2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már nem igazgató a gyermekbántalmazással vádolt angyalföldi iskolavezető
2018. 07. 17. 00:00

Belebukott a gyermekbántalmazási ügybe Putnoki Zsolt, így szeptembertől már nem ő vezeti a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolát.

A RomNet még április végén számolt be arról, hogy Jakab Sándor, a XIII. kerületi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke lakossági fórumot tartott, amelyen a kerületi rendőrkapitányság illetékese is jelen volt. A szülők tucatnyi bántalmazási esetet soroltak fel, azt állítva a XIII. kerületi iskolaigazgató nem csak szóban és tettleg inzultálja a gyerekeket, hanem sokszor meg is alázza őket. Olyan is előfordult, mondta akkor az egyik szülő, hogy a gyerekét a tanóráról kiküldte egyedül szemetet szedni az iskolaudvarra. Egy másik szülő azt állította, igazgatói intőt kapott a kislánya azért, mert nem zárta be a WC ajtót, és panaszt tett az egyik tanár ellen, mert az úgy megszorította a karját, hogy két napra bekékült.  Egy harmadik szülő azt állította, a 12 éves gyermekétől elvette az igazgató a mobiltelefont, mert szabályellenes a készülék bevitele, és azt csak három hét múlva már csak azután adta vissza, hogy a fiú anyja az elkobzott tárgy visszaadását követelte. Csúnya beszédért írásbeli figyelmeztetéseket kapnak, és a pofozás is többször előfordult már – sorolták, kihangsúlyozva, kizárólag csak a cigány gyerekeket éri inzultus. A kerületi iskolaügy miatt később közmeghallgatást is tartottak, ahol 22 pedagógus szólat fel, és vállalva nevüket, szintén panaszt tettek az igazgató ellen.

 

XIII. kerületi iskola

 

Jakab Sándor, a roma önkormányzat elnöke a lakossági fórumon azt mondta, abban az esetben, ha bebizonyosodik a rasszista indíttatású bántalmazás, minden megtesznek, hogy az iskolaigazgatót elmozdítsák pozíciójából, akit ráadásul mindenki alkalmatlannak tartotta posztjára. Mint ismeretes, a Közép-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában működő Dózsa György úti XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola élére Putnoki Zsoltot az Emmi oktatási államtitkára nevezte ki iskolaigazgatónak egy évvel ezelőtt annak ellenére, hogy a kerület önkormányzati képviselő-testülete 2017 május végi ülésén a véleményezési jogával élve Putnoki Zsolt programját nem támogatta, és a személyét is alkalmatlannak tartotta a pozíció betöltésére. Hiányzott ugyanis az adott iskolatípusban megszerzett gyakorlata, tapasztalata, hiszen tanári diplomáját a pályázat benyújtása előtt alig egy évvel kapta meg. Hasonlóan vélekedett az iskola nevelőtestülete is, közülük hatan támogatták Putnoki Zsolt szakmai programját, míg harminckilencen nem támogatták azt. Az alkalmazotti közösség is ilyen véleményre jutott, közülük szintén hatan támogatták a pályázó személyét és vezetői megbízását, míg negyvennyolcan ellenezték. Sőt, a szülői munkaközösség is Putnoki kinevezése ellen volt, mert Putnoki Zsoltnak amellett, hogy nem volt intézményvezetői tapasztalata, semmiféle kötődése nem volt az iskolához, pályázatában leginkább általános vezetői kompetenciákról írt, konkrétumokról pedig alig. Az Emmi azonban végül az iskola pedagógusainak és alkalmazottjainak, a szülők véleményének és az önkormányzat állásfoglalásának figyelmen kívül hagyásával mégis kinevezte Putnokit az iskola élére.

 

Képtalálat a következőre: „putnoki zsolt fidesz”

(Putnoki Zsolt, a lemondott iskolaigazgató)

 

Putnoki Zsolt a Fidesz-KDNP színeiben 2010 és 2014 között volt a szabolcsi Újkenéz polgármestere. A négy évvel ezelőtti helyhatósági választáson viszont a független jelölttel szemben alulmaradt, így elveszítette pozícióját. A kisvárdai járáshoz tartozó, alig ezer fős településen 2015 októberében időközi választást is kellett tartani, mert ellentétek miatt a képviselőtestület feloszlatta magát. Putnoki Zsolt ekkor is alul maradt, mindössze a harmadik lett, és a település újra a függetlenként indult Dicső Zoltánt választotta polgármesterének.

