2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kisemmizett Virtuóz
2017. 06. 02. 00:00

"A jótett elnyeri méltó büntetését” – így reagált a köztévé tehetségkutató műsorának volt zsűritagja, hogy a Virtuózokból fokozatosan leépítették. Pont úgy, ahogy a roma származású talentumokat.

A kormánypropagandává változtatott közmédiában, amely bár közel százmilliárd forint adófizetői pénzből gazdálkodik évente, egyre csökkenő nézőszámot produkál. A drágának számító, de alacsony nézettségű műsorok közül kiemelkedik a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor, amely rekord nézőszámot is produkált a közmédia csatornáin, és jelentősnek is mondható a sajtóvisszhangja a tehetséges fiatal zenészeket bemutató és megismertető versenynek. A Virtuózok célja, küldetése a  zenei talentumok bemutatása mellett az, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét a nézőkkel.

 

A köztévén futó műsor első szériája 2014. október 17-től december 19-ig tartott. A második széria 2016. április 15-től június 3-ig került a közmédia képernyőjére, míg a harmadik 2017. április 7-én indult és június 2-ig látható. A Virtuózok című műsor harmadik szériájának fináléját éppen ma este, 2017. június 2-án tartják, és megszületik a tehetségkutató abszolút nyertese, aki 2017 Virtuóza lesz. A műsort 19:30-tól követhetik figyelemmel a Duna World csatornán. A műsor fővédnöke a köztársasági elnök felesége, Hercegh Anita.

 

Virtuózok

 

Botrányos kezdés

Maga a műsor elindulása sem volt zökkenőmentes, de erre még visszatérünk. Az idei, harmadik széria azzal a botránnyal indult, hogy a zenészi körökben is igen tisztelt és megbecsült professzort, a Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett hegedűművészt, a Zeneakadémia tanszékvezetőjét, Szenthelyi Miklóst egyszerűen kitették a verseny zsűritagjai közül. A Bors, a 24.hu, a 444.hu és más médiumok még április elején, a verseny harmadik szériájának indulása előtt azt írták, triviális okok miatt kellett kikerülnie a kulturális tehetségkutató ikonikus zsűritagjának: túl öregnek találták a képernyőre a mindössze 66 éves Szenthelyi Miklóst.  Az MTVA közleményében „a fiatalítás szellemében” történő döntéssel magyarázta a zsűritag cserét, amely a Virtuó­zok licenctulajdonosával egyeztetve történt.

 

Kapcsolódó kép

 

Idén furcsaságok is akadtak. A RomNet-hez több tucatnyi levél, üzenet érkezett az elmúlt időszakban azzal kapcsolatosan, hogy a rangosnak számító versenybe az idei szériába radikálisan lecsökkentették a roma származású zenész-növendékek számát, és szerintük ennek tudatos oka van. A műsorban közreműködők és a nézők, a zenészek közül többen is összefüggést láttak a romák leépítése és Szenthelyi Miklós eltávolítása között. Nevük elhallgatását kérő bennfentesek a RomNet-nek azt állították, hogy a licenctulajdonos-producer, Peller Mariann és Szenthelyi Miklós közötti rossz viszony bár üzleti érdekből eredt, de az MTVA vezetése úgy gondolta, gátat kell szabni a tehetségkutató műsorokban jelenlévő „erőteljes cigány jelenlétnek”. Vagyis a különböző televíziós csatornákon futott műsorokból túl sok roma származású énekes, zenész termelődött ki, és a Virtuózok első két évadában „felülreprezentált” volt az arányuk. A bennfentesek állítását erősíti, hogy a mostani, harmadik szériában szinte nincs is roma származású versenyző, míg korábban győztesek is kerültek ki a műsorból. A műsorban közreműködők közül többen is azt mondták, a zsűritagként is közreműködő, az egész Virtuózok című műsor elindítója, Szenthelyi Miklós sokat kardoskodott a roma származású versenyzőkért, és arra is volt példa, az asztalt verve követelte, hogy egy-egy versenyző bent maradhasson a versenyben, mert rendkívül kimagasló tehetségnek tartotta.

 

Szenthelyi Miklós 1973-ban végzett a Zeneakadémián Kovács Dénes tanítványaként, és mestere hívására a főiskola oktatója lett. Először tanársegéd volt, majd 1978-ban adjunktus, 1989-ben pedig docens lett. Szenthelyi Miklós 1988-ban alapította meg a Zeneakadémián végzett tehetséges tanítványaiból a Magyar Virtuózok Kamarazenekart. Az egyik legtöbbet koncertező formáció bejárta a világot, idehaza is a legnagyobb koncerttermekben létek és lépnek fel. Életrajza szerint 1978 óta vezeti a különleges tehetségek osztályát. A ma már egyetemként működő intézmény Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe 10-13. életévét betöltött, nyolcadik osztályos tanulmányait még meg nem kezdett tanulók jelentkezhetnek, de kivételes méltányosságból a rektor engedélyezheti 10. életévét még be nem töltött tanuló jelentkezését is. A Virtuózok című műsorban szereplő zenész-palánták közül volt, aki így kerülhetett be a különleges figyelmet adó képzésbe. Szenthelyi Miklósról köztudott tény, hogy az elmúlt négy évtizedes zenepedagógusi pályája során számtalan tehetséget nevelt ki, és tanítványi között más tanárokhoz képest sokkal több roma származású hegedűs akadt. A professzor ezt azzal magyarázta, hogy mindig kizárólag a tehetséget nézte, és nem a származást. Soha nem volt benne előítélet arra vonatkozóan, hogy egy akár cigányzenész családból származó hegedűs nem lehet kimagaslóan jó klasszikus zenész. „Egy prímás fia is játszhat úgy Bachot, hogy az ámulatba ejti a világ legnagyobb hegedűművészeit” - mondta.

 

Képtalálat a következőre: „virtuózok szenthelyi miklós zsűri”

 

Tény, hogy a többséghez viszonyítva mindig is magas volt a romák aránya a zenészek, művészek között. A kimagasló tehetségek világhírnevet és rangot adtak az országnak. A magyar cigányzenészek a föld valamennyi országában, nagyobb városokban adtak már koncertet az elmúlt fél évszázad alatt. A különböző irányzatokat képviselő zenészek közül sokak világhírnevekre tettek szert.

 

A Zeneakadémián is mindig magas volt a roma származású tanulók aránya, bár az utóbbi időben ott is tetten érhető az előítéletesség. Gyakorta fordul elő az is, hogy  agy zenekarokhoz próbajátékkal felvételizők közül többen is addig, amíg a meghallgatások függöny mögött történnek, vagyis amíg nem látják a jelentkezőt, nem ismerik a nevét, csak a játékát hallják, kimagasló pontszámot adnak. Voltak már olyan jelentkezők, aki a „függöny mögötti” produkciójukkal 80-95 százalékos eredményt értek el, de amikor ismertté, láthatóvá váltak, már csak 40 százalékosra értékelték a teljesítményét.

 

Virtuozitás, de nem csak a hangszerkezelésben


A Wikipédián fellelhető információk szerint 2016-ban a magyar licensztulajdonos, Peller Mariann (Classic Talents Hungary Kft.) a Virtuózok nemzetközi forgalmazási jogaira kötött együttműködést az amerikai Dick Clark Production médiacéggel. 2017-ben megalakult a Virtuózok tehetségkutató műsor nemzetközi értékesítésével foglalkozó Virtuosos International Zrt. is. Az adatok szerint 2014 decemberében Peller Mariann, Miklósa Erika és Batta András, a Virtuózok zsűritagjai megalapították a Kis Virtuózok Alapítványt is, mely kuratóriumának elnöke Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) volt vezérigazgatója, jelenlegi új-zélandi nagykövet lett, míg az alapítvány tiszteletbeli elnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az Alapítvány segítséget nyújt a zenészek oktatása, koncertjeik szervezése terén valamint ösztöndíjakkal, hangszervásárlásokkal támogatják az ifjú tehetségeket.

 

Képtalálat a következőre: „virtuózok szenthelyi miklós zsűri”

A televíziós verseny zsűrije

 

Mára sikeres brand lett a Virtuózok. A licensztulajdonos, Peller Mariann, akit a zenekari, művészeti és koncertszervezői körökben csak „TAO-királynőként” emlegetnek, 2016. március 15-én, a Virtuosos International Zrt. vezérigazgatójaként Balog Zoltán minisztertől „magas színvonalú munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként” megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést. A nemzeti ünnep körüli napokban, amely éppen a verseny második szériájának indulását előzte meg, Peller Mariann végigturnézta a kormánypárti sajtót. Az itt-ott átírt, de szinte teljesen azonos tartalommal és szófordulatokkal megjelentetett interjúkban azt állította, az egész műsort ő találta ki, és minden ehhez szükséges forrást is ő teremtette elő producerként.

 

Szenthelyi Miklós viszont teljesen másként idézte vissza a RomNet-nek adott interjújában a tehetségkutató verseny indulását. A Kossuth-díjas hegedűművész elmondása szerint „bődületes összeget” fektetett bele a műsorba, és annak ellenére hozott komoly anyagi áldozatot, hogy már jól ismerte Peller Mariann „előéletét” és tudta, anyagilag számára nem lesz egy biztos befektetés az együttműködésük. Arra a kérdésre, hogy akkor végül miért vágott bele, úgy fogalmazott: számára erkölcsi küldetéstudat volt az, hogy ez a kivételes műsor létrejöhessen, és ezzel is a fiatal tehetséges zenész-gyermekeket segítheti.

 

Nagyon komoly munkát fektettünk bele az első műsor szervezésébe, az előkészületekbe, és már nem volt választásom. Szerda délután írtuk alá az MTVA-val a szerződést, és már pénteken este indult a sorozat. Ha nem teszem, akkor az egész produkció veszélybe kerül – mondta Szenthelyi Miklós, aki a produkcióért nem csak anyagi, hanem szakmai és erkölcsi felelősséget is vállat azzal, hogy a Virtuózok című tevevíziós műsor első szériájára vonatkozó szerződést a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Kft. írta alá. A produkció költségét, összesen 260 millió forintot a Kossuth-díjas hegedűművész biztosította úgy, hogy egyik felét a saját magánvagyonából, a másik felét pedig kamarazenekarának költségvetéséből fedezte.

 

Szenthelyi Miklós a RomNet-nek azt mondta, az általa befektetett több mint negyedmilliárd forintból egyetlen fillért sem látott viszont, vagyis nem térült meg a befektetése annak ellenére sem, hogy már az első széria is rekord nézőszámot hozott a köztelevíziónak. Maga a produkció bizonyára hozott anyagi hasznot, de a műsor művészeti és szakmai felelős-ötletgazdájaként mindössze az erkölcsi haszon maradt számára. A műsort illetve annak televíziós részét egyébként hivatalosan a Classic Talents Hungary Kft megbízásából, a Show & Game gyártotta. 2015. áprilisában a 24.hu arról adott hírt, hogy Peller Mariann producer cége nem fizette ki határidőre az egyik közreműködő céget, és csak a sajtóérdeklődés hatására rendezték az elmaradt tartozást. Más jellegű adósságok akadnak még a mai napon is. Van akinek több millió forinttal tartoznak, de a cégvezető ezidáig egyszer sem mutatott hajlandóságot az adóssága rendezésére. Ami a legmeglepőbb, mindössze néhány tízezer forintos, esetenként 50-100 ezer forint közötti tartozásokról is kaptunk információkat, és a sok százmillió forintból, milliárdokból gazdálkodó cég vezetése annak ellenére nem fizet, hogy ez a minimálisnak tekinthető összeg a roma művész-tanulók mindennapi megélhetéséhez kellene, ugyanis szó szerint kenyérre kellene az a pénz.

 

Szövevényes cégháló


A tehetségkutató műsor második szériájára vonatkozó szerződésből már kihagyták a Virtuózok vezetőjét. Az új szerződést már a 2013 októberében 142 millió forint alaptőkével létrehozott Classic Talents Hungary Kft. kötötte, amelynek ügyvezetője Peller Mariann, és ebből az együttműködésből fakadóan a Virtuózok második sorozatának gyártási költségeit immár a köztévé vállalta magára A hegedűművész bár továbbra is a zsűri tagja maradt, és ezért a többi ítészhez hasonló összegű gázsit kapott, a két évvel korábbi, vagyis az első széria gyártásába befektetett negyedmilliárd forint 2016 végére sem térült meg számára. Szenthelyi Miklós állítása szerint a több százmillió forintos adóssággal, lejárt fizetési kötelezettséggel terhelt céget végül egy orosz befektető mentette meg a csődtől.

 

A Heti Válasz 2016 januárjában írt arról, hogy a Virtuózok gazdasági hátterét vizsgálva szakmai körökben is sokan mosták össze a vállalkozást a Magyar Virtuózok Nonprofit Kft.-vel. Peller Mariann a lapnak akkor azt állította: a két társaság elnevezésének azonossága véletlen: a tehetségkutató kitalálói az Egyesült Királyságban megalakított – a gyerekek fellépéseit és a jogok eladását segítő – produceri iroda, a Classic Talents Ltd. által levédetett „Virtuosos” védjegyet fordították így magyarra. Bár a cég főként Magyarországon működik, adót mégis a szigetországban fizet. Azt a producer a mai napig is elhallgatja, hogy a két társaság között 2014-ben, vagyis a műsor első szériája alatt élő kapcsolat volt, ráadásul a kamarazenekar közreműködött a fiatalok koncertjein is.  A Heti Válasz korábban megírta, hogy a Classic Talents egyik fő tulajdonosa – a már említett angol cégen, Peller Mariannon és a másik menedzseren, dr. Vadász Dánielen kívül – ugyanakkor az a Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft., mely a korábban a Gazprom orosz energetikai cég magyarországi bankja, az Általános Értékforgalmi Bank vezetőjeként megismert és később a Gazpromot kivásárló, majd a bank ügyfélállományát a Volksbanknak eladó Rahimkulov család tagja, Ruszlán Rahimkulov tulajdonában van. A pénzügyi befektetőként jelen lévő Greennovatív nemcsak a Classic Talents révén került messzire a zöldenergiától, hanem másik cége, a Ticket Sales Kft. révén is, ami a hírek szerint a jegyértékesítés terén akar új üzleti modellt létrehozni.

 

Kisemmizett Virtuóz a parkoló pályán


Szenthelyi Miklós a RomNet-nek azt mondta, az orosz befektető minden adósságot rendezett, „kitisztította a céget”, és Peller Mariannak a hátrahagyott adóssága fejében le kellett mondania a cégben lévő tulajdonrészéről. Bár az orosz befektető révén a Magyar Virtuózok Nonprofit Kft. vesztesége megtérült, Szenthelyi Miklós hiába vár a több mint százmillió forintjára. A műsor első szériájából keletkezett jelentős anyagi vesztesége mellett idén erkölcsileg is megalázták.

 

 

A Kossuth-díjas művész állítása szerint a Virtuózok producere, Peller Mariann idén januárban telefonon azzal kereste meg, hogy az MTVA vezetése nem akarja, hogy a televíziós műsorban továbbra is zsűritagként vegyen részt. „Drága Miklós, mindent elkövetek, hogy továbbra is a zsűri tagja maradj, hiszen tudjuk milyen sokat köszönhet neked a Virtuózok című produkció. Még Balogh Miniszterrel is fogok beszélni az érdekedben” – idézte vissza a licensztulajdonossal folytatott rövid telefonbeszélgetését a neves hegedűművész.

 

Aztán idén április elején, még a műsor harmadik szériájának indulása előtt a sajtó arról írt, hogy Szenthelyi Miklóst túl öregnek találták zsűritagnak, ezért leveszik a képernyőről. Az MTVA közleményben reagált a sajtóhírre, miszerint a Szenthelyi Miklóst a Virtuó­zok licenctulajdonosával, Peller Mariannal egyeztetve, az ő beleegyezésével döntöttek úgy, hogy a komolyzenei tehetségkutató verseny harmadik évadában már nem kérik fel a zsűriben való szereplésre a Kossuth-díjas hegedűművészt.

 

Szenthelyi Miklós a RomNet-nek azt mondta, amikor meglátta a sajtóhírt, hogy őt „túl öregnek találták”, és fiatalítani szeretett volna a zsűritagok között az MTVA, jót nevetett az egészen. Véleménye szerint teljesen más van a háttérben, hiszen a licensztulajdonos beleegyezésével történt az ő kirekesztése, ahogyan az a teljes produkcióból megtörtént. Az üggyel kapcsolatban eddig azért nem szólalt meg, mert nem akarta befolyásolni a versenyt, nehogy a megnyilvánulása hatással legyen a műsorban szereplő zenész-palántákra.

 

Az egyetemei professzor úgy fogalmazott, ma már túl van az egészen, szerencséjére van hová menekülnie. Számára nem az fáj, hogy egy vagyont veszített ezzel a műsorral, és kizárták a zsűriből, hanem az, hogy az általa meghozott erkölcsi és anyagi áldozathozatala ellenére egy alattomos módon megtervezett módszerrel rövid időn belül egyszerűen kitették az egész produkcióból. Viszont azt a tudatot, azt az erkölcsi elégtételt soha nem tudják elvenni tőlem, hogy valami maradandót és igazi értéket teremthettem, és hatalmas lendületet adhattam kivételes tehetségű zenészeknek, akiket fiatal koruk ellenére mára az egész világ megismert – mondta a Kossuth-, Liszt Ferenc és Prima-díjas hegedűművész, Budapest díszpolgára. Szenthelyi Miklós úgy véli, ennek az egész történetnek mások számár is az lehet a tanulság, hogy „a jótett elnyeri a méltó büntetését”.

 

 

Hidvégi-B. Attila

 

Szenthelyi Miklós hegedűművész közleménye:

 

Közlemény

 

Mindenekelőtt szeretném megköszönni a rengeteg pozitív véleményt azoknak a kedves zeneszeretőknek, akik megtiszteltek a hozzászólásaikkal a „Virtuózok” TV műsor zsűrijében végzett munkámmal kapcsolatban.

Kívánok sok sikert az eddig és ezután résztvevő tehetséges fiataloknak, hiszen az ő produkcióik adnak igazi rangot ennek a vetélkedőnek. Számomra marad az a büszke tudat, hogy a rendkívüli felelősségvállalásom nélkül el sem indulhatott volna ez az értékes műsor.

 

Részlet egy telefonbeszélgetésből – 2017 január:

Licence-tulajdonos:

-Drága Miklós, mindent elkövetek, hogy továbbra is a zsűri tagja maradj, hiszen tudjuk milyen sokat köszönhet neked a Virtuózok című produkció. Még Balogh Miniszterrel is fogok beszélni.

 

 

MTVA közlemény: A zsűriváltoztatás a Licence-tulajdonos teljes egyetértésével történt.

 

Tanulság: a jótett elnyeri a méltó büntetését.

 

Tisztelettel:

 

 

Szenthelyi Miklós

Kossuth-díjas, Liszt-díjas, Príma-díjas, A Magyar Köztáraság Tisztikeresztjével kitüntetett hegedűművész, Budapest díszpolgára