2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán szerint a cigányoknak a cigányok közt a helyük
2017. 10. 10. 00:00

Balog Zoltán miniszter felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla marosvásárhelyi cigány hős emléktábláját.

Balog Zoltán szerint a cigányoknak a cigányok közt a helyük. Nehéz másképp értelmezni az emberminiszter mai bejelentését.

 

A MÁV a meglévő engedélyek ellenére nem engedte meg a Roma Büszkeség napjának szervezőinek, hogy a Nyugati Pályaudvaron elhelyezzék Puczi Béla emléktábláját. Puczi Béla egyike volt azoknak a marosvásárhelyi romáknak, akik az 1990-es pogrom idején „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” kiáltással a magyarok segítségére siettek. Róla itt írtunkrészletesen.

 

Erre jött Balog Zoltán emberminiszter és intézkedett. No, de nem úgy, hogy Puczi emléktáblája mégis kikerülhessen a Nyugati Pályaudvarra, vagy esetleg valami más méltó helyre. Menjen csak a cigányok közé, ne mutogassuk a roma hőst csak úgy mindenkinek, nem kell ezzel felkavarni a magyar emberek lelkivilágát.

 

Balog ugyanis azt írta, a „sajtóból értesült“ a minapi esetről, tárgyalt a MÁV-ot felügyelő miniszterrel is, de hát vannak szabályok, Puczi táblája nem kerülhet a Nyugatihoz. De! Épp épül egy roma kulturális központ, egy csendes VIII. kerületi utcában! A Tavaszmező utcába nyugodtan el lehet rejteni az emléktáblát. Jövőre talán el is készül a Cziffra-palota, annak a falán talán senkit nem fog zavarni egy roma hős.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

 

Mint emlékezetes, a szervezők még nyáron megkeresték a MÁV-ot, hogy a pályaudvaron szeretnék elhelyezni Puczi emléktábláját. A MÁV először az Örökségvédelmi Hivatalhoz irányította a szervezőket, mondván tőlük kell engedély ahhoz, hogy a pályaudvaron emléktáblát lehessen elhelyezni. Az engedély meglett, az emléktábla elkészült, ám a tervezett avatás előtt pár nappala MÁV visszatáncolt.

 

false

 Fotó: MTI - Balogh Zoltán

 

 

Kadét Ernő, a Roma Sajtóközpont munkatársa azt mondta az Indexnek, hiába az engedélyek, a MÁV új indoklást talált. E szerint a társaság épületeire emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni. Puczi pedig nem volt a MÁV dolgozója.

 

„Megtisztelőnek tartjuk Balog miniszter úr felajánlását, de az emléktábla felállítását kezdeményező szervezetekkel arra jutottunk, hogy nem tudunk élni a lehetőséggel" – nyilatkozta Kadét Ernő a Népszavának. A Roma Büszkeség Napján mintegy félezren írták alá a petíciót, amely kéri Dávid Ilonát, a MÁV elnök-vezérigazgatóját: találjon módot rá, hogy az emléktáblát elhelyezhessék a pályaudvar falán.

 

Elvi szempontból sem lenne jó, ha az emléktábla egy roma intézményre kerülne ki. Kadét Ernő szerint éppen azt akarják üzenni, hogy Puczi Béla nem kizárólag a cigányok, hanem a teljes magyarság hőse volt. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a későbbiekben közterületet is elnevezzenek róla Budapesten.