2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Lungo Drom
2017. 06. 13. 00:00

Tisztújító küldöttgyűlést tart a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom szombaton – értesült több forrásból is a RomNet.

Farkas Flórián azt követően, hogy a Fidesszel titokban újrakötötte a Lungo Drom nevében a választási szövetségét, a köztelevízióban arról beszélt, hogy a szervezetében és az Országos Roma Önkormányzatban is „rendezni kell a sorokat”. A fideszes országgyűlési pozíciót és miniszterelnöki biztosi posztot is ellátó roma politikus a sorrendezést abban látja, hogy az ellene büntetőfeljelentések tucatjait tett megyei elnököket, így Vajda Lászlót és Lakatos Oszkárt, Zala és Heves megye elnökeit, valamint az ORÖ volt elnökét, Hegedüs Istvánt vitatott körülmények között kizárták a szervezetből, és egyetlen rendezvényre sem engedik be őket.

 

Képtalálat a következőre: „lungo drom kongresszus”

 

A RomNet több forrásból is úgy értesült, hogy Farkas Flórián elnök a megyei küldöttektől most szigorú titoktartást követelt meg, mert a május 26-án a Fidesz választmányi elnökével Kövér Lászlóval történt aláírási ceremóniát kiszivárogtatták a sajtónak, és több politikai párt, politikus, valamint ellenzéki lungo dromos  tiltakozó akciót és sajtótájékoztatót hirdetett meg a megjelölt időpontra az aláírás helyszínére, a Fidesz Lendvai utcai székháza elé. Így Kövér László és Farkas Flórián a nyilvánosság és a korábban meghívottak kizárásával, csak a közmédia jelenlétében írták alá az együttműködést. Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselője, Heves megyei elnök sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy Farkas Flórián a Lungo Drom kongresszusának felhatalmazása nélkül írta alá a kormánypárttal a választási megállapodást, és ez véleménye szerint törvénytelen és semmis.

 

A RomNet megtudta: a Lungo Drom 2017. június 17-én szombaton a Szolnok megyei Kisújszálláson, a város Művelődési házában tartja tisztújító küldöttgyűlését, ahová minden megyéből maximum öt tagot hívott Farkas Flórián elnök. Az E-mailben kiküldött meghívó szerint a tagok regisztrációja 10 órakor kezdődik, és maga a küldöttgyűlést és a tisztújító kongresszust 11 órától tartják. Forrásaink szerint Farkas Flórián most is egyedüli jelöltként indul az elnöki posztért, és a gondosan kiválogatott, meghívott küldöttek várhatóan ellenszavazat nélkül meg is választják Farkas Flóriánt újabb négy évre elnöknek.

 

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a két szervezet közötti együttműködés megújítására utalva a napokban az atv.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy addig, amíg a Lungo Drom megválasztja elnöknek Farkas Flóriánt, így a cigányok és a szervezet bizalmát élvezi, addig a Fidesz és ő is bízik benne.

 

Képtalálat a következőre: „lungo drom kongresszus”

 

A Lungo Drom 2013. október 12-én Szolnokon, a Sportcsarnokban tartott tisztújító kongresszust, amelyen akkor beszédet mondott Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője is. Farkas Flórián a születésnapi kongresszuson, egy évvel a 2014-es országgyűlési és helyhatósági választások előtt arról beszélt, hogy ezer településen van a Lungo Dromnak önkormányzati képviselője, és őket „a cigányság lámpásainak” nevezte. „Soha annyi szakértő és becsületes tanácsadó nem volt még a szervezet körül, mint mostanában, ők mellettünk állnak és segítenek” – mondta akkor Farkas Flórián.

 

Képtalálat a következőre: „lungo drom kongresszus”

 

Aztán 2014-ben az összeférhetetlenségi törvény miatt már nem vezethette az Országos Roma Önkormányzatot, ezért Orbán Viktor a „cigányság istápolójaként” miniszterelnöki biztosnak nevezte ki 2014 decemberében. Egy hónappal később, 2015 januárjában a Farkas Flórián által vezettet ORÖ és a Lungo Drom szervezet körül egyre több gyanús pénzügyi stiklire derült fény,és kéttucatnyi feljelentés alapján 20015 februárjától jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, hűtlen kezelés, sikkasztás, hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával folytatnak nyomozást. Az eljárásokat az adónyomozók, a rendőrök és a Központi Nyomozó Főügyészség végzi.

 

Farkas Flórián 1990-ben alapította meg a Lungo Drom nevű szervezetét, amelynet az első évben főtitkárként, majd az elmúlt 27 évben elnökként vezet. Farkas Flórián az által vezetett Lungo Drom nevében 1998-ban a szolnoki Sportcsarnokban tartott kongresszuson Horn Gyula akkori miniszterelnökkel és az MSZP elnökével írt alá választási együttműködési megállapodást, de nem kapott parlamenti képviselői helyet, ezért 2001-ben, az akkor kormányon lévő Fidesszel írt alá megállapodást. Bár az Orbán Viktor által vezetett pártszövetség 2002-ben és 2006-ban is elvesztette a szocialistákkal szemben a választásokat, szövetségesként mindegyik ciklusban képviselői mandátumot kaphatott a Fidesz országos, vagy budapesti listáján.

 

Farkas Flórián állítása szerint a Lungo Drom ma a legnagyobb létszámú magyarországi cigány szervezet, amelynek tagsága meghaladja a 34 ezret.


Hidvégi-B. Attila