez pedig kellő anyagi támogatásra van szüksége minden nemzetiségi önkormányzatnak működési- és feladatalapú támogatás formájában, ahogyan a helyi nemzetiségi önkormányzatokat összefogó országos nemzetiségi önkormányzatoknak is.

 

Másodsorban arról szeretném Önöket tájékoztatni, hogy a roma nemzetiségi pályázati támogatások emelkedésével mind több helyi nemzetiségi önkormányzat és nemzetiségi egyesület, illetve alapítvány tud megvalósítani a felnövekvő generációnak táborokat és kulturális programokat, a folyamatosan érkező visszajelzések alapján azonban a jelenleginél magasabb összegű pályázati keretre van szükség. A hazai, közel nyolcszázezres roma közösség számára a jelenlegi és a jövő évre tervezett pályázati keret összegének megemelése jelenthetné a felzárkózás egyik lehetőségét, hiszen a gyermekeink táboroztatása, a táborokban történő nyelvoktatás, identitáserősítő valós kulturális programok által érthetik meg a fiatalok a tanulás, ezáltal a felzárkózás szükségességét, mi pedig ekként örökíthetjük át a ránk hagyományozott kulturális értékeket és a nyelvet.

 

Harmadik pontként említem, hogy az Országos Roma Önkormányzat által fenntartott intézmények támogatására ítélt összeg a jövő évi költségvetésről szóló törvénytervezetben is az ideivel azonos mértékű. Az intézményi keret azok létrehozását követően került kialakításra, minden önkormányzatnál intézményekre lebontva. Az ORÖ-nél jelenleg összesen 6 intézmény működik: Foglalkoztatási hálózat, Média centrum, Misszió, Sportközpont és két iskola: Szirákon, illetve Tiszapüspökiben. A két köznevelési intézmény, Szirák, és Tiszapüspöki bevétele a közoktatási feladatok ellátásához biztosított költségvetési forrás. Ez a támogatás csupán a működésre ad lehetőséget, feladatok, programok, fejlesztések megvalósítására további forrás szükséges, ezért a Bizottság a módosító javaslatában erre vonatkozóan emelési igénnyel szeretne élni.

 

Végezetül engedjék meg, hogy néhány szót ejtsek a hazai cigányság szempontjából a beruházásra, felújításra és pályázati önrészre elkülönített összegről. Számításaim szerint kb. 80-100 roma önkormányzat, ill. civil szervezet tart fent felzárkózást segítő, illetve roma nemzetiségi kulturális intézményt (így pl. uniós programokból létrejött tanodákat, Biztos Kezdet Gyerekházakat, tájházakat, gyűjteményeket, közösségi házakat stb.), amelyek a kulturális autonómia alapkövei és amelyek a romák esetében kiemelt fontossággal bírnak a kulturális értékek megőrzése, tájházak, gyűjtemények, közösségszervezés, képzés, foglalkoztatás, szociális és jogvédelmi szolgáltatások stb. szempontjából. A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2019. június 11-ei ülésén egyetértett abban, hogy a 2019. évben a Miniszterelnökség fejezetében beruházásra, felújításra és pályázati önrészre elkülönített összeghez hasonlóan a 2020. évben a nemzetiségi intézmények ilyen módon történő támogatásának lehetőségét a Belügyminisztérium fejezetében a romák számára is meg kellene teremteni.

 

Úgy gondolom, hogy nemzetiségi parlamenti szószólóként következetes és tisztességes munkával, szószólótársaimmal és a bizottsággal el tudtuk érni azt, hogy a Magyar Országgyűlés minden frakciója és minden képviselője a Magyarországi nemzetiségek bizottsága által beterjesztett törvénymódosító javaslatokat egyhangúlag szavazta meg és bízom abban, hogy a bizottság által ezúttal benyújtandó módosító javaslatot is kellőképpen alátámasztottnak és támogatásra érdemesnek tartja majd a Tisztelt Ház.

 

Fentiek alapján a Magyarországi nemzetiségek bizottsága csatlakozik a törvényjavaslat részletes vitájához és módosító javaslatait megfogalmazza.


Köszönöm, hogy meghallgattak."

 

2019. 06. 19.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt