HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szécsi Magda 60! Születésnapi beszélgetés a KuglerArtban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 Május 11    Forrás: RomNetgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Szécsi Magda író és képzőművész 60. születésnapja alkalmából a kultúra fontosságáról, a művészek és a művészet közéletre gyakorolt hatásáról tartott közéleti beszélgetést a RomNet a belvárosi KuglerArtban csütörtök este.

Hirdetmény

A kulturális esemény megnyitójában a RomNet főszerkesztője, Hidvégi-B. Attila kiemelte miért fontos az ilyen típusú rendezvények szervezése, ezáltal a kultúra, főként a roma kultúra ápolása, hiszen a legtöbb roma művész munkája életében alig kap nyilvánosságot, figyelmet. Az est házigazdája arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetemes kultúra részét képezi a roma művészet, de sem az irodalmi, sem pedig a képzőművészeti alkotások nem kapnak jelentőségükhöz méltó elismerést. Bár van néhány művészünk, mint Szentandrássy István és Bari Károly, akik munkáját a legmagasabb kulturális és művészeti állami elismeréssel, a Kossuth-díjjal ismerték el, a társadalomban ennek ellenére jórészt ismeretlenek, az oktatási rendszerben sem kapnak kellő teret. A közéletben aktív szerepet vállalóknak éppen ezért kötelessége, hogy a roma kultúra képviselőire, alkotóra ráirányítsa a figyelmet, és ne csak haláluk után, hanem még életükben kellő figyelmet és méltó elismerést kaphassanak – tette hozzá Hidvégi-B. Attila.

 

Szécsi Magda Születésnapja Szécsi Magda Születésnapja - Kállai Ernő

 

A találkozón Szécsi Magda munkássága mellett a jelenlévők művészetről és közéletről is beszélgettek és abban mind egyetértettek, hogy sok hasonló ilyen rendezvényre van szükség ahhoz, hogy a legfontosabb, a romákat érintő társadalmi kérdésekről, a művészetek hatásáról véleményeket ütköztessenek, és megismerjék, megismertessék egymást és gondolataikat. Nagy Gusztáv író, Balogh Tibor képzőművész, Kállai Ernő társadalomkutató, volt kisebbségi ombudsman, Horváth Aladár politikus, polgárjogi aktivista arra emlékeztetett, hogy a rendszerváltozást megelőző és azt követő években számos civil tömörülések, klubok adtak teret és lehetőséget a roma kultúra bemutatására, a közéleti kérdése taglalására, de mára ezek beszűkültek, megszűntek.

 

A RomNet által szervezett kulturális esten felszólaló közszereplők a roma kultúra képviselőinek méltatása mellett egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a művészeti irányok képviselői nem csak alkotásaikkal, hanem gondolatiakkal is befolyásolták, sokszor irányították a közélet formálódását.

 

Szécsi Magda Születésnapja - Horváth Aladár Szécsi Magda Születésnapja - Nagy Gusztáv

 

A KuglerArt Szalonban a roma közélet meghatározó képviselői, művészek és érdeklődők, mintegy félszázan köszöntötték egy nappal a hivatalos születésnapja (május 9.) után a most 60 éves lett Szécsi Magdát, a legszebb cigány mesék alkotóját. Az ünnepelt egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni a rendhagyó eseményen, a jelenlévők videóüzenetet készítettek számára.

 

A rendezvényen közreműködött Horváth Kristóf előadóművész, aki Szécsi Magda három versét adta elő, a Romano Glaso - Emberi Hang Művészeti Csoport, és Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője, aki Szécsi Magda meséjéből, Orsós Teréz rajzai alapján készített rajzfilmek zenéjét szerezte.

 

Szécsi Magda Születésnapja - Vendégek Szécsi Magda Születésnapja - Szécsi Magda Születésnapja - Vendégek

 

A rendhagyó születésnapi találkozón tartott beszélgetést megelőzően a svéd irodalom nagyasszonya, Majgull Axelsson mutatta be a roma holokausztról, az identitásról és kirekesztettségről szóló nagyregényét Igó Éva színművész közreműködésével.

 

RomNetHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt