2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romanapi kulturális műsor Újpesten
2018. 04. 10. 00:00

Az „Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság, az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat irodalmi és zenei műsort rendezett a romanapon.

Fergeteges kulturális műsor volt Újpesten

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából az „Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság, az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat irodalmi és zenei műsort rendezett. Köszöntőjében Molnár István Gábor az Újpesti Cigány Önkormányzat elnöke elmondta, hogy kilencedik alkalommal kerül megrendezésre eme kulturális seregszemle. Beszélt az 1840. április 5-én Újpest, mint település létrejöttéről, ahol is tősgyökeres a cigány lakosság. Dr. Zsigmond Barna Pál Újpest alpolgármestere elmondta, hogy Marosvásárhelyen,- mint fiatal - szenvedő alanya volt annak a progromnak, amikor is felbőszített románok támadták meg a békésen tüntető magyarokat. Megemlékezett néhai Puczi Béláról, aki a megmentésükre szervezett cigány csoportot vezette. „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” - felkiáltással. 

 

Romanap újpesten

 

Közreműködött: Jónás Judit színművésznő, aki a Madarakból lettünk c. eredetmondát mondta el, kitűnő átéléssel. Érdekessége, hogy e mesét az újpesti Bartos Tibor író-műfordító jegyezte le az 1950-es évek elején és 58-ban adta közre „Sosemvolt cigányország” című kötetében. Fellépett Rupa Ilona és Tolnai András énekművészek az Újpest Cigányzenekar kíséretében, Szecső Kovács Zoltán táncosai, Báró, aki a nap konferansziéja is volt, valamint a Lashe Shave együttes, Kunu Márió énekes és az újpesti Lupo rapénekes.   

 

Romanap újpesten 1  Romanap újpesten 2

 

Szervezők voltak: Békés Bence, Landauer Attila, Hegedűs Róbert, Rigó György. Ideje: 2018. április 8. vasárnap 13. óra Helye: Rácz Gyöngyi Közösségi Központ – 1043 Budapest, Tél utca 52. A belépés díjtalan volt. Támogatója: Újpest Önkormányzata, Fővédnökök voltak: Dr. Molnár Szabolcs Újpest alpolgármestere és Csóka János Pál a Fővárosi Roma Önkormányzat elnöke.

 

Romanap újpesten  3  Romanap újpesten 6

 

Romnet