2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma Élet Menete – Delegáció indult az auschwitzi megemlékezésre
2018. 08. 01. 00:00

Az Élet Mente Alapítvány szervezésében roma és nem roma fiatalok indultak Birkenauba, hogy a roma holokauszt nemzetközi emléknapján megemlékezzenek az egykori lágerben meggyilkolt áldozatokról.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője a RomNet-nek azt mondta, a hagyományos tavaszi nemzetközi Élet Menete program mintájára minden évben szeretnék megrendezni az augusztus 2-ához kapcsolódó megemlékezésüket, hogy az egykori koncentrációs táborok területén megemlékezzenek azokról a romákról, akiket etnikai hovatartozásuk miatt gyilkoltak meg. Az alapítvány programjában résztvevők a birkenaui lágerben lévő emlékmű előtti központi megemlékezésen is részt vesznek.

 

Roma élet Menete

 

 

A következő években a Roma Élet Menete a Phiren Amencaa nemzetközi ifjúsági szervezet által minden évben Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban szervezetett egy hetes megemlékezéssorozatába is bekapcsolódnak majd. A budapesti székhelyű nemzetközi roma ifjúsági hálózat idén 15 országból 300 fővel emlékezik a holokauszt roma áldozataira, és az egy hetes programsorozatban Krakkóban workshopokat, konferenciabeszélgetéseket tartanak, valamint holokauszt túlélők mesélnek a vészkorszakban átélt borzalmakról.

 

Roma élet Menete 1

 

A szerdán Budapestről útnak indult delegációt az Élet Menete Alapítvány két roma önkéntese, Kissné Balázs Barbara és Kiss Kálmán vezeti. A 45 megemlékező többek között Ózd, Karancslapujtő, Bihartorda településekről érkezett Budapestre, és a Van Helyed Alapítvány, valamint az Élet Menete Alapítvány képviselőivel külön autóbusszal indultak útra.

 

HBA