HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A négy évvel ezelőtti nyilatkozatával üzen a romanapon az államfő

betűméret csökkentése betűméret növelése
2017 április 08    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Ma is aktuálisnak és érvényesnek tartja Áder János köztársasági elnök a négy évvel ezelőtti, a nemzetközi roma nap alkalmából megfogalmazott, a RomNet-nek küldött nyilatkozatát.

Hirdetmény

Áder János köztársasági elnök 2013. április 8-án a RomNet hírportálon keresztül tolmácsolta üzenetét a magyarországi cigányságnak a romák világnapja alkalmából. Szerettük volna elérni, hogy Magyarország államfője, a nemzeti egység megtestesítője ebben az évben ismét üzenetet intézzen a magyarországi cigányság és a teljes társadalom felé, jelképezve ezzel is a nemzeti összetartozást, valamint azt, hogy elnöki  mandátumának utolsó, és újabb ötéves ciklusának első évében is kellő figyelmet fordít Magyarország legnagyobb lélekszámú kisebbségére. 

 

Az Alaptörvényben és annak Preambulumában is rögzítve van, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők, ezért fontosnak gondoltuk, hogy erkölcsi és társadalmi megbecsüléssel üzenjen Magyarország államfője a romák legnagyobb ünnepén a hazai kisebbségnek. Azzal a meggyőződésünkkel, hogy mindez fontos gesztus és kivételes alkalom lenne a roma nemzetiség számára, hetekkel korábban megkerestük a köztársasági elnök hivatalát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy „Áder János köztársasági elnök, ahogy az első, úgy a második ciklus során is épp úgy kellő figyelemmel fordul a kisebbség felé, ahogyan azt 2013. április 8-i  elnöki nyilatkozatában is megfogalmazta. Minthogy a nyilatkozat ma is aktuális és érvényes, ezért újabb kiadását nem tervezzük.”

 

Azt is kértük Áder János hivatalától, hogy az ünnepnap alkalmából egy olyan fotót is készítsenek a köztársasági elnökről, amelyről az látszik, hogy Magyarország államfője a magyar és a roma zászló mögött fogalmazza meg társadalmi üzenetét. Ezt rendkívül jelentőségteljesnek gondoltuk, mert hasonló cselekedetre eddig a legfőbb közjogi méltóságtól nem volt példa. 

 

Sajnos fotót sem kaptunk, így magunk készítettünk egyet. Tekintettel arra, hogy Áder János és hivatala ma is aktuálisnak tartja négy évvel ezelőtti nyilatkozatát, megismételjük azt, kiemelve az államfő üzenetének utolsó mondatát: „A mai napon pedig – megannyi gondunk mellett is – fontos, hogy együtt osztozzunk abban a büszkeségben, amit mindazok teljesítménye jelent Magyarország számára, akik roma származású művészként, tudósként, sportolóként vagy saját szakmájuk elhivatott képviselőiként járultak hozzá közös értékeink gyarapításához. Tisztelt Honfitársaim, Magyarország köztársasági elnökeként köszöntöm Önöket a romák világnapja alkalmából!”

 

 

 (A RomNet fotómontázsa)

 

Tisztelt Honfitársaim!


Aki előítéleteket táplál a lelkében, az falakat emel önmaga köré. Aki pedig a megértés szándékával fordul másokhoz, az ajtókat nyit az őt körülvevő világra.


Az együttélés szabálya ez. A közös boldogulásé.


Ennek megértése és gyakorlása teszi az egy nemzethez tartozókat igazi, egymás javát kölcsönösen elősegítő politikai és kulturális közösséggé.


A másik embert csak az értheti meg igazán, aki önmaga megértésére is képes, és csak akkor lehetünk hűek másokhoz, ha önmagunkhoz is hűek tudunk lenni. Épp így a nemzeti kisebbségek is azzal válnak politikai nemzetünk részeivé, ha megőrzik értékeiket, és azokkal gazdagítják a közösséget. Ezért köztársasági elnökként szívből üdvözlöm és bátorítom mindazokat a kezdeményezéseket és erőfeszítéseket, amelyeket hazai kisebbségek gazdag kultúrájuk megőrzéséért és hagyományaik megújításáért tesznek.


A hazai cigányság, az évszázadok óta velünk élő roma közösségek mindig is osztoztak politikai nemzetünk sorsában. Volt, amikor együtt harcoltunk szabadságküzdelmeinkben, és volt, amikor együtt szenvedtük meg a világháborúk véráldozatait vagy a diktatúrák kegyetlen elnyomását. Sorsközösségünk kétségbevonhatatlan. Múltunk a jövőben is összeköt majd minket.

 

Közös utunk nem lehet más, mint az integrációé, a romák polgárosodásáé és sikeres felzárkózásáé. A feladat sok időt, társadalmi türelmet, megértést, segítségnyújtást, és talán még ennél is több emberi erőfeszítést, elszánást igényel.


Ugyanakkor újra meg újra ki kell mondanunk azt is, hogy aki egy másik embert, vallása vagy származása alapján hátrányosan megkülönbeztet, az ellen uszít vagy aljas indulatokat gerjeszt, az önmagát zárja ki politikai nemzetünkből. De ezen a napon azt is közösen kell kimondanunk, hogy a romák felemelkedésének útja sem lehet más, mint a nem romáké.

 

A romák jelentős része olyan nyomorúságos körülmények között él generációk óta, hogy számukra már-már lehetetlennek tűnik kitörni a szegénység ördögi köréből. Nem nyugodhatunk bele ebbe, mint ahogy egyetlen kiszolgáltatott helyzetben élő mellett sem mehetünk el becsukott szemmel.


Meg kell erősítenünk bennük a hitet, hogy bármilyen elkeserítő is a helyzetük, mégsem tekinthető reménytelennek. Segítenünk és bátorítanunk kell őket, hogy mind többen és többen értsék meg közülük: a boldogulás legelső feltételét a tanulás, a gyermekek iskoláztatása jelenti. Ezért arra kérem mindazokat, akik már ma is jó példával járnak elől a roma közösségek tagjai közül, a tanárokat, vállalkozókat, a családjuk megélhetéséért kemény kétkezi munkát vállalókat, hogy segítsenek meggyőzni a reményvesztetteket és hitetlenkedőket: a tanulással megszerzett tudás az ő gyermekeiket is alkalmassá teszi majd arra, hogy bármely szakmában becsülettel helyt tudjanak állni. Arra kérem a szegény sorsú szülőket, akkor is járassák iskolába gyermekeiket, ha nekik ez annak idején nem adatott meg! Magyarországnak szüksége van az ő tehetségükre, tudásukra, álmaikra! Társadalmunknak pedig segíteni és bátorítani kell őket a boldogulásért tett erőfeszítéseikben.


Mindehhez adjon erőt és hitet minden romának és nem romának mindazok példája, akik a beletörődés helyett a nehezebbik utat választották. Nyújtson reményt mindannyiunknak, hogy nemcsak sokan, hanem napról napra többen vannak, akik a szegénység ördögi köréből kilépve mutatnak követendő példát szűkebb és tágabb környezetüknek. A mai napon pedig – megannyi gondunk mellett is – fontos, hogy együtt osztozzunk abban a büszkeségben, amit mindazok teljesítménye jelent Magyarország számára, akik roma származású művészként, tudósként, sportolóként vagy saját szakmájuk elhivatott képviselőiként járultak hozzá közös értékeink gyarapításához.


Tisztelt Honfitársaim, Magyarország köztársasági elnökeként köszöntöm Önöket a romák világnapja alkalmából!  


Áder János

Budapest, 2013. április 8.
 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt