2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Letartóztatások a holokauszt kárpótlási csalás miatt
2017. 10. 13. 00:00

Százan tünetnek a salgótarjáni rendőrkapitányság előtt, ahová előállították azt a szentendrei férfit, aki a gyanú szerint szervezte a roma holokauszt kárpótlással kapcsolatos csalási ügyet.

Egy nappal azt követően, hogy a RomNet hírt adott arról, hogy csalók járják az országot azzal, hogy több ezer eurós kárpótlást ígérnek a holokauszt áldozatinak és leszármazottainak, máris letartóztatta a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint az egész országot átfogó csalás mögött állhat. A szentendrei férfit a salgótarjáni rendőrkapitányságon állították elő, és mintegy százan vonultak az épület elé, azt követelve a megyei rendőrkapitánytól, engedjék szabadon E. János nevű férfit, mert nem követett el bűncselekményt.

 

A RomNet-hez eljutott videón a férfi lánya elismeri, hogy semmilyen roma holokauszt kárpótlási alap, és ügy nincs, semmilyen ilyen jellegű program nincs meghirdetve, ahonnan pénzt várhatnának az emberek, édesapja civil szervezete nevében mindössze egy „petíció” érdekében gyűjtik össze az adatokat, hogy azt eljuttassák „Brüsszelnek”, mert „a romáknak is jogosan járna a kárpótlás” a nő szerint.

 

 

A RomNet csütörtökön számolt be arról, hogy az egész országból százakat, ezreket csaptak be azzal, hogy az ország különböző pontjairól közel százan keresték meg telefonon és személyesen azzal a hírrel, hogy hallottak egy új roma holokauszt kárpótlási lehetőségről, de szeretnének egy kicsit bővebb információhoz jutni. Az emberek, egymástól függetlenül arról beszéltek, hogy őket már eleve úgy találták meg a számukra teljesen ismeretlenek, hogy mint jogos igénylők jogosultak lehetnek a kárpótlási összegre. Osztrák, svájci és német alapokra hivatkozva azt állították, hogy 8000 és 12000 eurós igényt nyújthatnak be, attól függően, hogy a vészkorszak túlélőjeként, vagy azok leszármazottjaként teszik azt. A jóhiszemű embereket azzal hitegették, hogy az adminisztrációs igénylőlap kitöltése és aláírása után már akár karácsony előtt hozzájuthatnak a pénzhez, és előzetes költségként volt akitől kétezer, de volt akitől 20-25 ezer forintot is elkértek. A kárpótlással hitegetők azt is tudatták, hogy közvetítői díjként a megítélt összegnek 25-30 százalékát, de van akitől a 80 százalékát fogják elkérni, cserébe minden hivatalos papírt elintéznek helyettük. Így a 3,6 millió forint reményében lenne, aki akár a hárommillió forintot is odaadta volna, ha az ünnep előtt kezébe kaphatja a maradék 600 ezret.

 

A RomNet tudósítója pénteken Szegeden és Csongrád megye más településein is járt, ahol több tucatnyian arról beszéltek, hogy autóbuszokkal vitték Budapestre az embereket, hogy összegyűjtsék személyes adataikat és pénzt kértek tőlük a kárpótlás jegyében. Azt mondták, lefénymásolták a személyi okmányaikat, és három papírlapot is aláírattak velük. Állításuk szerint valakitől 3000, volt akitől 10 ezer forintot kértek el az ügyintézés fejében.

 

A RomNet cikkének megjelenése után a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István csalás gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Szentendrei Járási Ügyészségen és a Szentendrei Rendőrkapitányságon. A feljenető a RomNet-hez is eljuttata beadványát.

 

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a napokban szintén feljelentést tett a rendőrségen csalás gyanújával, erről korábbi cikkünkben részletesebben is írunk. A cikk hivatkozását a lenti linken találják.

 

 

A RomNet Svájcban, Ausztriában, és Németországban működő civil szervezeteket, kormányzati intézményeket is megkeresett a napokban, hogy megtudja, nyitottak-e újabb alapot a roma holokauszt kárpótlásra, de mindhárom országban határozottan kijelentették, hogy nem.

 

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány - amely korábban több holokauszt-kárpótlási programot is koordinált - vezetője szintén határozottan kijelentette, semmilyen új roma holokauszt kárpótlás nem indult el, és nincs ilyenről tudomása.

 

A RomNet az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkereste, hogy indult-e a nyomozás az újabb holokauszt kárpótlási csalás gyanújában, és milyen bűncselekmény gyanújával vették őrizetbe a szentendrei férfit. Amint a rendőrség válasza megérkezik, cikkünket frissítjük.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó írásunk:

/hirek/2017/10/12/holokauszt-karpotlasi_csalok_jarjak_az_orszagot