HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jogtalanul kapja havi félmilliós fizetését az ORÖ elnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 November 25    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Jogtalanul kapja havi félmilliós fizetését Balogh János, az ORÖ elnöke, mert javadalmazásáról nem döntött a közgyűlés. A Kormányhivatal erre már fél évvel ezelőtt felhívta a figyelmet, de sem az elnök, sem a hivatalvezető, sem pedig a felügyeleti szerv nem tett konkrét intézkedést a jogszerű működés helyreállítása érdekében. Szintén jogszerűtlen az ORÖ-s képviselők családtagjainak fogalakoztatása, akik közül többen is havi 450 ezer forintot keresnek megbízásos jogviszonyban. Igaz, ebben az ügyben már az ügyészség és az adóhivatal is nyomoz.

Hirdetmény

Hegedüs István 2016. február 16-ai lemondása után 10 nappal, Farkas Flórián személyes közbenjárása és ráhatása miatt választották az Országos Roma Önkormányzat elnökévé Balogh Jánost, az Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) elnökét. A viharos elnökváltás körüli ügyekről többször is beszámoltunk.

 

Balogh János

 

A RomNet birtokába került dokumentumokból kiderült, hogy Balogh János - aki 2016. február 26-tól látja el az ORÖ elnöki tisztségét - az eltelt kilenc hónap alatt jogszerűtlenül vette fel a havi félmillió forintos fizetését, mert illetményéréről nem hozott döntést a roma szervezet 47 fős közgyűlése, holott a Nemzetiségi törvény szerint a testületnek a tisztségviselők megválasztásakor erről határozatot kell hozniuk. Az sem tisztázott, hogy Balogh János főállású, vagy társadalmi megbízatású elnökként vezeti-e az Országos Roma Önkormányzatot.

 

Az ORÖ korábbi vezetőjének, Hegedüs Istvánnak a Kormányhivatal törvényességi felhívása alapján az Országos Roma Önkormányzat hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában (SZMSZ) foglaltaknak megfelelően az elnök illetményét havi bruttó 463.800 Ft-ban kellett megállapítani, valamint költségátalányt állapítottak meg részére, az illetményének 15%-os összegéig. Erről az ORÖ a tavaly májusi, Abonyban tartott közgyűlésén döntött. Balogh János elnökké választásakor ugyanakkor ezt elmulasztották, és erre az ORÖ felügyeleti szerve is felhívta a figyelmet Lakatos Oszkár ORÖ-s képviselő beadványa alapján. A Lungo Drom Heves megyei elnöke még márciusban fordult a Kormányhivatalhoz, felhívva a figyelmet a törvénytelenségre.

 

Balogh János elnök április 21-én arról tájékoztatta írásban a Kormányhivatalt, hogy „az elnök javadalmazása a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik,” és az elnök tiszteletdíjának összegét Balogh János elnökké választásakor tartott közgyűlésen a költségvetési határozat tartalmazza. A Kormányhivatal ezzel ellentétben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ORÖ közgyűlésének jegyzőkönyve nem tartalmazza az erre vonatkozó döntéseket.

 

Jogszerűtlennek tekinthető mindezért nemcsak az elnök és a tisztségviselők, hanem a képviselőknek történő tiszteletdíj kifizetése is, mert a hatályos működési szabályzatának 85.§-a kimondja, „a testület tagjainak tiszteletdíjat, természetbeni juttatást nem állapít meg”. Balogh János nemcsak a havi félmilliós fizetését kapja az önkormányzattól, hanem megbízatásához hivatali autót is jár, amelyhez havi többszázezer forintos kerettel üzemanyagkártyát is rendeltek, valamint havi 250 ezer forintos bérezéssel sofőrt alkalmaz, aki nem más, mint lányának a férje, vagyis a veje. A Magyar Nemzet a közelmúltban számolt be arról, hogy Balogh János életveszélyesnek tartotta a korábbi hivatali autót, amelynek javítási költsége (az ablaktörlőlapát cseréje) mindössze 166 ezer forint lett volna, ehelyett 7 millió forintért egy luxusautót lízingeltet magának.

 

Az ORÖ törvényes működését felügyelő Kormányhivatal május 13-án kelt levelében arra utasította Balogh János elnököt, hogy a törvényes rend helyreállítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket, és arról 30 napon belül tájékoztassa a felügyeleti szervet. Az ORÖ közgyűlése mindezek ellenére a mai napig nem hozott minderről határozatot, a Kormányhivatal pedig barátságos hangvételű tájékoztató levelek küldésén kívül mást nem tett. Az elnökváltás körüli időkben viszont sokkal keményebben lépett fel a Kormányhivatal Hegedüs István elnökkel és hivatalvezetőjével, Dr. Buri Edinával szemben. Törvényességi felügyeleti bírságot is kiszabott, fegyelmi eljárást indított, és napokon, olykor órákon belül határozatokat hozott. A részrehajló döntéshozatalok miatt Vajda László és Lakatos Oszkár képviselők többször intéztek panaszt György István kormánymegbízotthoz, a Budapest Főváros Kormányhivatal vezetőjéhez.

 

A RomNet birtokába került dokumentumokból az is kiderült, hogy az ORÖ-s képviselők családtagjainak foglalkoztatása is jogszerűtlen, mert az erre vonatkozó döntés meghozatalát kizárólag közgyűlési hatáskörben rendelték, ugyanakkor erről sem született döntés.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az ORÖ elnökéhez és Farkas Flóriánhoz lojális képviselők ebben az évben eddig 5-6 millió forintot kerestek, és az ORÖ Intézményhálózatán keresztül létrehozott „megyei irodák” működtetésére, amely döntő többségében a képviselők saját lakásán működik, havi 450 ezer forint működési támogatást fizet a milliárdos adóssággal küzdő szervezet. Az irodákban vagy a képviselők, vagy a közvetlen családtagjaik dolgoznak megbízásos jogviszonyban, havi több százezer forintos bérezéssel. Balogh János elnök lakhelyén, Ibrányban is működtet „megyei irodát” havi 450 ezer forintos támogatással amelyben szintén közvetlen hozzátartozói dolgoznak. Ebben az ügyben Tényi István feljelentést tett, és költségvetési csalás gyanújával az ügyészségen, a NAV pedig nyomozást indított.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

  • Komoly ajánlatot!

  • Letartóztatták a sikkasztó siklósnagyfalui polgármestert

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtóiCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt