2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Visszahelyeztettük a romák elleni gyilkosságok áldozataira emlékező táblát az ORÖ falára
2019. 02. 13. 00:00

Visszahelyezte a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatainak emléktábláját az Országos Roma Önkormányzat az aHang aktivistáinak és a hozzájuk csatlakozott civilek nyomásgyakorlásának köszönhetően.

Hatalmas eredményt értek el az aHang aktivistái, illetve a hozzájuk csatlakozó állampolgárok: az ő nyomásgyakorlásuknak köszönhetően helyezte vissza a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatainak emléktábláját az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). Újabb óriási eredmény született az aHang platform segítségével, ezúttal egy hazánkban kifejezetten elhanyagolt témában: a roma érdekérvényesítés területén.


Tíz évvel ezelőtt, 2009 novemberében a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egy emléktáblát helyezett el az (akkori nevén) OCÖ Dohány utcai székházában. A fekete márványtábla a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság áldozataira emlékezett. Aztán a tábla eltűnt az épület faláról. Az évek során többen hiányolták és érdeklődtek a holléte, a levetetés oka felől, de senki nem kapott magyarázatot. Pár hónapja az aHang egyik munkatársa kérdezősködött személyesen a székházban, ahol a titkárságon választ ígértek, de ez sosem érkezett meg.

 

 

Nagyon kevés fellelhető információ van az egykori tábláról, Hidvégi-Balogh Attila, a RomnNt főszerkesztőjének cikke az egyetlen hiteles forrás, ezen kívül se egy képet, sem egyéb releváns hivatkozást nem találni az interneten. Pedig az biztos, hogy az avatás megtörtént, a tábla ott volt.

 

/hirek/2009/11/03/emlektabla_orzi_a_romagyilkossagok_aldozatait

 

A kerek évfordulóhoz közeledve mind súlyosabbá vált a megválaszolatlan kérdés, így Balogh Lajos Paci, az aHang munkatársa kampányt indított az ügyben aláírásgyűjtéssel, tömeges levélküldéssel és utcai akcióval.

 

https://terjed.ahang.hu/campaigns/emlektabla

 

Két hét alatt közel 1000 ember csatlakozott a kampányhoz, közülük 25-en személyesen is számon szerették volna számonkérni az önkormányzatot a múlt pénteken. A hivatal dolgozói – értesüléseink szerint felsőbb utasításra – nem nyitották ki nekik az ajtót és nem vették fel a telefont, pedig hivatali időben ez kötelességük lett volna.

 

A többszöri sikertelen kísérlet után az aktivisták páran az ajtót döngették, Balogh Lajos Paci pedig rögtönzött beszédében elmondta: az adófizetők, köztük roma emberek pénzéből működő, az elvileg a romák érdekeit képviselő szervezet hátat fordít a cigányoknak, akik több száz kilométert utaztak, hogy bemehessenek a képviseleti helyükre.

 

„Azt hittük kávéval várnak majd minket – romák a messziről érkező romákat, de be se mehetünk” – mondta keserűen az egyik Nyíregyházáról érkezett aktivista.

 

A 47 fizetett képviselő közül egyetlen egy állt szóba telefonon az aktivistákkal, de neki sem sikerült elérnie azt, hogy a hivatalvezető beengedje a ház előtt tiltakozókat, vagy legalább kaputelefonon vagy telefonom beszéljen velük.

 

Értesüléseink szerint nagy volt odabent a sürgés-forgás, intézkedés, az önkormányzat munkatársai fideszes döntéshozókkal és Lungo Dromosokkal egyeztettek, hogy mit lépjenek.

 

A nagy titkolózásban még a postásnak se nyitották ki az ajtót, így 2019.02.08-án nem érkeztek meg a küldemények, köztük hivatalos levelek az ÖRO-hoz.

 

Az aktivisták végül teleragasztották az önkormányzat ajtaját üzeneteikkel, és egy óra hasztalan próbálkozás után elhagyták a helyszínt.

 

A “kapudöngetés” és Balogh Lajos Paci beszéde:

 

 

Két munkatársunk tegnap újra felkereste a Dohány utcai hivatalt, egy órás várakoztatás után továbbra is válasz nélkül hagyták el az ORÖ székhelyét. Ma azonban már a suttyomban visszahelyezett tábla fogadta őket.

 

A romák elleni sorozatgyilkosság közelgő jubileumára tehát sikerült visszatenni a táblát, de ehhez a civilek nyomására volt szükség. Továbbra sem tudni azonban, hogy az ORÖ pár éve vajon miért szedte le az épületének belső faláról a rasszista gyilkosságsorozat áldozataira emlékező táblát.

 

Az aHang ma reggel – amikor még nem tudtunk az emléktábla visszahelyezéséről – adománygyűjtést indított egy új tábla elkészítéséhez.

https://terjed.ahang.hu/campaigns/emlektabla?action=donate

 

Azt szeretnénk, ha az adományokból elkészülő tábla olyan helyre kerülhetne, ahol méltó módon emlékezhetünk az áldozatokra – ezzel kapcsolatban
diskurzust indítunk a lehető legtöbb érintettet, roma és nem roma érdekképviseleti szervezetet, aktivistát bevonva.