2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma közösségi egyeztetést tartottak Törökszentmiklóson
2019. 05. 16. 00:00

Több tucatnyi civil szervezet vezetője és több száz helyi lakos vett részt a május 21-re tervezett törökszentmiklósi szélsőjobboldali demonstrációról szóló roma közösségi egyeztetésen.

A Jobbik egykori politikai akcióit és a jogerősen betiltott és feloszlatott Magyar Gárda félelemkeltő felvonulásait lemásolva, a parlamenti pártból kivált szélsőségesek egy új politikai szervezetet hoztak létre, és részben egykori gárdistákból és volt katonákból egy új „alakulati” formációt alakítottak. Első erdődemonstrációjuk helyszíneként pedig Törökszentmiklóst választották. Azért választották ezt a települést, mert nyilvánosságra került egy videó, melyen valaki dühöngve két embert minden ok nélkül megvert. A férfit később letartóztatta a rendőrség.

 

 

Mint emlékezetes, a Magyar Gárda 2007. december 9-én a Pest megyei Tatárszentgyörgyön vonult fel az úgynevezett „cigánybűnözés” ellen tiltakozva. A bíróság később megállapította, hogy a felvonulás félelemkeltő és nyíltan cigányellenes volt, és jogerős döntésében feloszlatta a Jobbik által létrehozott szervezetet. Több mint egy évvel később, a romák ellen gyilkosságsorozat részként a Magyar Gárda felvonulása miatt  csaptak le a település cigánysorára Molotov-koktélokkal és sörétes fegyverekkel, és a támadás során megölték az akkor mindössze öt éves Csorba Robikát és 27 éves édesapját.  A 2008-2009 közötti, összesen kilenc településen végrehajtott cigányok elleni támadássorozatot azért indította el az azóta már jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt debreceni szélsőségesek, Kiss Árpád, testvére Kiss István és Pethő Zsolt, mert alkalmatlannak tartották a fegyvertelen Magyar Gárdát arra, hogy „megregulázza” a cigányságot, ezért saját kezükbe kívánták venni a „rendcsinálást”. A fő céljuk az volt, hogy polgárháborút robbantsanak ki a cigányok és a nem cigányok között.

 

Toroczkai László és Légiója

 

A Mi Hazánk  szervezet által hirdetett rasszista, kirekesztő elvek, valamint a május 21-ére tervezett esemény "erődemonstráció" jellege és a szervezetek előtörténete alapján a rendőrség megtiltotta a törökszentmiklósi felvonulást. Toroczkai László elnök újabb bejelentést tett, de a rendőrség ismételten megtiltotta a rendezvény megtartását. A hatóság indoklásában azt írta, "joggal feltételezhető, hogy az kimondottan félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívást hordoz magában". A határozat arra is hivatkozik, hogy az érintett útvonalon olyanok élnek, akiket a vonulás őket gyalázó, megfélemlíteni akaró üzenetek végighallgatására kényszerítene. Erre pedig - a közönség foglyul ejtésére - nem terjed ki sem a véleménynyilvánítás szabadságához, sem a békés gyülekezéshez való jog. A Mi Hazánk viszont a tiltások ellenére is megtartja demonstrációját.

 

Sok százan a roma közösségi egyeztetésen


Törökszentmiklós Jász-Nagykun-Szolnok megye harmadik legnagyobb települése. A cigánytelep szélén, a Zenész utcában lévő közösségi házban sok száz helybéli gyűlt össze, hogy meghallgassák az ország lekülönbözőbb részeiről érkezett roma civil szervezeti vezetek vezetőinek és képviselője javaslatát, miként reagáljanak a szélsőjobboldali felvonulásra. A találkozót a helyi cigány önkormányzat vezetője, Rácz Béla hívta össze Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnöke, a Magyarországi Cigányközösség Fóruma (MCF) elnöke javaslatára.

 

 

Az indulatoktól sem mentes lakossági fórum kezdetén Rácz Béla roma vezető megköszönte a roma képviselők és szervezeti vezetők kiállását, bátorítását és szolidaritását arra kérte a helybélieket, ne üljenek fel semmilyen provokációnak, maradjanak higgadtak, ne sértsenek törvényt, mert az egész törökszentmiklósi felvonulás mindössze a szélsőséges párt politikai propagandáját szolgálja, ezért nincs értelme az uszításnak. Gyermekeink jövője és biztonsága a legfontosabb, ne engedjünk az erőszaknak, a fenyegetésnek - hangoztatta.

 

Kolompár Orbán, az egyeztető fórum levezetőjeként leszögezte: olyan politikai helyzet alakult ki az országban és Törökszentmiklóson, ami nagymértékben befolyásolhatja az egyrészt magyarországi cigányság és a teljes magyar társadalom jövőjét. „Nem vezethetjük félre az embereket, a helyieket, mert sorsáról, életekről van szó” – hangoztatta, hozzátéve, nem ismétlődhet meg a 2008-2009 közötti terrorhullám, és nem adhatunk táptalajt a cigányok elleni gyűlöletre építő politikának, hogy ez által parlamenti mandátumokhoz juthasson. „Most nem csak a törökszentmiklósiak, hanem ez egész országban élő cigányság bajban van, az egész ország sorsa függhet attól, mi fog történni május 21-én” – mondta, azt hangsúlyozva, éppen ezért, ha a szélsőségesek a rendőri tiltások ellenére mégis felvonulnak, egyetlen egy rossz, bántó vagy sértő szó sem hangozhat el a cigányoktól, mert akkor a provokáció provokációt, majd az erőszak erőszakot szülhet.

 

A helybéli asszonyok azt mondták, 21-én kedden nem engedik  a gyermekeit iskolába, bezárják őket a házaikba, erre Kolompár Orbán úgy reagált, nem szabad félelmet mutatni, ne engedjék  agyremekeket hiányozni a tanításról,, mert minden ilyen cselekedet és félelem, bizonytalanság a szélsőségeseket erősíti, hiszen a legfőbb céljuk az, hogy nem csak a törökszentmiklósiak, hanem a teljes cigányság között félelmet keltsenek, vagy indulatokat szítsanak.

 

 

Balogh Lajos Paci, a Kethane Egyesület vezetője azt javasolta, hogy fogadják egy szál virággal az erődemonstrációra érkezőket. Az aktivista szóvá tette azt is, hogy a cigány önkormányzat elnökhelyettesének nem kell bocsánatot kérnie a romák nevében senkitől, mert, a trafikban történt bántalmazást nem a településen lő romák, hanem egyetlen egy ember követte el. Nem kell kollektív bűnösségről beszélni, és nem kell közösséget vállalni egy ilyen cselekedetért, ki kell közösíteni a deviánsokat – fűzte hozzá. Megemlítette, hogy az aHang nevű szervezet nevében petíciót indított, hogy az egész ország területén tiltsák be a szélsőjobboldali vonulgatásokat.

 

Csóka János, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke, a megyei cigány önkormányzat tiszteletbeli elnöke, azt hangoztatta, a romák bízzanak a hatóságokba, mert a rendőrség feladata, hogy megvédje a cigányságot, és fellépjen az engedély nélkül demonstrálókkal szemben. A roma politikus szerint a rendőrség kellő határozottsággal fog majd fellépni abban az esetben, ha a tiltás ellenére mégis lesz megmozdulás, éppen ezért nem segíti az intézkedést, ha a romák is ellen demonstrációt tartanának.

 

Száva Vince,  az ÉKE egyesület vezetője arról beszélt, hogy bízni kell Isten erejében és akaratában, és a helyi gyülekezettel május 21-én délután Istentiszteletet tartanak a közösségi házban. Ugyanerre kérte azokat, akiknek nagy udvaraik vannak, gyűljenek össze két-három másik helyen, és tartsanak imaestet. Megemlítette, hogy napokkal korában már járt a településen, ahol közel 500 ember előtt arról beszélt, hogy ne engedjenek a provokációnak, és a visszajelzései alapján az országban tízezrek vannak, akik szolidaritásukról biztosították a törökszentmiklósiakat. Bejelentette azt is, hogy május 25-re egy békés gyülekezést hirdet a város főterére.

 

Rafael Gyula, a Mindent a Cigányokért Fórum vezetője felolvasta azt a petíciót, amelyben a Mi Hazánk párt feloszlatását és a Magyar Gárda utódszervezetként létrejövő Nemzeti Légió feloszlatását kérik a miniszterelnöktől. A rendezvényen részt vett több száz ember többsége az estig tartó fórum végén és közben aláírásával támogatta a kezdeményezését.

 

Pongó Ignác, a komlói Generációk Egyesület vezetője szintén a petíció aláírására kérte az embereket, és azt hangoztatta, hogy mindenki őrizze meg békességét és higgadtságát, mert az erőszakra nem lehet erőszak a válasz.

 

Orsós István budapesti aktivista viszont azt kifogásolta, hogy addig, míg az országos civil szervezeti vezetők megfogalmazták a javaslataikat, a helybéliek, maguk az érintettek nem mondták el, hogy ők mit szeretnének, hogyan látják a helyzetet. 

 

A roma lakosság viszont tanácsot, egyértelmű iránymutatást várt a roma vezetőktől és politikusoktól, mert sokan azon az állásponton vannak, hogy abban az esetben, ha fenyegetve érzik magukat, akkor a fizikai erőszaktól sem riadnak vissza.

 

Kolompár Orbán, a fórum levezetője az egyeztetés végén azt javasolta, hogy a polgármesterrel történt napközbeni személyes megbeszélése során kiderült, a Mi Hazánk nem adott be területfoglalási engedélykérelmet a helyi önkormányzathoz, ezért május 21-án a romák vonuljanak ki a törökszentmiklósi Kossuth térre, és tartsanak ott egy kulturális rendezvényt. Álláspontja szerint amennyiben a szélsőségesek a korábbi tiltások ellenére bevonulnának a térre, bűncselekményt követnének el azzal, hogy megzavarják a romák rendezvényét, és a rendőrségnek azonnal lenne jogalapja arra, hogy intézkedjen.

 

Az MCF elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Toroczkai László egyértelmű célja az, hogy a provokációval, a cigányokkal szembeni gyűlöletkeltéssel a május 26-i EP-választásokon és az őszi helyhatósági választáson minél több szavazatot gyűjthessen. Ezért fenyegeti saját településén a cigányokat, ezért ment el  a napokban az ózdi Hétes cigánytelepre, Farkas Flórián háza elé, hogy erőt demonstráljon, és „arra játsszon, valaki egyszer bántalmazza, és akkor elszabadulhat az országban a pokol – tette hozzá Kolompár Orbán.

 

A fórumon részt vett összes civil szervezeti vezető, aktivista egybehangzóan azt mondta, bárhogyan is alakul, május 21-én jelen lesznek a településen, és szolidaritásukról biztosítják a törökszentmiklósi romákat.

 

A több mint két órán át tartott fórum végére sem csillapodtak a kedélyek, a törökszentmiklósi romákban továbbra is nagy a félelem, és a bizonytalanság. Többen azt mondták, május 21-én vagy elmennek otthonról a szomszéd településeken élő rokonokhoz, vagy bezárkóznak a házaikba.

 

 

De a fő kérdés számukra továbbra is az, hogy mi lesz velük és gyermekeikkel május 22. után, mi fog történni a későbbiekben, mert félelemben, rettegésben nem akarnak élni.

 

Hidvégi-B. Attila