HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A gyermekbántalmazással vádolt iskolaigazgató menesztését követeli a kerületi CKÖ elnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 április 26    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Lakossági fórumot tartottak a gyermekbántalmazási ügybe keveredett XIII. kerületi iskolaigazgató miatt szerda délután, ahol a szülők tucatnyi esetet említettek. Az egyik megpofozott gyermeket például a szülei pszichológushoz kénytelenek vinni, mert a fiú nem tudja feldolgozni az őt ért traumát. A kerületi roma önkormányzat elnöke a kinevezett intézményvezető menesztését követeli.

Hirdetmény

A 24. hu a hét elején írt arról, hogy Putnoki Zsolt, a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatója, aki 2015-ig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz korábbi fideszes polgármestere volt, 2018. április 13-án megpofozott egy 13 éves roma kisfiút az igazgatói irodában. A lapnak nyilatkozó tanárok és szülők is azt állították, hogy az igazgató kizárólag a roma gyermekeket bántalmazza, de nevüket vállalva senki nem mert nyilatkozni, mert elmondásuk szerint az igazgató megfélemlítette őket.

 

Jakab Sándor - CKÖ-elnök

(Jakab Sándor, a XIII. kerület CKÖ elnöke)

 

A Közép-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában működő Dózsa György úti XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola élére Putnoki Zsoltot az Emmi oktatási államtitkára nevezte ki iskolaigazgatónak egy évvel ezelőtt annak ellenére, hogy a kerület önkormányzati képviselő-testülete 2017 május végi ülésén a véleményezési jogával élve Putnoki Zsolt programját nem támogatta, és a személyét is alkalmatlannak tartotta a pozíció betöltésére. Hiányzott ugyanis az adott iskolatípusban megszerzett gyakorlata, tapasztalata, hiszen tanári diplomáját a pályázat benyújtása előtt alig egy évvel kapta meg. Hasonlóan vélekedett az iskola nevelőtestülete is, közülük hatan támogatták Putnoki Zsolt szakmai programját, míg harminckilencen nem támogatták azt. Az alkalmazotti közösség is ilyen véleményre jutott, közülük szintén hatan támogatták a pályázó személyét és vezetői megbízását, míg negyvennyolcan ellenezték. Sőt, a szülői munkaközösség is Putnoki kinevezése ellen volt, mert Putnoki Zsoltnak amellett, hogy nem volt intézményvezetői tapasztalata, semmiféle kötődése nem volt az iskolához, pályázatában leginkább általános vezetői kompetenciákról írt, konkrétumokról pedig alig. Az Emmi azonban végül az iskola pedagógusainak és alkalmazottjainak, a szülők véleményének és az önkormányzat állásfoglalásának figyelmen kívül hagyásával mégis kinevezte Putnokit az iskola élére.

 

Putnoki Zsolt a Fidesz-KDNP színeiben 2010 és 2014 között volt a szabolcsi Újkenéz polgármestere. A négy évvel ezelőtti helyhatósági választáson viszont a független jelölttel szemben alulmaradt, így elveszítette pozícióját. A kisvárdai járáshoz tartozó, alig ezer fős településen 2015 októberében időközi választást is kellett tartani, mert ellentétek miatt a képviselőtestület feloszlatta magát. Putnoki Zsolt ekkor is alul maradt, mindössze a harmadik lett, és a település újra a függetlenként indult Dicső Zoltánt választotta polgármesterének.

 

A RomNet információi szerint Putnoki Zsolt továbblépését, és új karrierjének kibontakozását a kelet Felcsútjának tartott Kisvárdán élő Seszták Miklós fejlesztési miniszter segíthette. A településen élők közül a RomNet több embernél is érdeklődött, hogy a volt polgármesternek milyen személyes kapcsolatai lehetnek az Országgyűlés egyik leggazdagabb képviselőjével, de az általuk elmondottakat semmilyen konkrétumokkal nem tudták alátámasztani. Putnoki Zsolt neve a mostani gyermekbántalmazási eset, és kinevezése miatti botrányát megelőzően akkor került a figyelem központjába, amikor a szabolcsi falu polgármestereként 2011 nyarán egy közmunkás asszony férje megpofozta.

 

„Addig nem nyugszom, amíg el nem takarodsz innen”

Szerda délután Jakab Sándor, a XIII. kerületi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke lakossági fórumot tartott, amelyen a kerületi rendőrkapitányság illetékese is jelen volt. A szülők tucatnyi bántalmazási esetet soroltak fel, azt állítva a XIII. kerületi iskolaigazgató nem csak szóban és tettleg inzultálja a gyerekeket, hanem sokszor meg is alázza őket. Olyan is előfordult, mondta az egyik szülő, hogy a gyerekét a tanóráról kiküldte egyedül szemetet szedni az iskolaudvarra. Egy másik szülő azt mondta, igazgatói intőt kapott a kislánya azért, mert nem zárta be a WC ajtót, és panaszt tett az egyik tanár ellen, mert az úgy megszorította a karját, hogy két napra bekékült.  Egy harmadik szülő azt állította, a 12 éves gyermekétől elvette az igazgató a mobiltelefont, mert szabályellenes a készülék bevitele, és azt csak három hét múlva már csak azután adta vissza, hogy a fiú anyja az elkobzott tárgy visszaadását követelte. Csúnya beszédért írásbeli figyelmeztetéseket kapnak, és a pofozás is többször előfordult már – sorolták, kihangsúlyozva, kizárólag csak a cigány gyerekeket éri inzultus.

 

Lakossági fórum

(Lakossági fórum)

 

Az egyik gyermek korábban elmesélte bántalmazását és panaszait szüleinek, akik szerették volna tisztázni az iskolaigazgatóval a történteket, de Putnoki Zsolt nem fogadta őket, és állításuk szerint az édesanyát ki is tiltotta az intézményből. A panasz után a gyermek még több megaláztatásban részesült. A szülő elmondása szerint az igazgató azt mondta a fiúnak, „addig nem nyugszom, amíg el nem takarodsz innen, ebből az iskolából”. Egy másik szülő szintén azt állította, aki ugyancsak panaszkodott az igazagató módszereire, hogy az igazgató azt mondta neki, „ha valami nem tetszik, a hülye gyerekeddel el is mehettek innen”.

 

A lakossági fórumon az egyik apa azt állította, hogy lányával szemben csak azt követően kezdődtek megalázó bánásmódok, miután kiderült, hogy szülei romák, ugyanis a fehér bőrű lányról nem tudták, hogy roma, és a neve sem „cigányos”. Miután barna bőrű, tetovált apja bemenet a lányért az iskolába, már másnaptól „cigányként kezelték”.

 

„Ha egy gyermek büntetést érdemel, azt elfogadjuk, de egyetlen tanárnak, vagy az igazgatónak sincs joga verni a gyereket” – fakadt ki több szülő is, akik közül többen azt mondták, attól tartanak, az elmúlt hetekben elfajult helyzet miatt félő, hogy az egyik szülő felindultságában bántani fogja az igazgatót.

 

Az igazgató menesztését követelik

A szülők arról is beszéltek, hogy bár van néhány tanárral problémájuk, de a helyzet drámaian csak az új igazgató kinevezése után változott meg. Állításuk szerint az elmúlt egy évben olyan mértékben romlott az iskolában a tanítás színvonala, hogy a gyermekület szeretnék más kerületi iskolába átvinni.

 

Az április 13-án történt pofozkodási eset miatt az igazgató tett előbb feljelentést a 13 éves tanuló ellen azzal, hogy a gyermek bántalmazta őt, ezért a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indított nyomozást. A tanúkihallgatások során viszont a kiskorú veszélyeztetésének gyanúja is felmerült, ezért a kerületi kapitányság ez ügyben egy másik nyomozást is elrendelt.

 

A szülők állítása szerint azóta, hogy hivatalos rendőrségi ügy lett a pofozkodásból, az igazgató viselkedése a gyerekekekkel szemben megváltozott, már nem "cigányozik", de sok szülő nem mer nyilatkozni továbbra sem, mert attól félnek, a gyermekükön állna bosszút az intézményvezető. A tanárok egy része sem mer nyilvánosan kiállni  a gyermekek melllett, féltve munkájukat.

 

Képtalálat a következőre: „putnoki zsolt fidesz”

(Putnoki Zsolt iskolaigazgató)

 

Jakab Sándor, a roma önkormányzat elnöke a lakossági fórumon azt mondta, a hét folyamán hivatalos panasszal fog élni a kerületi tanfelügyelőségnél, a polgármesternél, valamint a kerületi önkormányzat képviselőtestületnél, azt követelve, hogy Putnoki Zsolt iskolaigazgatót menesszék a pozíciójából.

 

Abban az esetben, ha bebizonyosodik a rasszista indíttatású bántalmazás, az igazgató méltatlan lesz a pozíciójára, és nem kell tovább elviselnünk a Szabolcs megyéből ide vezényelt, nyakunkba ültetett intézményvezetőt csak azért, mert ő valakinek a valakije lehet – mondta a roma vezető, hozzátéve, már az elég figyelmeztető jel volt, hogy a igazgatót már a kinevezése előtt mindenki alkalmatlannak találta a pozíció betöltésére.

 

Jakab Sándor kijelentette:  ha a szülői panaszok alapján igazuknak nem tudnak érvényt szerezni, készek arra is, hogy demonstráció-sorozattal, bírósági perekkel gyakoroljanak nyomást Putnoki Zsoltra, elérve távozását.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Rafael Gyula az Echo Tv-ben

  • Miért tüntette el az ORÖ a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?

  • Érzékenyítő tréningre küldik a romákat diszkrimináló biztonsági őröket

  • Rafael Gyula: Rágalomhadjárat ellenem?

  • Máté Dezső: Ha angolul beszélek, akkor külföldi vagyok és nem magyar cigányCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt