HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gálaesttel emlékeztek a holokauszt roma áldozataira a Nemzeti Színházban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 Május 18    Forrás: RomNet-MTI


Ez a cikk archív

Gálaműsorral emlékeztek a Bátorság és a Roma Ifjúság Napjához kapcsolódva szombaton a Nemzeti Színházban, fejet hajtva a holokauszt roma áldozatai és a birkenaui lázadásban meghaltak emléke előtt. A rendezvény címe, a 371 csillag arra emlékeztet, hogy az auschwitzi haláltáborban 371 cigány kisgyerek született, akik mindannyian a náci vérontás áldozatai lettek. Az előadás nekik is emléket állított. 

Hirdetmény

 

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy az auschwitz-birkenaui táborban addig példa nélküli módon fellázadtak a romák az SS-katonák ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket, de az ellenállók nem arra gondoltak, hogy hősökké válnak, hanem a gonoszság megállításáért cselekedtek.

 

Aközös veszélyben pedig megszűnt a másság, az eltérő társadalmi helyzet, a véleménykülönbség és ‒ a '48-as szabadságharchoz, az '56-os forradalomhoz, az 1990-es marosvásárhelyi „fekete márciushoz” hasonlóan ‒ felülkerekedett a közös magyar tudat cigányoknál és nem cigányoknál - hangsúlyozta.

 

371 Csillag - Langerné

 

Langerné Victor Katalin úgy fogalmazott, ami történt, az gyászos, de a rendezvény célja ma nem a gyász, hanem a jövőre gondolás és annak a megértetése, hogy „egymásra vagyunk utalva akkor is (...), ha a gonoszság és kegyetlenség nem hömpölyög az utcákon”.


Rajtunk is múlik, hogy akik utánunk jönnek, értik-e az egymásra utaltságot és vajon támasztékai lesznek-e egymásnak, ismerik-e majd a több száz éves közös múltunkat, a cigányság belső tüzét, a festményeik hangulatát, a zenéjük színét, ízét” ‒ mondta a helyettes államtitkár.

A gálaeset műsorában Bodrogi Gyula, Lukáts Andor, Snétberger Ferenc, a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese, Radics Gigi és a többi fellépő művész a túlélők vallomásai és irodalmi művek alapján idézték meg a múltat. 

 

371 Csillag -

 

A Roma Produkciós Iroda az ünnepi megemlékező műsort European Roma and Travellers Forum 2006-os kezdeményezése alapján, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság támogatásával rendezi. „A Bátorság és a Roma Ifjúság Napján” Európa számos országában megemlékezést szerveznek az Auschwitz-Birkenau Cigánylágerben 1944. május 16-án tanúsított ellenállásáról.

 

Képtalálat a következőre: „371 Csillag”

 

Joka Daróczi János, a  megemlékezést szervező Roma Produkciós Iroda vezetője a RomNet-nek azt hangsúlyozta,  arról, hogy a romák holokausztja miként zajlott, nagyon keveset tudni, hiszen akik ott voltak, akik megjárták a poklot, nem adták tovább a fájdalmakat, nem meséltek erről, ezért kutatni kellett a múltat, azt, hogy mi is történt 74 évvel ezelőtt.

 

Joka Daróczi János azt mondta, a már harmadik éve megrendezésre kerülő emlékműsorral a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi esttel szeretnének emléket állítani az áldozatoknak úgy, hogy a klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A műsorvezetés helyett pedig a túlélők adaptált vallomásai kötik majd össze a neves előadóművészek produkcióit.

 

Közreműködött:


Bodrogi Gyula színművész

Lukáts Andor színművész

Trill Zsolt színművész

Horváth Lajos Ottó színművész

Nyári Oszkár színművész

Snétberger Ferenc gitárművész

C-SZ-FISZ-A

100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese

Romano Glaso együttes

Athe Sam

TukeMO

Etnorom

Romano Suno

Dömötör Luca és a lányok

Radics Gigi

 

Rendező: Seres Tamás

 

 

 


Részlet Otto Rosenberg túlélő visszaemlékezéséből:


„ … mindannyian teljes apátiába zuhantunk. Ennek ellenére egy alkalommal ellenálltunk. Az volt a szándékuk, hogy elégessenek minket, szintiket. Az orosz szintiket a 23-as tömbből már elvitték. Elégették őket. Nekünk az lett mondva, hogy himlősök, és minket is megfertőzhetnek. Estefelé begurult néhány teherautó. A leugráló SS-eseknél kutyák, karabélyok és géppisztolyok voltak. Felpüfölték az embereket a teherautókra. Hallottuk a sikolyokat, az ugatásokat és a lövéseket. A tetőablakokon át néztünk ki; a barakkokban nem voltak rendes ablakok. A járművek elhajtottak, mi pedig láttuk a lángokat kicsapni a krematórium kéményein keresztül."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt