2024 May 07., Tuesday/Gizella napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyanús jegyzőkönyv miatt jelentették fel az ORÖ elnökét
2016. 10. 28. 00:00

Májusban az ORÖ tagjai megerősítették a posztján Balogh János elnököt. Papíron legalábbis. Egy képviselő feljelentést tett.

Gyanús jegyzőkönyv miatt jelentették fel az ORÖ elnökét

Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése Kisvárdán

Május utolsó napjaiban egy kisvárdai étteremben tartott közgyűlést az Országos Roma Önkormányzat. A szabályok szerint minden ilyen rendezvényről jegyzőkönyvnek kell születnie, melyet négy hitelesítő aláírással le kell adni az illetékes kormányhivatalnál. Már rögtön az elején lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel a közokiratnak számító dokumentum körül: először késve érkezett a kormányhivatalhoz, ahonnan tartalmi okokra hivatkozva vissza is dobták.

 

Második nekifutásra sem sikerült megugrani a lécet, ekkor ugyanis egy olyan jegyzőkönyvet adtak le, amit nem írt alá az egyik hitelesítő mondván: túl sok idő telt el közgyűlés óta. Végül valahogy megszerezték – erről különböző sztorik keringenek a képviselők között – a jegyzőkönyv hitelesítő szignóját, így

 


harmadik próbálkozásra sikerült olyan paksamétát leadni a kormányhivatalban, amit az végre el is fogadott.

Papíron megoldották

Vajda László képviselő olyan napirendi javaslatokkal érkezett a kihelyezett közgyűlésre, amiknek a megtárgyalása okozhatott volna néhány kellemetlen percet az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi vezetése számára. Ezeket eredetileg egy rendkívüli közgyűlésen akarta megtárgyaltatni, ám az elnök úgy határozott, hogy hozzácsatolja a pontokat a kisvárdai programhoz.  

 

Ezek a következők voltak:


- Csala Elvira ideiglenesen megbízott hivatalvezető  azonnali fegyelmivel történő felmentése
- Ideiglenes hivatalvezető kinevezése
- Pénzügyi Ellenőrző Bizottság felmentése, új Pénzügyi Ellenőrző Bizottság felállítása
- Balogh János elnök elleni méltatlansági eljárás kezdeményezése és lefolytatása

Egy következő napirendi pontban pedig meghallgatták volna Poldán Ferencet, a szervezet gazdasági vezetőjét és Csala Elvira megbízott hivatalvezetőt a többi között arról, hogy milyen felhatalmazás alapján fizettek ki közgyűlési határozat nélkül tiszteletdíjat több ORÖ-képviselőnek, továbbá miért támogat Balogh János elnök „megyei irodáknak álcázott” szervezeteket, magánvállalkozásokat.

 

részlet a jegyzőkönyvből (atv.hu)Részlet a jegyzőkönyvből (atv.hu)

 


"Az ülést lebonyolítók úgy oldották meg a kínos kérdésekről szóló szavazás elkerülését, hogy nemes egyszerűséggel fel sem vették azokat a napirendi pontok közé". Ezt állítja legalábbis Vajda László, akinek az okozta a következő meglepetést, hogy a közgyűlésről szóló jegyzőkönyvben már úgy olvasta vissza a javaslatait, mint megtárgyalt napirendi pontokat.

 

Fantomszavazás

Az atv.hu birtokába jutott jegyzőkönyv-másolatból egyértelműen az derül ki, hogy fent említett javaslatokat napirendre vették (17-18-19-20-21. pont) majd nagy többséggel elutasították. Így 27 igen és 13 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők, hogy nem folytatnak le méltatlansági eljárást a februárban kinevezett elnök ellen, és ugyanilyen arányban „döntöttek” a többi pontról is.

 


Csakhogy Vajda László és több képviselőtársa is állítja, hogy a pontokról csak a jegyzőkönyv szerint szavaztak, a valóságban nem tárgyaltak róluk, mégis határozatba foglalták és határozati számokkal látták el ezeket.

„Ezek a napirendi pontok a személyemet érintik. Ha én vagyok az előterjesztő, akkor tudomásom lenne arról, hogy ezeket a napirendi pontokat megtárgyalták. Mindenki alá tudja támasztani, és a hangfelvétel is azt bizonyítja, hogy ezekről a napirendi pontokról nem hoztunk döntést” – nyilatkozta az atv.hu-nak Vajda László.

 

vajda lászlóVajda László


Nem elérhetőek

Közben a jelenlegi vezetés ellenzéke megszerezte a közgyűlés teljes hangfelvételét, majd Lakatos Oszkár képviselő szóról szóra legépelte azt és elküldték a kormányhivatalba, hogy ott összehasonlítsák a két szöveget.


Emellett közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tettek Balogh János elnök, valamint a jegyzőkönyvvezető és a két hitelesítő ellen a múlt héten a VII. kerületi rendőr-főkapitányságon.

A feljelentéshez csatolták a jegyzőkönyv másolatát, továbbá szükség esetére felajánlották a nyomozóknak a hangfelvételt is.

 

Az ügyben próbáltuk megszólaltatni az Országos Roma Önkormányzatot is. Kedden telefonon hívtuk a központi telefonszámot, de vagy csak az ügyintézőig jutottunk, vagy fel sem vették. Szerda délelőtt ezért e-mailt is írtunk a szervezetnek, kértük, hogy reagáljanak a fent leírtakra, és közöljék az ORÖ álláspontját az ügyben. Ha érkezik válasz, frissítjük a cikket. A roma önkormányzat egyébként csütörtökre is közgyűlést hirdetett - ezúttal Nyíregyházán.