HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kórházi ágyában vette át az Emberi Hang Életműdíját Törőcsik Mari

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Május 06    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban adta át a betegágyában fekvő Törőcsik Marinak az Emberi Hang életműdíjat Patak Gábor Gaba, az elismerés alapítója és Tolnai András, nótakirály. Épp a szombat déli díjátadáskor tett látogatás a kórházban gyógyuló Kossuth-díjas színművésznél Orbán Viktor miniszterelnök is.

Hirdetmény

Tolnai András előadóművész, nótakirály Törőcsik Mari sok tízezer rajongója nevében kezdeményezte, hogy ebben az évben a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a tolerancia, a humanizmus, a szeretet és a béke mezsgyéjén járó embereknek, az emberi hangon beszélő és cselekvő, a kirekesztés, a rasszizmust, az antiszemitizmust és a homofóbia ellen küzdő emberek elismerésére 2014-ben alapított kitüntető cím Életműdíját kapja meg.

 

A színésznőt már március óta ápolják a szombathelyi kórházban, és legyengült állapota miatt a június 3-n tartandó ünnepélyes díjátadón nem tud részt venni, ezért a kórházi ágyán adták át számára az elismerést tanúsító oklevelet és serleget egy csokor virág kíséretében.

 

Tolnai András a RomNet-nek nyilatkozva azt mondta, azért adták át a díjátadó ceremónia előtt egy hónappal az elismerést, mert meggyőződésük, hogy a „szeretet gyógyít”, és most a gyógyulásra és az erőgyűjtésre nagy szüksége van a legendás színésznőnek. Törőcsik Mari megköszönte, hogy Budapestről leutaztak meglátogatni, és a kórházi ágyában adták át  az elismerést, majd Tolnai Andrásnak és Patak Gábor Gabának azt mondta: „Ide figyeljenek! Én már 81 éves vagyok, de a szeretetet nem tudom megunni. Nem tudok szeretet nélkül élni. A közönségemet rajongóimat milliószor ölelem, csókolom. Az ő szeretetük a legnagyobb kitüntetés a világon. Most már fáradok, de ez van. Majd Tolnai András nótakirálynak, akivel már számos alkalommal találkoztak rendezvényeken és fellépéseken, így figyelmeztette:  "Ide figyeljen! Ha legközelebb találkozunk valahol, és én el lennék bambulva, kiabáljanak utánam jó hangosan: álljon meg, Mari! Mi vagyunk azok, akik ott térdepeltünk a kórházban az ágyánál.  És mosolygott. A nótakirály azt mondta: „díj ide, vagy oda, a művésznő az áfonyás joghurtoknak és a kedvenc csokoládéjának örült a legjobban".

 

Éppen a díj átadásakor tett látogatást Törőcsik Mari betegágyánál Orbán Viktor miniszterelnök is, aki meghatónak nevezte az elismerés ily módon történő átadását, és a Kossuth-díjas színművész kórházi szobája előtt közös fotót is készített Tolnai András nótakirállyal.

 

Patak Gábor Gaba azt mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy olyan emberek kapják az általa alapított elismerést, akik példamutató életükkel értéket teremtettek és közvetítenek az utókornak. A június 3-án tartandó ünnepélyes díjátadó teljes bevételét ezúttal is jótékony célra fordítják: egy 11 éves súlyosan beteg kislány gyógykezelését kívánják segíteni – tette hozzá.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

 

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt

  • Setét Jenő: Mi a többséget védjük saját magától

  • Perújítást akar a romagyilkosságok ügyében elítélt egyik elkövető

  • Elbúcsúztatták Szentandrássy István festőművészt

  • Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkosCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt