HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A fájdalmas közöny

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 április 11    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A RomNet szerkesztősége szolidaritását fejezi ki a Magyar Nemzet teljes szellemi műhelye, alkotói közössége felé, mert tudjuk, hasonló helyzetben Ők is ugyanezt tennék!

Hirdetmény

A fájdalmas közöny


Ma a sajtószabadság, az újságírás újabb bástyája omlott össze. Ma eltemettünk egy lapot, és lassan mindazt, amiért hosszú évtizede harcoltunk, amiben hittünk, amiért életünket és sorsunkat áldoztuk: a szolgálatot, a hivatást. Mert az újságírás az igazi újságíróknak elkötelezettség, hivatás. A nap 24 óráján át tartó készenlétet, folyamatos tanulást igénylő munka. Én azért léptem erre a pályára, mert tenni akartam valamit az ellen a sok rossz ellen, ami körülvett, amit saját életem során, vagy a környezetemben tapasztaltam. Az újságírók többsége szintén azért választotta ezt a hivatást, mert tenni akart valami jót. Én hiszek ebben, ahogy hiszek a kollégákban is. Azokban, akiket valóban kollégáknak lehet nevezni.

 

2016 októberében, amikor egyik napról a másikra bezárták és megszüntették a Népszabadságot, a RomNet főszerkesztőjeként kiadott szolidaritási nyilatkozatunkban a Népszabi ellen elkövetett politikai gyilkosságra utalva úgy fogalmaztam, „ma egy újabb fal épült. Egy tátongó szakadék keletkezett. Ezt a falat együtt kell ledöntenünk, a szakadékra pedig olyan hidat ácsolni, amit egyetlen kormány és politikai akarat sem tud felégetni, lerombolni”. Ma viszont nem fal épült, hanem vaskerítés. Szögesdróttal a tetején.

 

Sajnálatos, hogy a nagy múltú napilapok megszűnését egyfajta közöny, beletörődés veszi körül.  Az emberek, és benne a romák, tudomásul vették, hogy annak idején megszűnt a Rádió C, bezárt az Amaro Drom havilap, kivérzett a Roma Sajtóközpont, haldoklik a RomNet.  Nem próbálta megmenteni, segítéségére sietni senki. Az emberek alig másfél éve tudomásul vették a Népszabadság eltűnését, most a Magyar Nemzetét és a Lánchíd Rádióét, és ha úgy adódik, ugyanez fog történni a HírTv esetében is.  Abba is beletörődnek majd, ha valóra válik az ígéret, az RTL Klub és az Index bedarálásáról, az ellenzéki sajtó felmorzsolásáról. A tulajdonos részéről is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyik napról a másikra létbizonytalanságba taszítja alkalmazottjait, a kollégákat, akiknek családot kell eltartani, és a mai médiapiaci viszonyokat látva igazi újságíróként nem fognak tudni érvényesülni. A napilapok, a rádiók, televíziók megszűnésével az ott dolgozóknak új életcélt, munkát kell találniuk. Nehéz lesz…

 

A közöny falát szinte lehetetlen lerombolni. A magyar nép tudomásul veszi azt is, hogy megszűnik a sajtószabadság. Nem hullajtanak könnyeket, sőt az öröm sokkal hangosabb lesz, mint a sajnálkozó, síró hang.

 

Mi viszont nem ezt tesszük!

 

A RomNet szerkesztősége szolidaritását fejezi ki a Magyar Nemzet teljes szellemi műhelye, alkotói közössége felé, mert tudjuk, hasonló helyzetben Ők is ugyanezt tennék!

 

A RomNet sokat köszönhet a Magyar Nemzetnek, az ott dolgozott újságíróknak. A HírTv-nek, a Lánchíd Rádiónak, hogy folyamatosan teret és lehetőséget adtak az általunk megjelentettet hírek, információk szélesebb körű terjesztésének. Így a romákat is érintő fontos ügyek eljuthattak olyanokhoz, akiket mi magunk nem értünk el, nem tudtunk megszólítani. Kollegiális és baráti kapcsolatunk nem szűnik meg, bízunk abban, hogy egy új korban a régi szellemiségben tovább tudjuk folytatni hivatásunkat, küldetésünket, amely az igazság és a nép valódi szolgálatában áll.

 

Budapest, 2018. április 11.

 

 

Hidvégi-B. Attila - FőszerkesztőHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt