HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kerekasztal beszélgetést tartott Brüsszelben a pécsi Diverse Youth Network

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 Május 20    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A  pécsi Diverse Youth Network ( Diverz Ifijúsági Hálózat) kerekasztalbeszélgetést szervezett Brüsszelben arra a kérdésre keresve a valászt, hogy mit jelent a romáknak, és nem romáknak az ellenállás, emlékezés, és hogy ez miként alakíthatja identitásunkat.

Hirdetmény

Május 16-a immár jeles nap a nemzetközi roma  civil társadalom  berkein belül. Egy mozgalom epült a roma ellenállás napjára, ahol a cél egy pozitív narratívába kapaszkodás a holokauszt idején ellenálló roma hősök méltatásával és a rajtuk való emlékezéssel. A  pécsi Diverse Youth Network ( Diverz Ifijúsági Hálózat) kerekasztalbeszélgetést szervezett Brüsszelben arra a kérdésre keresve a választ, hogy mit jelent a romáknak, és nem romáknak az ellenállás, emlékezés, és hogy ez miként alakíthatja identitásunkat.

 

A program keretében Verhás Evelin a Tom Lantos Intézet program igazgatója,  Atanas Stayanow aktivista,  Jelena Jovanović az ERGO Network munkatársa és Rostás József a Diverse Youth Network koordinátora  cseréltek eszmét a témában.

 

 

Verhás Evelin bemutatta a roma ellenállásról szóló kutatás legfontosabb eredményeit, valamint egy videóinterjút egy francia roma  túlélő, Gerard Gureme visszaemlékezéseit, illetve felhívta a további kutatásokra való igényt, mivel  kevés forrás áll rendelkezésünkre.  Athanas Stoyanov a  DIKH I NA BISTER nemzetközi Roma Holokauszt mozgalom révén  2014.-től minden év augusztusában Auschwitz-Birkenauban megrendezésre kerülő megemlékezés és szeminárium szervezője és képzője a  beszédében a holokauszt politikai elismerésének fontoságára hívta fel a figyelmet. Soraja Post az Európai Unió roma származású képviselője sajnos nem tudott megjeleni a rendezvényen, de szervezőknek elkötelezettségét és támogatását fejezte ki a téma iránt. 

 

A beszélgetés alatt a vendégek és a szakértők között az identitás és a közösségi szerepvállalás és a romák és nem romák közötti együttműködés fontossága került fókuszba illetve, hogy mint jelent ez ellenállás a hétköznapokban.

 

A Divers Youth Network főként roma és nem roma fiatalok által létrehozott civil szerveződés, a hálózat  tevékenységeivel elsősorban azokat célozza, akik a társadalmi diverzitást erősítik, mint például a nemzetiségek, szubkultúrák, LMBTQI közösségek és a társadalomból kirekesztettek. A Diverse Youth Network e csoportok megszólításával, aktivitásuk fejlesztésén keresztül célul tűzi ki a társadalmi sokszínűség értékként megerősítését. Víziója szerint attól tud támogató és befogadó lenni egy társadalom, amikor tagjai és csoportjai önkéntesen és hatékonyan működnek együtt. Egy sokszínű társadalomban a  fent nevezett csoportok hatékony párbeszédet folytatnak egymással és a többségi társadalommal, s egymást támogató, szolidáris együttműködéseket visznek véghez.  A diverz társadalom mozgatórugója az aktív állampolgári magatartás és az egyéni és közösségi identitáshoz kötődés, amely értéket teremt és az önmegvalósítás alapja. A befogadó társadalomban valamennyi egyén és csoport egyenlő lehetőséggel vesz részt az őket érintő kérdések megvitatásában és  eldöntésében. A diverz ifjúság  a demokratikus, élhető, és sokszínű - befogadó társadalom alapköveit teszi le, amely hidat épít egyén és csoport, kisebbség és többség között.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt