HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Híd a semmibe: három éve tart a nyomozás

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 Január 17    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Már három éve folytat nyomozást az adóhatóság a Híd a munka világába nevű botrányprogrammal kapcsolatban, de eddig látható eredménye nem volt az eljárásnak.

Hirdetmény

Épp három éve, 2015 januárjában állt a nyilvánosság elé Hadházy Ákos, az LMP szakpolitikusa azzal, hogy az Országos Roma Önkormányzat által koordinált, 5 milliárd forint keretösszegű Híd a munka világába nevű uniós program körül számos visszaélés valószínűsíthető, ezért büntetőfeljelentést tett.

 

Előbb az ORÖ, majd a az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszautasította az ellenéki politikus vádjait, és rasszizmussal vádolta meg az akkor még nem országgyűlési képviselőt. A humántárca vizsgálatot folytatott le a programmal kapcsolatban, amelyben „csak apróbb szabálytalanságot” talált, és a miniszter tudatta,  a kifizetések tovább folytatódhatnak. A később nyilvánosságra került jelentés már súlyosabb szabálytalanságokat tartalmazott, amelynek  a vége az lett, hogy a minisztérium 1,6 milliárd forintot visszakövetelt az ORÖ-től, és a program második részére vonatkozó 2,5 milliárd forintot elvonta.

 

(Az ORÖ képviselőiből állt Alternatív Vizsgálóbizottság)

 

A feljelentések miatt a Nemzeti Adó és Vámhivatal jelenős értékre elkövetet költségvetési csalás gyanújával nyomozás indított. Többször tartottak iratlefoglalást az önkormányzat Dohány utcai székházában, tanúkat hallgattak ki, és időközben kiderült információka, adatok alapján a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István, valamint az ORÖ pénzügyi gazdálkodását vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság tagjai, Lakatos Oszkár és Vajda László lungo dromos megyei vezetők szintén büntetőfeljelentéseket tettek. Az újabb feljelentéseket a nyomozáshoz csatolták.

 

A nyomozás állásáról az adóhatóság kezdetben még legalább annyi tájékoztatást adott, hogy „tanúkat hallgatnak ki”, és „a nyomozás határidejének meghosszabbítását kérik”, de az elmúlt egy évben a sajtómegkeresésekre az adónyomozók nem reagálnak. A nyomozás állásáról Teleki László szocialista parlamenti képviselő és az LMP politikusai is kérdezték már az országgyűlésben a szakminisztérium vezetőit, valamint Polt Péter legfőbb ügyészt, de érdemi választ egyszer sem kaptak.

 

Híd a munka világába

 

A kormány 2016 december végén, karácsony előtt az ORÖ 1,6 milliárd forintos adósságából 1,3 milliárd forintot elengedett, és a maradék 300 millió forint visszafizetésére részletfizetési megállapodást kötött. A roma önkormányzatnak múlt év decemberében egy összegben kellett volna visszafizetnie a maradék adósságát, de annak szintén nem tett eleget. Rétvári Bence államtitkár a parlamentben többször is arról beszélt, hogy az OÖ a botrányprogram során megvásárolt ingatlanok eladásából fedezheti az adósságát, de a jelentősen túlárazott, a projekt szempontjából használhatatlannak ítélt irodákat nem tudták eladni, így a RomNet információ szerint a kormány a maradék adósság fejében még idén januárban megvásárolná az ORÖ Gellérthegy utcai székházát.

 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szintén vizsgálatot folytatott az ORÖ projektjével kapcsolatban, és 2016 augusztusában Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, romaügyi miniszterelnöki biztost, aki a program idején az ORÖ elnöke is volt, meghallgatta. A vizsgálat eredményéről viszont eddig még nem adtak tájékoztatást. A kormány korábban közölte, hogy az ORÖ Híd a munka világába programját kivették az uniós programokból.

 

Farkas Flórián az ORÖ által alapított, és az általa vezetett Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet elnöki tisztségéről 2016 decemberében lemondott, és helyét Berényi László, az ORÖ és a Lungo Drom alelnöke foglalta el, majd két hónappal később, 2017 februárjában megszüntették. A Híd a Munka Világába Szövetkezet elvileg azért jött létre, hogy keretet nyújtson több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember felzárkóztatására, és a szövetkezet a tagjainak biztosította volna a foglalkoztathatóság feltételeit, és vállalta volna a munkaerő-szervezéssel kapcsolatos feladatokat.

 

Egyik cél sem valósult meg. A programra felhasznált 2,1 milliárd forint túlnyomó többsége túlárazott szolgáltatásokra, ingó és ingatlan eszközökre, valamint jó ismerősök, kormányközeli cégek és személyek zsebébe vándorolt.

 

HBAHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt