2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Miért tüntette el az ORÖ a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?
2019. 01. 29. 00:00

Közeledik a roma gyilkosságok 10. évfordulója és nincs egy valódi emlékhely, ahol az áldozatokra emlékezhetnénk.

Tíz évvel ezelőtt,

2009 novemberében a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egy emléktáblát helyezett el az (akkori nevén) OCÖ Dohány utcai székházában. A fekete márványtábla a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság első, nagycsécsi áldozataira emlékezett. Azóta a tábla eltűnt az épület faláról. Többen hiányolták és érdeklődtek a holléte, a levetetés oka felől, de senki nem kapott magyarázatot. Legutóbb az aHang egyik munkatársa kérdezősködött személyesen a székházban, ahol a titkárságon választ ígértek. Ennek lassan három hónapja, az emailben is feltett kérdésre azóta sem érkezett válasz.

 

Azóta Balogh Lajos, roma aktivista (szintén az aHang munkatársa) is érdeklődött az ÖRO-nál,

 

de az ő próbálkozása sem járt sikerrel. Az interneten nagyon kevés fellelhető információ van az egykori tábláról, Hidvéghi Balogh Attila, a Romnet főszerkesztőjének cikke az egyetlen hiteles forrás, ezen kívül se egy képet, sem egyéb releváns hivatkozást nem találni az interneten. Pedig az biztos, hogy az avatás megtörtént, a tábla ott volt.

 

A kerek évfordulóhoz közeledve mind súlyosabbá válik a megválaszolatlan kérdés, így az aHang Balogh Lajos vezetésével egy levélküldő kampányba kezd, hátha néhány száz, esetleg néhány ezer érdeklődő állampolgár megkeresése után hajlandó lesz reagálni az Országos Roma Önkormányzat.