2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megint jól jártak Farkas Flórián ismerősei
2017. 08. 26. 00:00

Havonta négyszázezer forintos díjért szerződött Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hű emberekkel az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság.

Az intézmény többek között pincérekkel kötött szerződést cigány fiatalok mentorálására – állította Hadházy Ákos, az LMP társelnöke budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus szerint arra használták fel a romák mentorálását célzó kétmilliárd forintos pályázati összeget, hogy a fideszes politikus kifizethesse a hozzá hű embereket.

 

Flóri

 

„Eddig nyolcvan emberrel szerződött a főigazgatóság négy évre. Közülük hetvennek csak középfokú végzettsége van – többségük pincérként végzett –, de tizenhármuknak még érettségije sincs, holott a munka komoly adminisztratív feladatokkal jár, többek közt be kell számolniuk a segített pszichés fejlődéséről is” – mondta Hadházy Ákos. Szerinte a szerződést kötők többsége cigány önkormányzati képviselő vagy annak hozzátartozója, olyanok, akik segítették megtartani Farkas Flórián hatalmát.

 

A pályázat célja egyébként az volt, hogy a romák tartós, kilenc hónapon át tartó segítséget kapjanak például a munkakeresésben. „Nem ördögtől való, hogy segítették őket például abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkát. Az viszont már furcsa, hogy a mentorok esetében semmilyen kiválasztási, felvételi procedúra nem zajlott” – fogalmazott az LMP-s politikus. 

 

Hadházy egy szekszárdi bírósági ítéletre hivatkozva felidézte, hogy a helyhatósági választáson szervezetten vitték szavazni a roma választókat. Szerinte ez azt jelzi, hogy a Fidesszel választási szövetséget kötött Lungo Drom vezetőjének feladata lehet a cigányság választási részvételének megszervezése, amely pénzt igényel.

 

Az ügy pikantériája, hogy már második alkalommal hagyják ki az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) egy a cigányságnak szánt pénzekről való döntésből. Korábban beszámoltunk arról, hogy a 2,5 milliárd forintba kerülő Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ esetében sem kérték ki az ORÖ véleményét, a szervezet helyett inkább a Lezsák Sándorhoz köthető NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.-hez került a pénz nagy része. A kormányzat tavaly 1,3 milliárd forint adósságot vállalt át a cigány szervezettől a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével összeforrt Híd a munka világába program kétes pénzköltései után. Rétvári Bence, a humántárca államtitkára a parlamentben azzal védte a roma önkormányzatot, a kormány számára prioritás, hogy az ORÖ működése megmaradjon, hogy a cigányság felzárkóztatása jól fusson.