2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhunyt Puporka András klarinétművész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője
2017. 02. 07. 00:00

Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után kedd reggel elhunyt Puporka András klarinétművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője.

Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után kedd reggel elhunyt Puporka András klarinétművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője – tudatta a RomNet-tel a neves művész fia, Tolna András nótakirály.  A 68 éves korában elhunyt neves művész virrasztásáról és temetéséről később intézkednek.

 

A RomNet minden munkatársa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Puporka András családjának, és a 100 Tagú Cigányzenekar művészeinek, a cigányzenészeknek.

 

Képtalálat a következőre: „puporka andrás 100 tagú”

 

Puporka András 1949-ben született Bükkszéken. Három éves korától kezdett érdeklődni a zene iránt. A klarinét hangszeren való kiteljesedését befolyásolta korábban végzett hegedű és zongora tanulmánya is. A zene legszélesebb spektrumába folytatott tanulmányokat és működött közre a dixielandtól a klasszikus zenéig. Első tanítómestere hegedűn édesapja, klarinéton Fejes Imre művész úr volt, aki a Párizsi Operaháznál volt szólamvezető klarinétos és ezen kívül megszámlálhatatlan gyönyörű magyar nóta szerzője is. 1967-ben előadóművész vizsgát tett. A művészi pályafutása ideje alatt az ország leghíresebb cigányprímásaival és hangszeres művészeivel játszott együtt.

 

Így pl. Lakatos Sándorral, Járóka Sándorral, Ifj. Járóka Sándorral, Horváth Zsuzsával. Az a megtiszteltetés érte, hogy a Duna Intercontinental éttermében módja volt játszani a világ leghíresebb klarinét királyának Benny Goudmannek, aki saját klarinétjának kicsinyített változatával ajándékozta meg. a 100 Tagú Cigányzenekar klarinét szólam vezetője a zenekar klarinét és tárogató szólistája.

 

2002. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Elnöke „a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt” kitüntetésben részesítette.

 

Attila Balogh Hidvégi fényképe.