2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szakdiplomata lett Osztolykán Ágnes
2017. 09. 14. 00:00

Strasbourgban, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletén szakdiplomataként dolgozik szeptembertől Osztolykán Ágnes, az LMP egykori országgyűlési képviselője – tudta meg a RomNet.

A diplomácia területén folytatja szakmai karrierjét Osztolykán Ágnes ismert roma politikus, akinek új megbízatása a már két évtizedes szakpolitikai tevékenységéhez kapcsolódik.

 

A RomNet információját megerősítve maga az érintett, Osztolykán Ágnes azt mondta, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletén a szociális, az egészségügyi, a fogyatékos, a gender, valamint a roma integrációs területeken lát el feladatokat a meghatározott területek munkacsoportjaiban.  Osztolykán Ágnes A RomNet-nek azt mondta, beosztott diplomataként dolgozik Strasbourgban.

 

Képtalálat a következőre: „osztolykán ágnes 2017”

 

A politikus kinevezésével kapcsolatban a RomNet megkereste e Külügyminisztérium, valamint a Belgiumban található külképviseletek sajtóosztályait, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Információink szerint Osztolykán Ágnes Magyarország Európa Tanács melletti, Strasbourgban működő Állandó Képviseletén - amelynek tavaly szeptember 27-től rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé Kertész Ágnest nevezte ki Szijjártó Péter külügyminiszter – első beosztotti státust kapott volna, de a javaslatot kormányzati politikusok megfúrták. Az első beosztott jelenleg Jensen-Magyar Kinga.

 

Osztolykán Ágnesnek a diplomáciai megbízatása előtt - mint azt a jogszabályok is előírják- a Külügyminisztérium állományába kerülve egy féléves felkészítő diplomataképzésen kellett részt vennie.

 

Nem Osztolykán Ágnes az egyetlen ellenzéki politikus, az LMP korábbi országgyűlési képviselője, aki diplomáciai területen folytatja munkáját: az Orbán-kormány másik korábbi kritikusa, Ertsey Katalin, aki 2013-ban kilépett a képviselőcsoportból, szintén beosztott diplomataként a prágai nagykövetség külgazdasági osztályának titkáraként dolgozik 2016 augusztusától

 

Magyarország a már 47 tagot számláló strasbourgi székhelyű Európa Tanácshoz 1990. november 6-án, 24. tagországként, a volt szovjet befolyási övezetből elsőként csatlakozott, és az Állandó Képviselet ekkor kezdte meg működését. Az Állandó Képviselet fő feladata a” magyar értékek és érdekek érvényesítése a tagállamok képviselői, illetve az ET strasbourgi szervezete körében, a hazai szereplők tájékoztatása az itt történtekről, magyarországi tevékenységük szükség szerinti összehangolása, üzeneteik strasbourgi tolmácsolása.” A képviselet honlapján tudatja, hogy tevékenységük során kiemelt figyelmet fordítanak a nemzeti kisebbségek jogainak politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális területen történő érvényesülésére.

 

Képtalálat a következőre: „osztolykán ágnes lmp”

 

Osztolykán Ágnes, aki 2010 és 2014 között az LMP országgyűlési képviselője volt, majd egy évvel később az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik háttérintézményében, az Oktatási Hivatalban egy, az idő előtti iskolaelhagyás problémáját megoldani hivatott EU-s programban dolgozott. Miután a projektigazgatóságot bezárták, munkáját a minisztérium tanácsadójaként folytatta.


Osztolykán Ágnes a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán politológus és középiskolai tanári diplomát szerzett, majd Budapesten, a Józsefvárosi Roma Szolgálat művelődésszervezőjeként a roma fiatalokat segítő intézményben dolgozott. Később a Soros Alapítvány munkatársaként roma oktatási és jogvédő programokat vezetett. 2002 és 2007 között a közigazgatásban tevékenykedett, ahol osztályvezetőként munkálkodott a Roma Integráció Évtizede Program kidolgozásában és szervezésében. 2002-2003 Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Roma Referense; 2003-2008 között a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Osztályvezetője, A Roma Évtized Titkárság vezetője; 2008- tól a Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány Program Managere volt.

 

2010-ben első ciklusos képviselő lett a Lehet Más a Politika (LMP) főváros listájának 2. helyéről.

 

Képtalálat a következőre: „osztolykán ágnes bátorságért”

 

A magyarországi cigányság integrációja érdekében kifejtett tevékenységéért 2011.március 8-án, a nemzetközi nőnapon Bátorság-díjjal tüntette ki Osztolykán Ágnest Washingtonban Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter.  Az eseményen, amelynek díszvendége volt az akkori first lady, Michelle Obama és Ausztrália első női miniszterelnöke, Julia Gillard, külön is méltatták Osztolykán Ágnes évtizedes rasszizmus- és diszkriminációellenes tevékenységét. A Condoleezza Rice volt külügyminiszter által 2007-ben alapított elismerést olyan nők kapják, akik kivételes bátorsággal állnak ki a nők jogaiért és helyzetük előmozdításáért. Osztolykán Ágnes kilenc nőtársával együtt részesült akkor a díjban, és ő lett az első magyar, akit ezzel kitüntettek.

 

Hidvégi-B. Attila