2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bogdán László: Senkit nem vádolok!
2017. 10. 24. 00:00

A RomNet-nek sikerült megszólaltatnia Cserdi polgármesterét, aki továbbra is azt állítja, inzultálták egy budapesti fórumon, míg a hírbe hozott rendezvény szervezői mindezt határozottan cáfolják.

Egy hete arról zeng a teljes magyar sajtó, és a közösségi médiában bejegyzések ezrei szólnak arról, hogy leköpték, megütötték és el akarták gázolni Cserdi polgármesterét. Az ügy akkor került nyilvánosságra, amikor a Hír TV Privátszféra című műsorában portrét készített Bogdán Lászlóról a műsor szerkesztője, Péterfi Judit, és még a film leadása előtt, október 19-én a Facebookon egy bejegyzésében mindennek hangot adott.

 

(Fotó: Csillag Ádám)

 

Bogdán László és Péterfi Judit nem nevezte meg, hogy milyen fórumon történt vele az állítólagos incidens, de a Hír TV műsorából egyértelmű volt az összefüggés, hogy a Roma Parlament szeptember 25-én tartott vitafórumáról van szó. Az említett fórum szervezője, Horváth Aladár „rémhírnek” nevezte a polgármester elleni incidenst, és közleményt is kiadott. A roma politikus azt írta, hogy a szerkesztő hamis, a vendéglátók rosszhírét keltő dezinformációval promózta fel saját műsorát; bejegyzését pillanatok alatt és kritikátlanul átvette szinte a teljes magyar sajtó, ezrével osztották meg a fészen, és színesítették ki, összekapcsolva a menekültek befogadására vonatkozó bejelentését az állítólagos "inzultussal".

 

A Roma Parlament elnöke a RomNet-nek hétfőn úgy nyilatkozott: az újságírás etikai szabályainak felrúgása, és a szerkesztő felelősségének megállapítása érdekében vizsgálatot kezdeményeznek a csatornánál. A portréfilm ugyanis azzal a prekoncepcióval készült, hogy Bogdán szemben áll az ádáz „pesti értelmiséggel”, a vetítés előtti napon az állítólagos inzultus beharangozása, a negatív hangulatkeltés az ingyen reklám céljait szolgálta. Horváth bízik abban, hogy Bogdán tisztázza a helyzetet, és négy héttel a vita után, de a tévé műsor kétszeri megismétlése után elmondja, hogy „megrúgdosása” legfeljebb szóbeli volt, és bocsánatot kér vendéglátóitól.

 

Megjegyezte: az általa szervezett vitafórum, amely egy, a romákat érintő beszélgetéssorozat része volt, végig kulturált mederben zajlott, és már a beszélgetés elején rögzítette, hogy a beszélgetés nem a polgármester személyéről, hanem az általa képviselt médiaképről, és az úgynevezett „cserdi modellről” szól.  Hozzátette: elhangzottak a több mint két órás beszélgetés során érvek és ellenérvek, bírálatok, a tényekkel történő szembesítések, de nem volt sem hangoskodás, és nem hangzott el Bogdán László személyét durván sértő, vagy tiszteletlen kijelentés.

 

 A   A

 

Horváth Aladár kijelentette: ”határozottan cáfolom, hogy az általam szervezett fórumon, vagy az onnan történő távozásakor bárki is inzultálta volna a polgármestert. Hárman kísértük ki a taxijához, jó hangulatban váltunk el, a vita folytatását ígérve egymásnak.”. Ha Bogdán mindezek ellenére is kitart rágalmazó, hitelrontó kijelentése mellett, a szervezetünk jogi úton fog elégtételt venni.

 

Bogdán László a Hír TV adása óta nem nyilatkozott a sajtónak az esetről. A polgármestert hétfőn a RomNet-nek sikerült megszólaltatnia, aki továbbra is állítja: inzultus érte, de senkit nem vádol.

 

„Nem tudom tényekkel bizonyítani igazamat, de úgy érzem, nem is vagyok abban a helyzetben, hogy nekem bizonyítanom kellene bármit is” – fogalmazott Bogdán László, hangsúlyozva, egyetlen alkalommal sem nevezte meg, hogy milyen fórumon történt a vele megesett eset. „Soha nem állítottam, és nem mondtam a baráti társaságon túl, hogy mi történt velem, és hol” – húzta alá. A polgármester kijelentette: „nem haragszom senkire, ugyanakkor magára az ilyen stílusra hívnám fel a figyelmet, mert úgy érzem, maga a cigányság az, aki elsőként ártana nekem.”

 

A

 

Bogdán László a RomNet-nek azt mondta, azért nem állt az elmúlt napokban a nyilvánosság elé, mert nem akarta, hogy mindez táptalaj legyen a Jobbik, vagy a cigányellenes csoportok számára, és azért, ami vele történt, nem Horváth Aladárt hibáztatja. Elmondtam néhány embernek, hogy mit éltem át, de ebből nem akartam se országos visszhangot, sem botrányt, mert azzal csak az egész magyarországi cigányságnak ártottam volna – fűzte hozzá.

 

Ugyanakkor sajnálatosnak tartotta, hogy két különböző időpontban és helyen történt esetet összemostak a sajtóban, így a fórumon történteket, és a zebrás esetet. Ugyanis az, hogy el akarták gázolni, az a fővárosi vitafórum után több mint egy héttel Pécsett történt, azt követően, hogy a Hír Tv Szabadfogás című műsorában bejelentette, befogadná néhány napra falujában azokat a menekült gyermekeket, akiket nem engedtek Õcsényben üdülni. Bogdán László megjegyezte, az elmúlt években telefonon, levélben számos alkalommal fenyegették már meg közéleti szerepvállalásaival összefüggésben, de egyetlen alkalommal sem tett feljelentést. Kijelentette, nem hagyja magát megfélemlíteni, tovább szeretné folytani azt a munkát, amit elkezdett.

 

Bogdán László a RomNet-nek nyilatkozva rendkívül sértőnek tartotta, hogy Horváth Aladár a vitafórum utáni napokban, a Facebookon „román rabszolgának” nevezte őt egy postjában, utalva ezzel beás identitására, mert véleménye szerint ez egy „színtiszta rasszista megnyilvánulás” attól a polgárjogi harcostól, aki a mindennemű diszkrimináció és sztereotipizálás ellen küzdött évtizedeken át, de hangsúlyozta, ezért sem táplál haragot.

 

Horváth Aladár a RomNet-nek nyilatkozva emlékeztetett: a közösségi médiában először október 9-én szereztek információt a Bogdán Lászlót ért állítólagos incidensről. A Roma Parlament dokumentumfilmje alá írta a neves történész, médiaszemélyiség, Konok Péter, hogy „Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták.” Horváth Aladár hívására, üzenetére nem válaszolt Bogdán. Az ismert polgárjogi politikus erre írta a facebookos bejegyzésében, hogy Cserdi polgármestere „lelkében még mindig román rabszolga”. Magyarázata szerint az áldozathibáztatás, az önostorozás ugyanis tipikusan a rabszolgalélektanból levezethető megnyilvánulás.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Fotók: Csillag Ádám-Facebook

 

A Roma Polgárjogi Akadémia vitafórumának vágatlan felvétele itt megtekinthető: