2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újjáépítteti a kárpátaljai Nagydobronyban felgyújtott roma imaházat Mága Zoltán
2018. 08. 01. 00:00

Mága Zoltán hegedűművész újjáépítteti a kárpátaljai Nagydobrony romatelepén felgyújtott imaházat és óvodát a most zajló 100 templomi jótékonysági koncertjeinek bevételéből.

Kárpátalja legnagyobb magyarlakta községében, a magyar többségű Nagydobrony településen 2018. július 15-én hajnalban, feltehetően szélsőjobbaldali támadók szándékos gyújtogatása miatt leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda teljes felújítására fordítja. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok, a konyhai eszközök. Az óvodába mintegy hatvan olyan roma gyerek járt, akiknek szüleik többnyire írástudatlanok, így nem tudják őket segíteni a tanulásban.

 

Mága Zoltán hegedűművész

 

Mága Zoltán hegedűművész a RomNet-nek szerdán azt mondta: a most zajló, összesen 100 állomásból álló templomi jótékonysági koncertsorozatának bevételéből kifizeti az épület helyreállításának költségeit annak reményében, hogy mind az imaház, mind pedig az óvoda újjáépítése rövid időn belül elkezdődhet. A hegedűművész abban bízik, hogy a karácsonyi istentiszteletet már a felújított református imaházban az óvodás gyermekek közreműködésével tudják megtartani a település összes lakóival együtt, és a kisgyermekek is biztonságban és megfelelő körülmények között készülhetnek majd az iskolás éveikre. „Számomra az élet, a család biztonsága, Isten szeretete és a tudás elsajátítása a legfontosabb érték és feladat a világon, éppen ezért a hitéletet és a lelket, valamint a felebaráti szeretetből fakadó tenni akarást is erősítő templomi koncertsorozatom a legjobb összekötő kapocs, hogy a tragikus sorsú nagydobronyi magyar közösséget megsegítsem” - fogalmazott a hegedűművész, aki segítségnyújtást a határon túli magyarság melletti szolidaritásnak, az erőszak és a rasszizmus elleni kiállásának is tekinti.

 

Mága Zoltán szerint az, hogy idén februárban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát gyújtották fel, és az elmúlt időszakban a magyarajkú romák ellen követtek el súlyos atrocitásokat, amelynek során megölték a 24 éves Papp Dávidot, és két 19 éves fiút, egy 30 éves nőt, valamint egy 10 éves gyermeket megkéseltek, arra ösztönözi a Kárpát-medencei magyarságot, hogy összetartóbbak és szolidárisabbak legyenek egymással.

A hegedűművész már többször adott jótékonysági koncertet az ott élő magyaroknak, és juttatott el adományokat többek között a Beregszászon élő szegény sorsú kárpátaljai roma gyermekeknek.

 

A világhírű hegedűművész azt is felajánlotta, hogy meghívja a nagydobronyi óvodájukat elvesztett kisgyermekeket az augusztus 21-i gálakoncertjére, és az utaztatásukat is biztosítja. A roma közösségben fontos integrációs szerepet betöltő imaház és óvoda felújítása a tervek szerint még augusztusban elkezdődhet, és a munkálatokról a RomNet folyamatosan beszámol majd.

 

A leégett imaház Az imaház és óvoda lángokban

(A megsemmisült imaház és óvoda)

 

Mága Zoltán hegedűművész 2016 nyarán zajlott Hangok és Harangok fesztivál keretében rendezett jótékonysági koncertsorozatának bevételéből egyebek mellett több mint 5 ezer, Magyarországon, a kárpátaljai Beregszászon, a Vajdaságban, a délvidéki Bácsfeketehegy környékén élő rászoruló roma gyermekeknek ajánlott fel cipőket, iskolatáskákat és tanszereket, enyhítve ezzel is a nehéz sorsú családok terhét. Mindemellett hátrányos helyzetű gyermekekkel foglakozó és szociális étkeztetésekkel is segítő alapítványoknak is támogatást nyújtott, így több mint 5 ezer gyermek mindennapi gondoskodásához, ellátásához járult hozzá. A Szeretet hegedűse a koncertsorozat bevételéből és saját, személyes támogatásaként a budapesti Heim Pál Gyermekkórház és a Szegedi és a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika számára egy-egy több millió forintba kerülő életmentő orvosi műszert vásárolt. A horvátországi egykori magyar városban, Eszéken is jótékonysági koncertet adott, hogy a város gyermekkórházának felújítását segítve, amelyhez személyes felajánlásként további egymillió forinttal járult hozzá.

 

Rendszeres támogatja az esztergomi roma telepen élő gyermekeket, de segítséget nyújtott már számos alkalommal bajba került, vagy tragikus sorsú családoknak.

 

Mága Zoltán az árvíz sújtotta cigánytelepen

(Mága Zoltán az árvíz sújtotta boldvai cigánytelepen) 

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

 

(Mága Zoltán karitatív cselekdeteinek híre eljutott a Vatikánba is, és XVI. Benedek pápa 2011 szeptemberében, Ferenc pápa pedig 2007 áprilisában részesítette apostoli áldásban a hegedűművészt)