HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Közgyűlt az ORÖ: "Mikor lesz mar itt rend, a kurva életbe?!"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2017 November 01    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A szokásos bekiabálásokkal, ordibálásokkal tarkítva, és az elmaradhatatlan jogsértések gyanújával, a kényes és kényelmetlen napirendipontok leszavazásával tartotta meg közgyűlését az ORÖ. Hiába kezdeményezte Dancs Mihály a testület feloszlatását, a 37. napirendi pontban feltüntetett javaslatot a testület többsége nem támogatta. 

Hirdetmény

A kormányhivatal által szabálytalannak tartott május végi közgyűlés után először tartott határozatképes közgyűlést az Országos Roma Önkormányzat. A papírforma érvényesült újra: Farkas Flórián bábjaként tevékenykedő Balogh János színházi előadásaival fűszerezve a sajtó és a választók számára fontos és érdekes napirendi pontokat egyszerűen töröltették, így esély sem volt arra, hogy a grémium tárgyalja mindazt, ami kényelmetlen lett volna a Lungo Dromos képviselőknek.

 

ORÖ-közgyűlés-Galyas József eskütétele

(Képviselői eskütétel)

 

Galyas József képviselői eskütételével kezdődött az ORÖ közgyűlése a fővárosi Dohány utcai székházban. A tiszadobi képviselő Orbán Gyula kecskeméti képviselő lemondása után kerülhetett a 47 fős testületbe a Dancs Mihály vezette Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) színeiben. Galyas Józsefet már az első „munkanapján” megizzasztották, mert a közgyűlés összesen 37 napirendi pontot tárgyalt. Igaz, a leglényegesebb kérdéseket már rögtön az elején kiszórták Csóka János lungo dromos alelnök javaslatára, így a tárgyalandó témakörök száma jelentősen megcsappanat. Igaz, nehéz is volt követni a napirendi pontok felsorolása után a gépszerű szavazást, így a képviselők jó része sem tudta, most éppen mire emelte, vagy nem emelte a kezét. A szavaztok összeadásánál is többször adódtak problémák: nemcsak a matematikai tudás hiányossága, hanem a képviselők és a jegyzőkönyv-vezetők, valamint az ülést levezető elnök figyelmetlensége miatt is. Többen ugyanis elhagyták a termet, ki-be járkáltak, így a nem és igen szavaztok összeadásánál nem midig jött ki a 43 fős létszám. A jelenléti ív alapján ennyien jelentek meg a 47 fős testületből.

 

Három, más alkalmakkor igencsak aktív és hangos képviselő most távol maradt, képviselőtársaik szerint azért, mert „kivártak”, mert nem voltak biztosak abban, épp melyik fél oldalára billeg a mérleg nyelve. Az ORÖ-ben gyakran fordul elő képviselőkkel, hogy azt gondolják, ők a 24. képviselők, akin a többségi szavazta múlhat, és akkor a kézemelése, vagy az éppen nem emelése sokat, esetenként milliókat érhet. Volt már erre példa nem csak az elmúlt két évben, hanem sokkal korábban is, még Kolompár Orbán idejéből. Ott tanulták meg ezt e technikát, és manővert, ami sokak számára egyfajta túlélési és megélhetési stratégia lett. És ez a mandátumokkal öröklődött. A „napraforgókból” így lettek „szalonnások”, majd mára „kolbászosok”.  Ilyen kitüntető címmel nevezik azokat a képviselőket, akik „érdekeket” képviselnek. Na nem a választókét, akiktől megbízatásukat kapták, hanem attól sokkal magasabbakat. De ezt sem centiméterben mérve kell gondolni, hanem a titulus és a mannaosztó magasságban lévő érdekeket.

 

ORÖ-közgyűlés-Lakatos Oszkár

(Lakatos Oszkár felhívja a figyelmet a sorozatos törvénysértésekre)

 

A megfelelő érdekek képviseletének ellenőrzésére megfigyelőként szigorú tekintettel a cigányok parlamenti szószólója is ott ült a teremben, de Farkas Félix hangját természetesen nem lehetet hallani. Ő csak megfigyelt, és aztán valószínűleg jelentett. Mert a Lungo Dromban és az ORÖ-ben is viszi a szót, legalábbis erről beszélt egy évvel ezelőtt egy hangfelvételen Farkas Flórián, a ”Főnök”. Félixnek kell nyilatkoznia az ORÖ nevében, mint szóvivő! Nehéz teher nyomhatja Tállai András barátjának a vállát, mert mezőkövesdi polgárként nem csak az országgyűlésben kell cipelnie a súlyos terhet, hanem az országot járva is „szólni kell a szót”. Kár, hogy mindezt a Parlament falai között nem gyakorolja. Na de majd a következő négy évben, mert minden bizonnyal kiharcolja, a „Főnök” pedig megköveteli, hogy ismét ő lehessen az ORÖ nemzetiségi listavezetője a jövő évi választásokon, és ehhez elég négyezer szavazat, hogy mentelmi jogot és busás fizetés kaphasson. Igaz, egy Bódi Guszti koncertre többe ember megy el egy nagyobb falunapon, mint ahány embert a Lungo Drom alelnöke mozgósítani tudott országos szinten 2014-ben.

 

Dicsőség a Dohány utcai székházban mandátumos képviselőnek lenni, hiszen ma már nem erény, hanem egyenesen követelmény az ORÖ képviselőitől, hogy valamilyen büntetőügyben érintettek legyenek. A börtönviselt múlt, a büntetett előélet kitűnő ajánlólevél lehet a grémium magasabb beosztásaihoz is, de vannak, akik megelégednek azzal, hogy még csak gyanúsítottak. Így büszkén ültek a közgyűlésben azok a képviselők, akiknek korábban is volt mér büntetőügye, vagy azok, akiket a napokban gyanúsítottként hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés miatt, és mint valódi „érdekképviselők”, emelték is a kezüket, ha jött a jelzés. Még akkor is, ha kicsit elbóbiskoltak.

 

A frissen rabosított képviselők természetesen buzgólkodtak múlt szombaton is, hogy sikeresen összejöjjön Farkas Flóriának a szolnoki erődemonstráció, és minél több embert tudjanak elcsábítani a fergeteges Bódi Guszti és Grófo koncertre. Abba a sportcsarnokba, ahol korábban még Horn Gyula szocialista miniszterelnöknek kellett ugyanígy tapsolni, mint most a lekész-miniszternek. Iparkodni kellett, mert a résztvevőknek azt mondták, ORÖ-s képviselők lehetnek majd. Mind a 12 ezren, akik ott voltak. A RomNet újságíróját azzal vádolták a „szervező-képviselők”, hogy „mocskos hazugságokkal” vezeti félre egyész Magyarországot, ugyanis pontos számadatuk van arról, hányan voltak ott, és nem 1500 ember, hanem attól jóval több.  A férőhely, az ülőhely egy pontos számadat, és még ha a küzdőtéren elhelyezett székeket hármasával egymásra tesszük, akkor sem férnének be négyezernél többen. A felvételek kikerültek, láthattuk a igencsak foghíjas nézőteret, és lelátót, és tudván, hogy 2013-ban a zsúfolásig megtelt sportcsarnokban 1830 ember volt, akkor bátran mondhatjuk azt, mintegy ezer ember vett részt Farkas Flórián és Balog Zoltán esküvői tortavágási ünnepségén.  A RomNet „mocskolódó cikkei, és a  „miniszteruratbecsmérlőkijelentései” miatt már megérdemelné, hogy „eltakarítsák” – mondta egy szépen felaranyozott, harmadik ciklus óta polgármesterei tanácsadóként is tevékenykedő cigány érdekképviselő, mert „cigány a cigányt nem szabad, hogy lejárassa”. Igaz, a mostani közgyűlésen a saját képviselőtársait is disznóknak nevezte, mert nem tudnak viselkedni.

 

Na, de az ORÖ dísztermében összegyűlt képviselők igazi kultúremberként viselkedve kommunikáltak egymással. A nyakkendőhöz jól illett az „anyád picsája” és a „mocskos féreg” kifejezés köretként.

 

ORÖ-közgyűlés-Elnök és hivatalvezető

(Az Elnök és a Hivatalvezető)

 

A hivatalvezető elmozdítását hiába akarták a képviselők, mert véleményük szerint törvénytelenül tölti be a posztot, nem hozhattak ebben az ügyben döntést, mert a „magasabb érdek” nem engedte. Makai István és Dancs Mihály kérdésére arra sem hallhatott senki magyarázatot, miért van havi 650 ezer forintos fizetéssel ügyvédje az ORÖ-nek, ha sorozatos a törvény és jogsértés. Ki lesz a feleőse annak, hogy a megismételt közgyűlések miatt sok százezer forint útiköltséget kell kifizetni  a képviselőknek, ha a z ügyvéd és a hivatalvezető nem tartatja be a jogszabályt – tette fel a kérdést Makai, de az ügyvéd csak elpirult arccal hebegett-habogott, és az elnökre tekintve várt védelmet. Hegedüs István korábbi elnök sem ülhetett békésen a képviselőknek fenntartott székben, mert vagy a levezető elnök kiabált rá, amire válaszul ő is hangosan ordított, vagy mert 300 millió forint elsikkasztásával próbálják befeketíteni az amúgy is barna arcát. Ugyanis Balogh János belebegtette azt az információt, hogy 2015-ben irdatlan pénzből gazdálkodott az ORÖ, és keresni fogják, hogy az hova vándorolhatott el Hegedüs István elnöksége idején. Több mint egymilliárd forintról beszélt, de részletekbe nem bocsátkozott, mondván erről majd decemberben fognak tájékoztatni. Karácsonyi ajándékként egy büntetőfeljelentés bizonyára jól jönne a fa alá néhánynak – gondolhatja.

 

Hegedüs István azt mondta, ez az egész csak hangulatkeltés, és üres, hamis vádaskodás ellene, mert az ORÖ költségvetése a Farkas Flóriánhoz kötődő programok miatt 2014-ben közel 3 milliárd forint volt, és csak az elszámolások, visszafizetési kötelezettségek terhelték az általa vezetett hivatalt, így a pénzek fölött nem diszponálhattak. Sem 300 milliót, sem egyéb pénzeket nem kaptak, még az állami normatív támogatásokat is csak késve utalták számukra, hogy kivéreztessék az ORÖ-t, hogy a törvényi kötelezettségeiket se tudják teljesíteni - jegyezte meg. Balogh János ezt pontosan tudja, de az elterelés, a szembeállítás pillanatnyilag jól jön számára, mert a korábbi, a többségét biztosító képviselői csoport kihátrált mögüle.

 

Hegedüs Norbert képviselő egy TV kamerába belemondta: a mai nap bebizonyította, hogy ez a testület méltatlan és alkalmatlan a magyarországi cigányság képviseletére, ezért fel kellene oszlatnia önmagát, és megtisztulhasson a roma közélet. A Generációk nevű, frissen alakult szervezet elnöke szerint a sorozatos botrányok és a korrupciógyanús ügyek a népcsoport jövőjét lehetetleníti el.

 

„Mikor lesz már itt rend, a kurva életbe” – ordította el magát Dancs Mihály képviselő, miután az ORÖ elnöke közölte, hogy csak akkor tehet fel napirendi ponttal kapcsolatban kérdést, ha azt mér megszavazták. Hozzávetőleg húsz napirendi pont megtárgyalása jó háromnegyed órát igényelt, és jöhetett a zárt ülés, ahol mindenki elmondhatta a saját gondolatát, és közben a személyi kérdésekről szóló napirendeket is megtárgyalhatták.

 

ORÖ-közgyűlés-Dancs Mihály

(Dancs Mihály elégedetlen)

 

A legutolsó napirendi pontot a zárt ülés miatt kivülállók már nem várták, várhatták meg, így telefonon keresztül tudtuk meg a képviselőktől, hogy 13 igen és 28 nem szavazattal úgy döntött a magyarországi cigányság legfőbb közjogi testülete, nem kívánja feloszlatni önmagát.

 

A pörköt és a nokedli szerencsére nem hűlt ki, így a kemény munka után jóízűen lehetett falatozniuk, majd a pénztár előtt sorba állni az útiköltségért, míg mások akár aláírhatták az újabb, visszamenőleges hatályú szerződésket, hogy augusztustól december végéig szerény fizetésként megkaphassák azt a 200 ezer forintocskát a többi javadalmazásuk mellé. Elvégre képviselnek, és ez kemény munka. A kemény munkát pedig mindig meg kell fizetni.

 

ORÖ-közgyűlés-

(A testület)

 

Decemberben újra összeülnek, és kezdődik minden elölről. Mi pedig akkor is ott leszünk.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt