HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 December 10    Forrás: RomNetgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Állami szintű változtatásokra van szükség, hogy érvényesülhessenek az alapvető emberi jogok, és felszámolhatóvá váljon a megkülönböztetés, a társadalomból való kirekesztés – hívta fel a figyelmet Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke az Emberi jogok világnapja alkalmából kiadott állásfoglalásában, hétfőn, aláhúzva: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték.

Hirdetmény

A jogvédő azt írta: a romák tekintetében, elfogadhatatlannak és az emberi jogokat sértőnek tartjuk a másodrangú állampolgári státuszt, az egyenlő esélyek és bánásmód hiányát és sérelmeit, a ki nem mondott kasztrendszer szerű, elválasztó, életminőséget romboló, és kirekesztő falakat. „Az emberi jogok tekintetében elfogadhatatlannak tartjuk, a térbeli – lakhatási, a munkahelyi, az iskolai, a szórakozóhelyi hátrányos megkülönböztetéseket, a kitelepítési és elüldözési politikákat” – húzta alá.

 

 

Az emberi jogok világnapját minden év december 10-én ünneplik. A napot Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata ENSZ közgyűlés általi elfogadásának és kikiáltásának tiszteletére választották 1948. december 10-én.

 

Az Idetartozunk Egyesület állásfoglalása az Emberi Jogok Világnapja alkalmából.

 

 

Az Idetartozunk Egyesület hittel és tisztelettel tekint az Emberi Jogokra és annak ünnepére is, az Emberi Jogok Világnapjára. E nap emlékeztető arra, hogy az egyetemes emberi jogok olyan fontos értékek, amelyek vallási és politikai meggyőződésbeli különbözőségeink ellenére összekötnek mindannyiunkat.

 

Napjainkban, amikor az emberi jogok az észszerűséggel ellentmondóan, nem tartoznak a fősodratba, a divatos és népszerű témák körébe, mindezek ellenére egyesületünkkel elkötelezett hívei vagyunk a kivétel és feltétel nélkül, mindenkit megillető emberi jogoknak. Ezeket tekintjük a legfontosabb rendező elveknek.

 

Ezen új időkben természetesen nem koncentrációs táborokkal vagy fegyverekkel támadnak az emberi jogokra, de ugyanilyen elfogadhatatlannak tartjuk, bármely társadalmi, etnikai, szexuális, jövedelmi és élethelyzetű csoport méltóságának megsértését, elvitatását, ellenségképpé, bűnbakká tételét vagy megbélyegzését.

 

Saját közösségünk, a romák tekintetében, elfogadhatatlannak és az emberi jogokat sértőnek tartjuk a másodrangú állampolgári státuszt, az egyenlő esélyek és bánásmód hiányát és sérelmeit, a ki nem mondott kasztrendszer szerű -elválasztó, életminőséget romboló, és kirekesztő- falakat. Az emberi jogok tekintetében elfogadhatatlannak tartjuk, a térbeli – lakhatási, a munkahelyi, az iskolai, a szórakozóhelyi hátrányos megkülönböztetéseket, a kitelepítési és elüldözési politikákat.

 

Meggyőződésünk, hogy az állam - mint legerősebb szereplő -  magatartásának meg kell változnia és nem szabad a továbbiakban erőforrásaival a, kirekesztési gyakorlatokat és mechanizmusokat támogatnia, mint az elkülönítő oktatás esetében, hanem erőforrásait a társadalmi távolságok csökkentése, a nagyobb közjó és igazságosabb, a hátrányokat felszámoló, kiegyenlítő tevékenységek felé kell fordítania.

 

Az pedig közös társadalmi felelősségünk, hogy olyan társadalmi klímát teremtsünk, amelyben az egyén személyes boldogulását, fejlődését és törekvéseit a csoporthovatartozása nem határozza meg, nem hátráltatja és nem akadályozza, senki esetében sem.

 

Budapest, 2018. 12. 10.

Setét Jenő,  az idetartozunk Egyesület vezetője

 

Képtalálat a következőre: „emberi jogok napja”Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Felgyújtották a kárpátaljai romák imaházát és óvodáját is

  • 2-4 évet kaptak Olaszországban, akik felgyújtották cigányok táborát

  • Már nem igazgató a gyermekbántalmazással vádolt angyalföldi iskolavezető

  • Az ORÖ kiállását várja a rendőri intézkedés után meghalt férfi ügyében Setét Jenő

  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt