2024 April 29., Monday/Péter napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem áll le az ORÖ: újabb támogatást vár a kormánytól
2017. 01. 27. 00:00

A cigányholokauszt-központra nem jutott kormányzati támogatás, az Országos Roma Önkormányzat viszont abban bízik, hogy a tavalyi 1,3 milliárd mellé további százmilliókat kap az idén a kormánytól.

„Nem kéne tisztázni azokat a dolgokat először, mielőtt elfogadjuk?” – így kommentálta a roma önkormányzat képviselője azt a tényt, hogy anélkül akarják elfogadni az ORÖ 2017-es költségvetését, hogy nem tisztázták a szervezet pontos adósságállományát. Az elnök azonban ezt nem kötné a nyilvánosság orrára.

 

Farkas Flórián elnökségének öröksége több mint másfél milliárdos tartozás. Az önkormányzatnak ugyanis vissza kell fizetnie az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a pénzt, amelyet a Híd a munka világába programban szabálytalanul költött el.

 

„Az épületeket, az ingatlanokat valóban értékesíteni kell, hiszen az 1,3 milliárd forint, amennyit az Országos Roma Önkormányzat a múlt esztendőben megkapott, nem elegendő arra, hogy az 1,6 milliárdot – amely adósságként az ORÖ-nél megjelent – rendezni lehessen. Nyilvánvalóan kellenek a pluszbevételek, amelyekből ezt lehet rendezni” – nyilatkozta Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke.

 

 

A roma önkormányzat vezetése abban bízik, hogy a miniszterelnök személyes közbenjárására tovább csökkenthetik az ORÖ tartozását.

 

„További egyeztetéseket kell folytatni az Emmivel, a minisztériummal és nem utolsósorban a miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, hogy ha még lehetséges, csökkentsék a a fennálló 320 millió forintot, illetve ha kaphatnánk engedményt, hogy ne kelljen a pénzt teljes mértékben kifizetni, az megkönnyítené az Országos Roma Önkormányzat helyzetét, nem volna veszélyben a működése” – mondta Vajda János ORÖ-képviselő.

 

Az ORÖ azonban nem csak az Emminek adós – több más projekt miatt is tartozása van.

 

„Ebben a 300 millió forintban nincsenek benne a tabletek, de dolgozunk azon, hogy hogy tudunk megegyezni a beszállítóval. Majd fogjuk látni, hogy az ingatlanokból mennyi pénzt tudunk úgymond szerezni, vagy mennyiért tudjuk az ingatlanokat eladni” – közölte Balogh János, az ORÖ elnöke.

 

A roma önkormányzat adósságainak rendezése mellett az év első közgyűlésén szavaztak a Nalia névnek az országos cigány utónévjegyzékbe való felvételéről.