2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tüntetés a Remix diszkó diszkriminációja ellen
2018. 05. 01. 00:00

Mintegy félszázan tiltakoztak a Nyugati téri Remix Retro Diszkó előtt hétfő éjjel, mert a szórakozóhely biztonsági őrei több alkalommal is megtagadták a romák belépését.

Egy magánszemély, Dányiné Molnár Rozália polgárjogi aktivista hétfő estére jelentett be demonstrációt a VI. kerületi, Eiffel téri klubhoz, ahol a nagyjából félszáz megjelent demonstrálóra kéttucatnyi készenléti rendőr jutott. A demonstráción megjelentek szerettek volna bemenni a szórakozóhelyre, ahol aznap este kis Grófo volt a sztárfellépő, de a biztonsági őrök azzal az indokkal tagadták meg a belépést, hogy ”provokálni jöttek”, ezért nem mehetnek be. A mintegy egy órás tiltakozás befejeztével viszont már megengedték volna, hogy bejussanak a szórakozóhelyre.

 

Tiltakozó akció a Remix előtt - Balogh Lajos Paci 

 

A demonstrálók egyik szónoka, Balogh Lajos Paci,  a Dikh Tv munkatársa, a Lashe Shave Együttes tagja azt mondta, „Ha ma ide nem engednek be, akkor holnap a sarki ABC-ből is ki leszünk tiltva”.

 

Tiltakozó akció a Remix előtt

 

A tüntetők követelték, hogy az üzletvezető jöjjön ki, adjon magyarázatot a sorozatos diszkriminációjukra, de a biztonsági őrök mindössze annyit mondtak, a szórakozóhely korában közleményt adott ki.

 

A Remix Diszkó a napközben kiadott közleményében visszautasította a rasszizmus vádját, úgy fogalmazva, „téves, rágalmazó és felnagyított hír kapott nyilvánosságot”, mert mint írták, „mi nem teszünk különbséget, mint ahogy a biztonsági szolgálat munkatársai sem, akik kizárólagos joggal döntenek - néhány másodperc alatt - hogy kit engednek be a hosszú évek óta működő, színvonalas szórakozóhelyre”.

 

A megmozduláson egyébként több olyan ember is résztvett, akiket származásuk miatt nem engedtek be a Remix Diszkóba, és az őket ért hátrányos megkülönböztetés miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak. Kiss Márió elmondta, őt januárban nem engedték be a szórakozóhelyre barátaival, azért, mert roma.

 

Tiltakozó akció a Remix előtt - a megmozdulás szervezője

(A tünteés szervezője, Molnár Rozália)

 

A Parno Graszt tagjait ért diszkriminációs eset bejárta a teljes magyar sajtót. Oláh József, a zenekar vezetője a RomNet-nek azt mondta, azért fordultak a nyilvánossághoz, hogy felhívják a figyelmet az ilyen, ás ehhez hasonlóhátrányos megkülönböztetésre, és tiltakozzanak a mindennemű diszkrimináció ellen. Ez egy súlyos társadalmi probléma, amely a hétköznapi életben is jelen van, és ez ellen fel kel lépni – mondta.

 

A tiltakozó akció résztvevői közül többen kifogásolták, hogy a zenekar tagjai miért nem voltak ott. Erre az a magyarázat, hogy ország leghíresebb cigány zenekarának tagjait ért megaláztatás nem a Parno Grasztról szól, hanem arról  a bevett gyakorlatról, ami tetten érhető az érintett szórakozóhelyen már hosszú éve óta, és más hasonló helyeken, valamint arról a társadalmi jelenségről, amely az egész országban jelen van.

 

Bukucs Kati polgárjogi aktivista, aki maga is részt vett a tiltakozó akción azt mondta: a Parno Graszt együttes tagjai részint 250 km távolságra élnek Budapesttől, és ők zenészek, nem pedig jogvédő aktivisták. „Azért vállalták mégis a nyilvánosságot, mert az ismertségük révén, felhívhatták a figyelmet egy létező problémára. A probléma megkapta a kellő sajtónyilvánosságot, innen már nekünk, civileknek kell küzdenünk azért, hogy minél kevesebb hasonló eset történhessen meg” – mondta.

 

A Remx előtt tiltakozók azt is elvárták volna Kis Grófotól, hogy ne lépjen fel a helyen aznap este, és erről korábban Balogh Lajos Paci egy videót is postolt  a Facebookon. Az énekes viszont fellépése előtt a közösségi oldalán egy közleményt jelentetett meg, amelyben ezt írta:

 

„Bár a történtekhez nincs közöm, rendkívül kellemetlenül érintett mindaz, ami a Parno Graszt együttes tagjaival a budapesti Remix klub bejáratában történt. Igyekeztem ezért magam is személyesen közbenjárni, hogy a Felek egyeztessenek egymással és a felmerült problémára megnyugtató válasz, megoldás szülessen. Én nem lépek fel olyan helyen, ahol bárkit is diszkriminálnak. Mindez messze áll mindazon értékektől, amit - a magam szerény eszközeivel - képviselek. Nem tartom megengedhetőnek, hogy bárkit bárhol cigány mivolta miatt hátrány érjen.A Remix Klub egyértelműen biztosított arról, hogy nem diszkriminálja a romákat, sem más kisebbséget. Ezért vállalom a ma esti fellépést. Kozák László / Kis Grófo”

 

Tiltakozó akció a Remix előtt - kis Grófó fellépett

(kis Grófó a Remix fellépésen - Fotó: a szórakozóhely fotója a Facebookon)

 

A tiltakozó akció éjfél előtt, még a sztárfellépő érkezése előtt véget ért.

 

A be-, és feljelentéseiről ismert Tényi István a RomNet-et kedden arról tájékoztatta, hogy a Parno Graszt zenekar tajait ért diszkrimináció miatt Székely Lászlóhoz, az Alapvető Jogok Biztosához fordult panaszbeadványával.

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

 

/hirek/2018/04/29/nem_engedtek_be_a_parno_graszt_tagjait_egy_budapesti_diszkoba_mert_ciganyok

 

 

A Parno Graszt zenekar