2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián elvesztette igazmondó jellegét
2016. 11. 19. 00:00

Valódi csemege mondatvadászoknak a Farkas Flóriánnal készült szombati interjú a Magyar Időkben. Már a cím is tökéletes a „kegyelmes úrtól”: „Nem bujkálok, nincs mitől félnem”.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a miniszterelnöki biztos nem válaszol (a mostani interjút leszámítva) a sajtó kérdéseire, gyakorlatilag elérhetetlen. Hogy a parlamentbe alig jár be, hogy az uniós csalásügyi hivatal (OLAF) munkatársaihoz álcázva, egy szottyadt személygépkocsi hátsó ülésén megbújva érkezett – de ezek a tények nem merítik ki a bujkálás kategóriáját a Fidesz országgyűlési képviselőjénél. 

 

Orbán Flóri

 

A Lungo Drom elnöki pozícióját is betöltő vezető szájából elhangzott az a mondat, aminél visszatetszőbb (ez nagyon finom kifejezés) aligha hangozhatott volna el, méghozzá ez: „itt nemcsak a személyemet, hanem az egész cigányságot támadják”. Hasonló kommunikációs fordulattal sajnos maga Lázár János kancelláriaminiszter is élt korábban, amikor munkatársunk az ORÖ (Országos Roma Önkormányzat) körüli botrányokról és magáról Farkasról kérdezte, úgy tűnik, a rasszistázás a kormányzati kommunikáció tudatos eszköze lett. Vagyis tanultak liberális elődeiktől: ha egy bármilyen kisebbséghez tartozó közéleti szereplőt annak viselt dolgai miatt kritika ért, akkor a meglehet, nagyon is jogos bírálat megfogalmazóját máris a rasszista, antiszemita, stb. jelzőkkel próbálták megsemmisíteni. Aljas módszer volt, ami nagyon bíztunk benne, hogy már a múlté, mégsem az.

 

De nézzük, miket is állít még Farkas Flórián, aki még a Magyar Idők újságíróját is majdnem faképnél hagyja beszélgetés közben! („Ha csak a botrányt keresik, és arról akarnak beszélgetni, ami tovább erősíti az előítéleteket, abban én nem vagyok partner.”)

 

  • „Törvénytisztelő állampolgárként pedig állok minden vizsgálat elé. Az OLAF esetében sem tettem másként. Az, hogy az ellenzék és a baloldali sajtó körbelövöldözött, és mindenhova odarakta a képemet, egy tipikus karaktergyilkossági kísérlet. Az pedig különösen fáj, hogy rajtam keresztül sikeres, mintaértékű programokat is megpróbáltak lejáratni.”

    Farkas szerint tehát, ha a sajtót és az ellenzéket érdekli, például mi lett több mint másfél milliárd forint közpénz sorsa, illetve képviselőként miért nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, az karaktergyilkosság és nem jogos érdeklődés. 

  • „Álláspontom szerint az eljárásuk jogalapja abban a pillanatban megszűnt, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy határozott: visszafizetteti az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába programra felvett forrást, és mivel nem a vállalt feltételekkel valósult meg, a programot kivezették a tagállami elszámolásból.”

    Farkas Flórián itt a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programban elköltött 1,6 milliárd forintról beszél, amelynek lényegében nincs nyoma, s amelyet az illetékes minisztérium is visszakövetel. Úgy véli tehát, hogy a visszafizettetés elrendelésével megszűnt az eset bűncselekménygyanús jellege. Ezen logika szerint tehát, ha valakit lopással gyanúsítanak, de a pénz jogos tulajdonosa ezt zokon veszi és visszakéri az összeget, akkor a tolvaj már nem is tolvaj? Szürreális világban élünk.
  • „A Híd a munka világába projekt akkor indult, amikor én voltam az ORÖ elnöke, de az összeférhetetlenség miatt lemondtam. A dolgok utána romlottak el. (...) Álláspontom szerint a roma önkormányzat nem járt el kellő gondossággal. Nem tett eleget a kormányhatározatnak, és a szövetkezetet nem vonta be a konzorciumba. Az ellenzék mégis ellenem indított hadjáratot.”

    Tehát csak mások a hibásak. Kérdés, ha ez így van, képviselőként, roma vezetőként Farkas Flórián miért nem állt a vizsgálódás élére, miért nem láttuk nap nap után erről nyilatkozni, megtenni mindent azért, hogy a cigány vezetők körüli botrányok valóban ne a teljes cigányságra hulljanak vissza. Ha utóbbi mégis megtörtént, azért leginkább maga Farkas Flórián a felelős.
  • A riporter az interjú végén megkérdezte alanyát, nem akar-e lemondani? A válasz aligha meglepő: „Nem tervezem, mert nincs okom rá. A méltatlan támadások nem tudnak maradandó éket verni a cigányság egyre erősebb önképviseletébe, abba, hogy saját érdekeinkért szervezetten, egységesen és tudatosan kiálljunk.”

    Azt, hogy Farkas mit érthet saját érdekeik képviseletén, a cigányság többségének is megvan a véleménye, közösségeikben megfordulva ugyanis döntően arról beszélnek: a vezetők körüli botrányok rendkívül kínosak nekik is.

Legyünk igazságosak, Farkas Flórián az interjúban beszél arról is, hogy „az előző kormányok roma­stratégiája abban merült ki, hogy segélyen tartották a cigány közösségeket, hogy azok minél kiszolgáltatottabbak legyenek az aktuális hatalomnak”. Ennek a mondatnak legalább az első fele igaz, a felzárkózásért valóban nem tettek mást az előző kormányok sem, mintsem elvertek rá rengeteg pénzt. A 2010-es kormányváltást követően Balog Zoltán miniszter 300 milliárd forintnyi összegről beszélt, aminek alig van nyoma. Mindez azonban aligha jogosít fel bárkit, hogy a rossz hagyományokat kövesse. Farkas Flóriánnal bőven lehetne még miről beszélni, az ORÖ mostani vezetésének pénzszórásáról, a sofőrös Audiról nem esik szó a beszélgetésben, mint ahogyan annak sem fejti ki minden részletét, mégis hogyan lehetne az 1,6 milliárd forintnyi (fent említett) közpénzt visszaszerezni. Azt mondja, a „visszafizetés menetét újra kell gondolni”. Valóban?

 

Farkas Flórián végre tehát megszólalt, ám az önkritika és a bűntudat teljes hiánya érződik rajta. Egy olyan ember mondatai olvashatók az újságban, akiről nehéz eldönteni, hogy morálisan vagy mentálisan szakadt-e el a valóságtól, avagy e kettő nem zárja ki egymást. Megsértődik a kérdéseken, rasszizmust és karaktergyilkosságot kiált. Az egykor köztörvényes bűncselekményei miatt államfői (Göncz Árpád) kegyelemben részesült, diploma- és elszámolási botrányba keveredett roma vezető védi magát, ami végül is érthető. Annál furcsább, hogy a közvélemény nyomása ellenére a teljes kormányzat is ugyanezt teszi vele.