2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Végső búcsút vettek Ökrös Oszkár cimbalomművésztől
2018. 02. 02. 00:00

Családtagok, zenésztársak, barátok és tisztelők százai vettek végső búcsút a 60 éves korában elhunyt Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművésztől a budapesti Szent Teréz-plébániatemplomban.

Ökrös Oszkár a Magyar Örökség-díjas, a Hungarikum címmel is kitüntetett 100 Tagú Cigányzenekarnak 30 éven át volt szólamvezetője és szólistája.

 

 

A világhírű muzsikustól az egyedülálló cigányzenekar nevében Beke Farkas Nándor elnök búcsúzott, felidézve, a 100 Tagú Cigányzenekar egyik legismertebb művésze már neves cimbalomművészként került három évtizeddel ezelőtt a zenekarhoz. Már kisgyermekként sok csodálója volt, egy csodagyereknek tartották, így hírneve már megelőzte, de ezt a rangot és elismerés megőrizte. Oszkár pályája csúcsán ment el, hírneve, szakmai tekintélye nem kopott meg, nem halványult, életerős és elhivatott muzsikusként még tele volt tervekkel – mondta Beke Farkas Nándor, aki nemcsak zenésztársa, hanem jó barátja is volt a neves cimbalomművésznek. Halála előtt néhány nappal még közös fellépésük volt a Budapest Klezmer Band zenekarral, és tele volt még tervekkel: felkérték a Berlini Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar, hogy a tavaszi fesztiváljukon szerepeljen, mert Ökrös Oszkár nem csak a cigányzenében jeleskedett, tehetségét sokrétűen, kultúra szolgálatában használta – idézte fel.

 

 

„Váratlan hirtelenséggel bekövetkezett halála megrendítette a cigányzenészeket, a teljes muzsikus társadalmat, halála nagy veszteség mindannyiunk, nemcsak a családja számára. Hiszem, hogy Oszkár hazatalált, mert Isten szerette, és ezt kegyes halála is megmutatta, és hiszem, hogy fel fog támadni, ahogy hitünkben is valljuk” – zárta búcsúbeszédét a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke.

 

Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere a kerület megbecsült lakosát búcsúztató  beszédében úgy fogalmazott, akit kivételes tehetséggel áldott meg az Isten, úgy, mint Ökrös Oszkárt, halhatatlannak hisszük, mert személyisége, művészi munkája, pályája annyira körbe öleli életünket, hogy nélküle nem tudjuk elképzelni napjainkat. Ökrös Oszkár cimbalomjátéka a zene minden egyes hangjában jelen volt, életművével örökre beleírta magát a halhatatlanok szűk táborába. A neves cimbalomművész nem halt meg, csak eltávozott, Isten másik tenyerére került – zárta búcsúbeszédét a VII. kerület alpolgármestere.

 

A cigányzenészek, muzsikusok nevében Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművész mondott búcsúbeszédet, felidézve Ökrös Oszkár pályájának kezdetét, amikor fiatal zenésznövendékként lenyűgözte a vizsgabizottság tagjait. Ma már az Égi kávéház teraszán muzsikál mindannyiunk példaképe – fogalmazott Kállai Kiss Ernő.

 

A belvárosi Szent Teréz templomban a 100 Tagú Cigányzenekar Kossuth-díjas szólistájától a muzsikus szokás és hagyomány szerint a zenésztársak muzsikaszóval búcsúztak. A 100 Tagú Cigányzenekar elhunyt művészének gyászszertartását megelőzően szentmisét mutattak be, majd Ökrös Oszkár hamvait családtagok és zenésztársak kíséretében a plébániatemplom altemplomában kialakított urnatemetőben helyezték végső nyugalomra. Az egész templomot megtöltő gyászoló tömeg között ott volt Mága Zoltán hegedűművész, Teleki László egykori romaügyi államtitkár, szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros polgármestere,  egykori és jelenlegi zenésztársak, tisztelők.

 

 

Az együttérzés és a gyász és az elhunyt cimbalomművész iránti tisztelet jeleként Orbán Viktor miniszterelnök koszorút küldött a gyászszertartásra.

 

Ökrös Oszkárt a 100 Tagú Cigányzenekar és az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának nyilvánította.

 

 

Ökrös Oszkár 1957-ben Szolnokon született, és már 6 éves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a Konzervatóriumba. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel – Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes – szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnámon át Ausztráliáig.

 

1995-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2001-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

 

A cimbalom Paganininijeként is emlegetett Ökrös Oszkár életének 60. évében, 2018. január 15-én hunyt el.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

 

 

Nyugodjon Békében! 

 

Fotó és tudósítás: Hidvégi-B. Attila

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”