 

A RomNet információi szerint Putnoki Zsolt továbblépését, és új karrierjének kibontakozását a kelet Felcsútjának tartott Kisvárdán élő Seszták Miklós fejlesztési miniszter segíthette. A településen élők közül a RomNet több embernél is érdeklődött, hogy a volt polgármesternek milyen személyes kapcsolatai lehetnek az Országgyűlés egyik leggazdagabb képviselőjével, de az általuk elmondottakat semmilyen konkrétumokkal nem tudták alátámasztani. Putnoki Zsolt neve a mostani gyermekbántalmazási eset, és kinevezése miatti botrányát megelőzően akkor került a figyelem központjába, amikor a szabolcsi falu polgármestereként 2011 nyarán egy közmunkás asszony férje megpofozta.

 

Egyesített eljárások

Dr. Budai Zoltán ügyvéd, aki a XIII. kerületi roma önkormányzat megbízásából három bántalmazott gyermek és szülei jogi képviseletét látja el a ügyben, a RomNet-nek kedden úgy nyilatkozott, hogy a rendőrségi feljelentésekben egyesítette a hatóság az ügyeket, így könnyű testi sértés, zaklatás és más bűncselekmények gyanújával zajlik  a nyomozás. Az ügyvéd állítása szerint eddig 15 gyermek bántalmazásáról van tudomásuk, akiket az ügyben meg is neveztek, így a meghallgatásukra sor fog majd kerülni. Dr. Budai Zoltán közölte, a rendőrségi nyomozás mellett az ombudsman is vizsgálatot folytat.

 

(Dr. Budai Zoltán ügyvéd)

 

Az ügyvéd megerősítve a 24.hu információját elmondta azt is, a múlt héten közös megegyezéssel távozott Putnoki Zsolt, a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatója.

 

Jakab Sándor, a XIII. kerületi kisebbségi vezető a RomNet-nek az igazgató lemondásával kapcsolatban úgy nyilatkozott: bár a tankerület és politikusok, minisztériumi vezetők is próbálták védelembe venni és mentegetni az igazgatót, és elleplezni az ügyet, a lemondás egy beismerő vallomás Putnoki Zsolt részéről, de pusztán a távozásával még nem elégednek meg. „Mi következetesen kiálltunk a megalázott és bántalmazott gyermekek mellett, mert elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a gyermekek neveléséért felelős emberek lelki traumát okozzanak a felügyeletükre bízott kiskorúaknak, vagy más iskolába kelljen átmenniük csak azért, mert az intézményvezetőnek hatalomarroganciája van, vagy mérhetetlen gyűlöletet érez és akar szítani a cigányokkal szemben” – fogalmazott Jakab Sándor, aki szerint a mostani eset intő és biztató jel lehet az ország minden településén működő iskolának és kisebbségi önkormányzatnak, hogy a megkülönböztetésnek vannak következményei, és a hatalommal szembe szállva is lehet sikereket elérni.

 

Jakab Sándor - CKÖ-elnök

(Jakab Sándor, a XIII. kerület CKÖ elnöke)

 

 

Jakab Sándor azt mondta, ezt az ügyet végig viszik, bíznak abban, hogy a rendőrségi nyomozás is megállapítva  a bűncselekmény tényét, és a bíróság is megfelelő elégtételt ad majd a bántalmazott és megalázott gyermekeknek és szüleiknek, mert mint fogalmazott, „az igazságnak mindig győznie kell”. A kisebbségi politikus, aki tagja az Országos Roma Önkormányzatnak is, arra bíztatja a szülőket és a roma képviselőket, hogy következetesen álljanak ki az igazukért.

 

Lakossági fórum

(Az áprilisi lakossági fórum)

 

Dr. Budai Zoltán ügyvéd a RomNet-nek nyilatkozva megjegyezte, más városban a bíróság korábban 3,5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy szülőt, azért, mert pofon vágta az iskolaigazgatót, míg az angyalföldi esetben éppen fordított a helyzet, az intézményvezető pofozott és alázott meg tucatnyi gyereket.

 

A 24.hu a napokban írt arról, hogy a kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt folytatott eljárásban a rendőrség előterjesztést tett az illetékes ügyészségen a nyomozás határidejének meghosszabbítására.

 

Hidvégi-B. Attila