2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hírös emberek, hírös kampányok a hírös városban
2018. 02. 28. 00:00

Rendkívül tanulságos, hogy négy évvel ezelőtt országgyűlési képviselőjelöltként az ORÖ egy, azóta már lemondott képviselője mire használta fel az egymillió forintos kampánytámogatását.

Ahogy 2014-ben, a 2018-as országgyűlési választásokon egyéni jelöltként nyilvántartásba vett jelöltek is egymillió forintos kampányfinanszírozási támogatásban részesülhetnek. Igaz, a pénzzel el kell számolniuk. Számlákkal, tételesen. Ha április 8-á nem érik el a törvényben rögzített 2 százalékos eredményt, akkor a jelöltnek vissza kell fizetnie a pénzt. Ez volt a feltétel 2014-ben is. Ha határidőre nem tesz, vagy tett eleget a kötelességének, a NAV a dupláját hajtja, hajtotta be adók formájában, és az érintett személy kikerül a köztartozásmentes adósok listájából is. Sokak emiatt tetemes adósságspirálba keveredtek, vannak olyan egykori jelöltek, akiknek a házát árverezés fenyegeti.  

 

Az Országos Roma Önkormányzatban is volt olyan képviselő, aki igénybe vette 2014-ben a kampánytámogatást, de a 2 százalékos eredményt viszont nem érte el, a pénzt pedig nem fizette vissza, és emiatt a köztartozása miatt méltatlanná vált az ORÖ-s képviselői mandátumához. A megalázó mandátumfosztó procedúrát megelőzve, a cikkünkben szereplő képviselő inkább önként lemondott megbízatásáról.

 

A RomNet birtokába került dokumentumok szerint Bács-Kiskun Megye 1-es számú választási körzetében 2014-ben országgyűlési képviselőjelöltként indult, buszsofőrként dolgozó Orbán Gyula úr a Magyar Államkincstár felé leadott, a 2014. március 7. és április 6. közötti hivatalos kampányidőszakban elszámolható tételek között a jelöltként megkapott egymillió forintos egyéni támogatásból a következő tételeket számolta el.

 

Orbán Gyula

(Orbán Gyula fotója a közsösséi médiában)

 

Április 4-én, ugyanarra a napra három különböző tételű számlán, számítógép átvizsgálás címén 587 ezer 175 Ft-ot. számoltatott el. (Volt egy 203 ezer 175 Ft-os, egy 45 ezer forintos és egy 339 ezer forintos számítógép vizsgálat.  Bizonyára sok volt a kecskeméti vírus a gépen…)

 

A kampánykörút teljesítéséhez túl sok üzemanyagra nem volt szükség, azt a 10001 forintos, a 9563, és a 4765 forintos költség maximálisan fedezhette. A kampányhoz élelmiszert is kellett vásárolni: a Lidlben 4765, a Tescoban 31.022-forintért. Emellett étrendkiegészítőre is szükség volt, ezért vásárolt is a jelölt 92 ezer 750 Ft-ért.

 

Egy bizonyos Homoki Gézától munkaruhát is vásárolt négy tételben, összesen 110 ezer forintért.

 

És hogy ez az elszámolás, költekezés rendben legyen, pénzügyi tanácsadásra is kifizetett kétszer 63.500, azaz 127 ezer forintot.

 

Ugyanebben a megyében és ugyanebben a városban, de az 1-es számú választókörzetben Pintér Kálmán úr mérettette meg magát a négy évvel ezelőtti választáson.

 

A 2014. május 15-én a Magyar Államkincstárhoz érkeztetett pénzügyi elszámolása szerint a gondos és alapos gazdálkodáshoz Õ is igénybe vett pénzügyi tanácsadót, pontosan 127 ezer forintos díjazásért.

 

Számítógépes vizsgálatra és tanácsadásra a kecskeméti 1-es körzet jelöltjének is szüksége volt, ezért egyszer egy 122 ezer, egy 124 ezer, egy 114 ezer és egy 30 ezer forintos számlát nyújtott be. A jelölt informatikai támogatását így 478 ezer forinttal támogatták az adófizetők.

 

Néhány gyógyszerről szóló számla, (összértékben 19.286 forint) mellett Pintér Kálmánnak is szüksége volt étrendkiegészítőre, pontosan 92.255 forint értékben, és egészségügyi vizsgálaton is át kellett esnie, amiért 46 ezer 161 forintot fizetett.

 

Természetesen kecskeméti képviselőjelöltként neki is szüksége volt munkaruhára, így Homoki Gézától ő maga is vásárolt 160 ezer forintért. Üzemanyagra csak 23.846 forintot számolt el, és a Tesco vásárlásra is elment 28.625 forint.

 

A 2014. április. 6-án tartott országgyűlési választáson Orbán Gyula Kecskeméten, a 40 ezer 43 érvényesen leadott szavazatból a Magyar Cselekvők Pártjának (Macsep) jelöltjeként összesen 32, míg az MCP színeiben indult Pintér Kálmán összesen 99 szavazatot ért el.

 

Orbán Gyula az ORÖ képviselőjeként 2016-ban Kecskeméten a Zsinór utca 74. alatt hosszú hónapokon át megyei ORÖ-s irodát is működtetett, havi 450 ezer forintos költséggel, és ott saját feleségét és akkori menyét alkalmazta mintegy 150 ezer forintos havi fizetésekkel, és dologi költségre hai 250 ezer forintot számolt el.

 

Az ORÖ kamu megyei irodáit, benne Orbán Gyula érintettségét, költségvetési csalás gyanújával vizsgálják az adónyomozók, és ebben az ügyben a bűncselekmény-gyanús ügyet megszellőztető, jelen cikket is szerző újságírót a hatóság emberei már három alkalommal is kihallgatták tanúként.

 

Azt követően, hogy a RomNet mindezeket nyilvánosságra hozta, Orbán Gyula még az ORÖ képviselőjeként nyíltan megfenyegette, majd alpári stílusban elátkozta a lap főszerkesztőjét.

 

Bízzunk abban, hogy a mostani választásokon induló jelöltek sokkal bölcsebbek és okosabbak lesznek, mint 4 éve, és nem vesznek a nyakukba milliós adósságokat, és nem fogják elárvereztetni a fejük felől a saját házukat a pillanatnyi haszonért.

 

Orbán Gyula és Pintér Kálmán nevét a 2018-as országyűlési választások eddig nyilvántartásba vett jelöltjei között a RomNet nem találta, igaz, a lista leadásáig még 5 nap rendelkezésre áll.

 

 

Képtalálat a következőre: „orbán gyula kecskemét”

(Orbán Gyula 2014-ben a helyhatósági választáson már az MSZP színeiben indult)

 

 

Hidvégi-B. Attila