2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A feltétel nélküli alapjövedelemért tüntetett az Opre roma párt
2016. 09. 21. 00:00

Az alanyi jogon járó jövedelem bevezetésének elérése érdekében tartott vonulásos tüntetést az Opre Roma párt szerda délután, majd a Parlamentben átadták petíciójukat is.

A roma párt tagjai és szimpatizánsai, kevesebb mint száz fővel, a Szent István-bazilika előtt gyülekeztek, majd rendőri biztosítás mellett, többször megállva és táncolva, párjuk jelszavát skandálva vonultak a Kossuth térre. A Miniszterelnökség épülete előtt az Opre Roma párt megyei elnöke beszédükben azt hangoztatták, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése minden szegénységben élő ember létszüksége, és ez nem cigány specifikus kérdés.

 

Oláh Károly, Nógrád megyei elnök azt mondta: az alapjövedelem az egyetlen lehetőség, hogy kikerüljenek a szegény emberek a nyomorból, de az alanyi jogon járó juttatás mellett a cigányok munkát is követelnek, mert mint fogalmazott, mindenki dolgozni szeretne. Kolompár József, Szekszárdi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy 28.700 forintos támogatásból, és 52 ezer forintos közmunkabérből nem lehet megélni.

„Élni kell”,  „lehetőséget”, „opre, roma!” skandálták a beszédek közben is a Miniszterelnökség előtt összegyűlt 6-7 tucatnyi ember, akiknek túlnyomó többsége vidékről érkezett.

 

„Elég volt!”  - kezdet beszédét Kamarás István történész-politológus, pártvezető, aki szerint az elmúlt 25-30 évben sem a cigány pártok, szervezetek, sem a kormányok nem tudtak választ adni a romákat érintő legfontosabb kérdésekre, és nem tudták megoldani a cigányság helyzetét. Állítása szerint pártjuk az, aki mindezekre elsőként, demokratikus és európai szintű választ ad, anélkül, hogy „forradalmat” és ellenállást hirdetnének.

 

Az Opre Roma párt programját és küldetését ismertetve azt hangoztatta Kamarás István: a fizika, a szociális és a lakhatási biztonság alapjain olyan alternatívát tudnak nyújtani a legszegényebb magyar állampolgároknak, amely tisztességes megélhetést és jövőképet ad. A roma párt 100, a gyermeket váró és nevelő édesanyák számára pedig 200 ezer forintos feltétel nélküli alapjövedelmet vezettetne be, ezen felül azoknak a családoknak, ahol egy gyermeket nevelnek, 10, ahol kettőt 15, és ahol hármat, 20 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást adatna, hogy ebből a megfelelő lakhatásukat megoldják. A fizikai biztonság kérdésére vonatkozóan az a pártelnök álláspontja, hogy a roma származású embereknek részarányosan kell helyt kapniuk a törvényhozó és végrehajtó hatalomban.

 

Kamarás István emlékeztetett: az év elején nyújtották be a  feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével kapcsolatos népszavazási kezdeményezésüket a Nemzeti Választási Bizottsághoz, de az NVB a kezdeményezést az Alaptörvényben foglalt "fenntartható költségvetés elvére" hivatkozva utasította el.  Az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt szerint az alanyi jogon járó jövedelem civilizációs kényszer és keresztényi kötelezettség egyben, és minden magyar állampolgárnak biztosítani kell annyi jövedelmet, ami legalább a tisztes szegénységhez elegendő, és véleménye szerint ez az összeg minimális lenne a magyar költségvetésben.

 

Az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt elnöke ultimátumot adott a politikai, gazdasági és értelmiségi elit, valamint a kormány számára: amennyiben néhány hónapon belül nem teljesítik követeléseiket, nem biztosítják a tisztes megélhetéshez és élethez szükséges biztonságot, akkor demokratikus úton, kezdeményezi fogják Észak-Magyarországi Cigány Autonómia létrehozását. Kamarás István elgondolása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Heves megye területén élnének a jövőben a cigányok.

 

A pártvezető követeléseiket petícióban is átadta a Miniszterelnökség munkatársainak.

 

HBA