2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben
2018. 07. 25. 00:00

Az Ukrajnában élő kárpátaljai magyar cigányok elleni támadások ügyében szólat fel Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a parlementben, elítélve az atrocitásokat.

FARKAS FÉLIX nemzetiségi szószóló: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Bizonyára mindannyian értesültek arról, hogy néhány héttel ezelőtt baseballütőkkel és késekkel támadtak romák átmeneti táborára Lemberg külvárosában. Egy 24 éves fiatalember a fajgyűlölet áldozata lett, egy 10 éves gyermeket pedig szúrt sebekkel kórházba szállítottak. A halálos áldozat és a sérültek is magyar ajkú romák voltak. Elfogadhatatlan, hogy napjainkban ilyen egyáltalán megtörténhet. Álláspontom szerint fel kell lépni az ilyen extremitásokkal szemben. (15.10)

 

(Farkas Félix felszólalása 2018. július 20-án.)

 

Nem fordulhat elő a XXI. században, hogy embereket bőrszínük vagy valamely nemzetiséghez tartozásuk miatt atrocitás érjen. Az pedig, hogy egy Ukrajnában élő magyar fiatalembernek cigány származása miatt kell meghalnia, felháborító, elítélendő, igazságtalan, veszélyes és tragikus.

 

Az előbb említett romatámadás ráadásul nem az első volt Ukrajnában, csak az idei évben kétszer támadtak rá magyar származású romák ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló eset fordult elő Ternopilban és Lembergben már korábban is.

 

Tekintettel arra, hogy Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja, úgy gondolom, hogy kevés hallgatólagosan elítélni az elkövetők viselkedését, a romák vagy bármely más nemzetiség elleni támadást.

 

Az eseményt követően haladéktalanul fölvettem a kapcsolatot Ukrajna magyarországi nagykövet asszonyával, aki mindamellett, hogy kinyilvánította részvétét, elmondta, hogy Ukrajna is megvédi a nemzetiségeit, így a romákat is.

 

Megkerestem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter urat is. A minisztérium kifejezte, hogy elítél minden nemzetiség és etnikum ellen elkövetett támadást, történjen az a világ bármely pontján.

 

A halálos áldozatot követelő szörnyű támadást követően Magyarország ukrajnai nagykövetével egyetértésben a kijevi EU-delegáció nyilatkozatot is adott ki.

 

Erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy a lembergi magyar roma családnál részvétet nyilvánítsak, ezért 2018. július 17-én Szuperák Brigitta ukrán szószólótársammal kiutaztunk Lembergbe. Az utazás előtti napon, a hajnali órákban kaptuk azt a sajnálatos hírt, hogy a magyarok lakta ukrán településen, Nagydobronyban az ott található roma tábor egyikében működő óvoda és szintén ott működő, főleg roma hívők által látogatott imaház a tűz martalékává vált. Nem volt kérdés, hogy jelenlegi lembergi utazásunkat megszakítva Nagydobronyban meglátogatjuk a roma tábort és azt a roma családot is, amelynek a háza az átterjedt tűz következtében kiégett és lakhatatlanná vált.

 

Nagydobronyban tudomásunk szerint békésen élnek együtt cigány és nem cigány származású emberek. Az ott élő cigányság főleg mezőgazdasági munkából él, nehezen keresi meg a kenyerét, de dolgoznak, és teljességgel be tudtak illeszkedni a többségi társadalomba. Nem megengedhető tehát, hogy valakit a származása miatt kirekesszenek bárhol a világban. Az ott élő cigányság is bebizonyította, hogy dolgoznak, imaházba járnak, gyermekeiket óvodába és iskolába járatják, képesek tehát kulturális önazonosságukat megtartva a beilleszkedésre.

 

Szerdán Lembergben a kormányzó tájékoztatott arról, hogy az ukrán hatóságok a megszokottnál is gyorsabban felderítették a romagyilkosság elkövetőit, és mindannyian meg fogják kapni az ilyen súlyos bűncselekményért járó büntetésüket. A kormányzó elítéli a nemzetiségek mentén történő bármiféle különbségtételt. Oleh Szinyutka aláhúzta, hogy nem lehet semmivel megmagyarázni olyan bűncselekményeket, amelyek emberáldozatot követelnek. Õ is és a városvezetés is elítélte a történteket, mindazonáltal kifejezetten kértem őket, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a megelőzésre, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen vagy ehhez hasonló eset. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

 

Én mint roma nemzetiséghez tartozó állampolgár tudom és érzem, hogy Magyarország és a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a hazánkban élő nemzetiségek védelmére.

 

A világ bármely pontján előfordulhatnak etnikai feszültségek, azonban nem juthatnak el arra a pontra, hogy az emberéletet követeljen. Az áldozatot nem egyszerűen megölték, hanem szó szerint lemészárolták. Én úgy gondolom, hogy mindig egy adott országvezetés felelőssége, hogy megtalálja a feszültségforrásokat, legyen az külső vagy belső forrás, ahogy az országvezetés feladata az országon belüli béke megteremtése is.

 

Én itt most megköszönöm a magyar kormánynak, hogy az itt élő nemzetiségeink erkölcsi és anyagi támogatásával (Az elnök ismét csenget.)  és gondolok itt a nemzetiségek közel 5 milliárd forinttal megemelt támogatására is  a belső forrásokat megtalálta és kiküszöbölte (sic!), a Brüsszellel szembeni erős kiállásával, bevándorláspolitikája által pedig (Az elnök ismét csenget.) mind a többségi társadalmat, mind pedig bennünket, nemzetiségeket megvéd a külső feszültségforrástól. Örülök, hogy Magyarországon nemcsak félni nem kell emiatt, mert valamely itt élő nemzetiséghez tartozunk (Az elnök ismét csenget.), de békességben élünk együtt, és mindannyian büszkén vállalhatjuk az identitásunkat a többségi társadalomban.

 

Itt szeretném felhívni a tisztelt képviselő hölgyek és urak figyelmét, hogy támogassák anyagilag a nagydobronyi imaház újraépítését. Balog Zoltán miniszterelnöki biztos úr már támogatásáról biztosított.

 

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a szószólók és a DK soraiból.)

 

(20. ülésnap (2018.07.20.), 10. felszólalás)