HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Csóka János Pál: Nácikkal nincs közösködés

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 Február 09    Forrás: Magyar Nemzetgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Az ellenzéki összefogás matematikája a teljes bukáshoz vezet, reagált Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke a Jobbikkal való összefogás tervére.

Hirdetmény

Ha három almát és három rohadt körtét összeadunk, nem hat alma lesz az eredmény, viszont a rohadt megrohasztja a többit is — ezzel a hasonlattal reagált lapunknak Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke a Jobbikkal való összefogás tervére.

 

Képtalálat a következőre: „csóka jános pál romnet”

 

 

– Miért érezte, hogy meg kell szólalnia?

 
– Egész életemben baloldali és antifasiszta voltam. Amikor a jobboldali politikai erőknél akárcsak feltételeztük, hogy fasiszta vagy náci jellegű, arra picit is hasonlító megnyilvánulás volt, akkor hangosan és egyértelműen álltunk ki, demonstráltuk, hogy náci ideológiával soha nem közösködünk és nem tűrjük el. Ha most nem szólalok meg, akkor minden eddigi tettemet és az elveimet feladom.

 

– Mi háborította fel önt?

 
– Megrázó élményem volt, amikor tegnap délután felhívott egy újpesti négygyermekes roma asszony, aki 2012 végén a Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő zsidókat listázó felszólalása elleni demonstrációra a hívásunkra jött el. Felemelő érzés volt mindannyiunknak, hogy magyar és roma zászlók alatt együtt vonultunk a tömegben. Taps fogadott minket, picit úgy éreztük magunkat, mint 1990-ben Erdélyben, Marosvásárhelyen Puczi Béláék, akik azzal a felkiáltással vonultak be a városba, hogy „Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!”. Több roma civil szervezet képviseltette magát, például az Idetartozunk közösség is, velük együtt álltunk ki zsidó honfitársaink mellett. Ahogy az egész rendezvényre, úgy ránk, romákra is igaz volt, hogy pártállástól és ideológiáktól függetlenül együtt álltunk ki a náci beszéd ellen.

 

– Mit jelent önnek a baloldaliság?

 
– Újpesten, az úgynevezett zsidó gettó mellett születtem 1953-ban, ahonnan 1944-ben három nap alatt vitték el közel 17 ezer zsidó származású honfitársunkat. Szüleim munkásemberek voltak, akik olyan szellemben neveltek minket, hogy az olyan nemzeti tragédiát, mint a holokauszt, soha többé ne engedjük meg. 19 évesen, 1972-ben, nehéz fizikai munka mellett léptem be a szakszervezetbe és végeztem ifjúsági szervezői munkát a KISZ-ben. Rengeteg roma fiatalnak segítettünk a tanulásban, sportolásban, szakmai képzésekben és olyan kulturális programok elérésében, amelyekben a szüleinknek nem volt részük. Egyszerű melósként és romaként hittem abban, hogy jó ügyet szolgálok. Természetesen idővel magam is érzékeltem annak a rendszernek az árnyoldalait, a rendszerváltást magam is vártam és üdvözöltem, optimista módon reménykedtem abban, hogy a demokrácia rengeteg lehetőséget nyújt nekünk, romáknak is. Egy dolog soha nem változott meg bennem: a rasszista és náci megnyilvánulásokhoz való viszonyom örök és egyértelműen elutasító. Még közvetett formában sem vagyok hajlandó kapcsolatba kerülni velük. Nincs az a pénz, állás, pozíció, amely ezt az elvet megváltoztatná bennem. Valószínűleg ezt értékelték bennem, amikor 2013 januárjában megkaptam a Raoul Wallenberg-díjat.

 

– Ön nem tartja elfogadható baloldali stratégiának azt, hogy a Fidesz leváltása érdekében minden ellenzéki erőt össze kell fogni?

 
– Van kifogásom a Fidesz politikájával kapcsolatban, de ezt össze sem tudom hasonlítani a Jobbikról alkotott véleményemmel. Nem tudok olyan érvet felhozni, ami indokolná a nácikkal való együttműködést.

 

– Pedig az ellenzéki pártok szerint a választási matematika csak a Jobbikkal ad nyerő számot.

 
– Karácsony Gergely számításait ismerem, de nem értek velük egyet. Szerintem ha három almát és három rohadt körtét összeadunk, nem hat alma lesz az eredmény, viszont a rohadt megrohasztja a többit is. Vannak a történelemben példák az ilyen számítgatás következményeiről. Én elhiszem Karácsony Gergelynek, hogy mindig is antifasiszta volt, de most nagyon rossz irányba indult el. Ennek az lesz az eredménye, hogy a baloldali politika felszámolja magát, és nem a kiszámolt győzelem, hanem a teljes bukás és összeomlás lesz a vége.

(Békés Bence)

 

Csóka János Pál a héten egy nylít levelet is közzétett, melyet most a RomNet is közöl:

 

 

 

Csóka János Pálnak, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének és a Magyar Szocialista Párt Nemzetiségi Tagozata alelnökének közleménye

 

Tárgy: az MSZP határolódjon el Karácsony mondataitól és a Jobbiktól

 

Az utóbbi időben számos aggasztó hírt kapott a közvélemény a Jobbik elnevezésű pártról, amely az ellenzéki oldal legjelentősebb pártjaként tagja az országgyűlésnek. Náci karlendítés, valamint rasszista és homofób viccelődés az elnök esküvőjén, zsidó nő megverésével való dicsekvés a párt egyik vezetője részéről, a párt elnökének önmeghatározásában a "jöhetnek a cigányok, szétütök mindenkit” mondat.


Karácsony Gergely, aki az MSZP-P pátszövetség miniszterelnök-jelöltje volt a 2018-as országgyűlési választáson, most pedig a „baloldal főpolgármester-jelöltjeként” nyilatkozott, egy televíziós műsorban elmondta, hogy nem tartja náci beszédnek azt, ha valaki zsidó származású képviselőket akar listázni, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

 

Mindez jelentős aggodalommal tölt el sok roma állampolgárt, aminek hatására tömegesen keresik meg roma érdekképviseleti szervezetek képviselőit, civilszervezetek vezetőit, így a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatot is, hogy aggodalmukat és értetlenségüket fejezzék ki.
Engem mindkét választott tisztségemben érint az ügy, kötelességem megszólalni és hangot adni a roma közösség jogos félelmeinek, felháborodásának. Úgy vélem, hogy sem baloldaliként, sem választott roma vezetőként, sem meggyőződéses antifasisztaként nem hallgathatok és nem asszisztálhatok a jelenlegi folyamatokhoz.


Ezért bejelentem, hogy ha az MSZP vezetése nem határolódik el Karácsony Gergely kijelentésétől, illetve nem teszi egyértelművé a választók számára, hogy a Jobbikkal, mint náci megnyilvánulásokban érintett párttal semmilyen együttműködésre nem hajlandó, akkor felfüggesztem párttagságomat és lemondok a pártban betöltött tisztségemről.


Természetesen, nagyon bízom abban, hogy az MSZP tagsága és vezetése nem dobja el végleg a baloldaliság eszméit és elveit, tartja magát ahhoz, hogy náci megnyilvánulások soha nem lesznek elfogadhatók számunkra, ilyen típusú politikai erővel semmilyen együttműködést nem tartunk elképzelhetőnek.

 

Csóka János Pál

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt