2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték
2018. 12. 10. 00:00

Állami szintű változtatásokra van szükség, hogy felszámolhatóvá váljon a megkülönböztetés, a társadalomból való kirekesztés – hívta fel a figyelmet Setét Jenő az Emberi jogok világnapján.

A jogvédő azt írta: a romák tekintetében, elfogadhatatlannak és az emberi jogokat sértőnek tartjuk a másodrangú állampolgári státuszt, az egyenlő esélyek és bánásmód hiányát és sérelmeit, a ki nem mondott kasztrendszer szerű, elválasztó, életminőséget romboló, és kirekesztő falakat. „Az emberi jogok tekintetében elfogadhatatlannak tartjuk, a térbeli – lakhatási, a munkahelyi, az iskolai, a szórakozóhelyi hátrányos megkülönböztetéseket, a kitelepítési és elüldözési politikákat” – húzta alá.

 

 

Az emberi jogok világnapját minden év december 10-én ünneplik. A napot Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata ENSZ közgyűlés általi elfogadásának és kikiáltásának tiszteletére választották 1948. december 10-én.

 

Az Idetartozunk Egyesület állásfoglalása az Emberi Jogok Világnapja alkalmából.

 

 

Az Idetartozunk Egyesület hittel és tisztelettel tekint az Emberi Jogokra és annak ünnepére is, az Emberi Jogok Világnapjára. E nap emlékeztető arra, hogy az egyetemes emberi jogok olyan fontos értékek, amelyek vallási és politikai meggyőződésbeli különbözőségeink ellenére összekötnek mindannyiunkat.

 

Napjainkban, amikor az emberi jogok az észszerűséggel ellentmondóan, nem tartoznak a fősodratba, a divatos és népszerű témák körébe, mindezek ellenére egyesületünkkel elkötelezett hívei vagyunk a kivétel és feltétel nélkül, mindenkit megillető emberi jogoknak. Ezeket tekintjük a legfontosabb rendező elveknek.

 

Ezen új időkben természetesen nem koncentrációs táborokkal vagy fegyverekkel támadnak az emberi jogokra, de ugyanilyen elfogadhatatlannak tartjuk, bármely társadalmi, etnikai, szexuális, jövedelmi és élethelyzetű csoport méltóságának megsértését, elvitatását, ellenségképpé, bűnbakká tételét vagy megbélyegzését.

 

Saját közösségünk, a romák tekintetében, elfogadhatatlannak és az emberi jogokat sértőnek tartjuk a másodrangú állampolgári státuszt, az egyenlő esélyek és bánásmód hiányát és sérelmeit, a ki nem mondott kasztrendszer szerű -elválasztó, életminőséget romboló, és kirekesztő- falakat. Az emberi jogok tekintetében elfogadhatatlannak tartjuk, a térbeli – lakhatási, a munkahelyi, az iskolai, a szórakozóhelyi hátrányos megkülönböztetéseket, a kitelepítési és elüldözési politikákat.

 

Meggyőződésünk, hogy az állam - mint legerősebb szereplő -  magatartásának meg kell változnia és nem szabad a továbbiakban erőforrásaival a, kirekesztési gyakorlatokat és mechanizmusokat támogatnia, mint az elkülönítő oktatás esetében, hanem erőforrásait a társadalmi távolságok csökkentése, a nagyobb közjó és igazságosabb, a hátrányokat felszámoló, kiegyenlítő tevékenységek felé kell fordítania.

 

Az pedig közös társadalmi felelősségünk, hogy olyan társadalmi klímát teremtsünk, amelyben az egyén személyes boldogulását, fejlődését és törekvéseit a csoporthovatartozása nem határozza meg, nem hátráltatja és nem akadályozza, senki esetében sem.

 

Budapest, 2018. 12. 10.

Setét Jenő,  az idetartozunk Egyesület vezetője

 

Képtalálat a következőre: „emberi jogok napja”