HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 Március 23    Forrás: RomNetgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A rasszizmus elleni világnapon, március 21-én „Gyűlöletbeszédtől a népírtásig – történelmi és jelenkori narratívák” címmel tartott konferenciát Pécsett a Diverse Youth Network.

Hirdetmény

A konferencia célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a rasszizmus újfent történő megerősödésére és népszerűségére, valamint a különféle uszítószavak erejére, melyek akár egy népcsoport kiirtására is felbuzdíthatják az embereket.

 

 

Az egész napon át tartott rendezvénysorozaton több mint 150 ember vet rést. Az előadások sorát Trendl Fanni, a PTE-BTK oktatója kezdte meg „Romák ábrázolása a tankönyvekben” címmel. A prezentáció során a kutatás célkitűzéseit, végeredményét, a cigányságról kialakult sztereotip képek szerepének vizsgálatát részletezte. Őt követte Rigó Bálint, a Diverse Youth Network tagja, aki az Eurovíziós Dalfesztivál tükrén keresztül mutatta be az örmény népírtás emlékezetét.  Majd Mogyorós Renátó, a Wislocki Henrik Szakkollégium (WHSZ) tagja, aki a pécsi egyetemisták előítéletességének kutatási eredményeit osztotta meg. Az első szekció zárásaként pedig Sándor Bea a Háttér Társaság munkatársa az LMBTQI emberek ellen irányuló gyűlöletbeszéd megnyilvánulásait és formáit osztotta meg.

 

Kis szünetet követően a Tom Lantos Intézet képviseletében Verhás Evelin tartotta meg előadását, amely a ruandai népírtást és annak mély nyomait igyekezett ismertetni a megjelentekkel. Ezután Büchler Tamás, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója tartotta meg prezentációját a roma-zsidó kapcsolatokról.

 

 

A konferenciasorozat zárásaként Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője emlékezett meg a tíz évvel ezelőtti romák elleni gyilkosságsorozatról, illetve annak üzenetéről. Előadásában rávilágított arra, hogy mi előzte és alapozta meg a cigányok elleni terrorhullám időszakát mind társadalmi, mind pedig politikai szempontból, és a jogerősen elítélt elkövetőknek mi volt a mögöttes célja azzal, hogy védtelen cigányokra támadtak fegyverekkel és Molotovkoktélokkal az éj közepén. A kilenc településen végrehajtott,  másfél éven át tartott sorozatnak hat halálos áldozat és öt súlyos sérültje volt.

 

A Diverse Youth Network konferencia záróakkordjaként a megjelentek megismerkedhettek az egyik hagyományos zsidó ünneppel, a Purimmal, amely az Izraeli Kulturális Intézet közreműködésével valósult meg.

 

 

 

A Diverse Youth Network egy olyan ifjúsági egyesület, amely az összes tudományágból származó roma és nem roma szakemberekből áll. Feladatuknak a hátrányos helyzetű fiatalok képzését, oktatását tekintik, felhívva a figyelmet a sokszínűség, az emberi értékek, valamint az identitás fontosságára. A szervezet tevékenysége az emberi jogokkal, az aktív állampolgársággal és a társadalmi igazságossággal kapcsolatos legégetőbb kérdésekkel foglalkozik. A a Diverse Youth Network a demokratikus, élhető, sokszínű és befogadó társadalom alapköveit épít, hidat képezve ezzel egyén és csoport, kisebbség és többség között.

 

Kattintson ide a Diverse Youth Network korábbi tevékenységeinek megismeréséért:


https://www.facebook.com/Diverse-Youth-Network-376651192800442/Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt