HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Holokausztemlékhelyet hoznak létre a Prágától délnyugatra fekvő Letyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Szeptember 09    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Holokausztemlékhelyet hoznak létre a Prágától délnyugatra fekvő Letyben, ahol a 2. világháború alatt előbb roma munkatábor, majd roma gyűjtőtábor működött - jelentette be Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnöke kedden Letyben, amikor a kulturális és az igazságügyi tárca vezetőinek kíséretében ellátogatott az ideiglenes emlékműhöz.

Hirdetmény

1942 májusa és 1943 augusztusa között mintegy 1300 roma férfi, nő és gyermek járta meg a letyi koncentrációs tábort, amely az auschwitz-birkenaui megsemmisítő táborhoz vezető út utolsó állomása volt. A nácik által a "végső megoldás" céljára létrehozott gyűjtőtábort cseh csendőrök irányították. Közel 330 roma, közöttük legkevesebb 241 gyermek vesztette életét az embertelen körülmények miatt. 

 

    Az 1970-es években, a szocializmus idején sertéshizlaldát építettek az erdő közepén, ahol három évtizeddel korábban a láger barakkjai álltak. Az épületektől 200 méterre ma csak egy nagy kereszt és egy cseh, angol és romani nyelvű felirattal ellátott sírkő emlékeztet a táborra. A csehországi roma szervezetek 1989 óta szüntelenül tiltakoznak amiatt, hogy a ma már magánkézben lévő sertéshizlalda "a cigány népirtás" emlékhelyén áll.

 

     A tábor emlékművét 1995 májusában Václav Havel akkori köztársasági elnök avatta fel. Utódja, Václav Klaus azonban elutasította azt az álláspontot, hogy Letyben koncentrációs tábor működött. Klaus szerint egyszerű munkatáborról volt szó. 

 

    Az Aktuálne.cz hírportál szerint ilyen értelemben nyilatkozott Letyről a múlt héten Andrej Babis is. Miután a hír nyilvánosságra került, az ellenzék azonnal holokauszttagadással vádolta meg, és a parlament keddi ülésén lemondásra szólította fel a népszerű pénzügyminisztert. Andrej Babis azt állítja, nem azt mondta, amit neki tulajdonítanak, és hogy szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. Miután azonban kijelentését Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök és Pavel Belobrádek kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes is elfogadhatatlannak minősítette, Babis kedden délelőtt felkereste az emlékhelyet, majd a parlamentben elnézést kért, és elhatárolódott a neki tulajdonított kijelentéstől. Ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozta, hogy szavait rosszul értelmezték, és hogy az októberi regionális választások előtti kampányról van szó. Andrej Babis ígéretet tett arra, hogy a kormány megvásárolja a magántulajdonban lévő sertéshizlaldát és méltó emlékhelyet alakít ki Letyben. 

 

     A rendszerváltás után az egymást követő cseh kormányok rendre elhalasztották a probléma megoldását, így az ügy végül az Európai Unió joghatóságaihoz került. Az Európai Parlament 2005 áprilisában a romák helyzetéről elfogadott határozatában követelte a letyi sertéshizlalda lebontását és emlékmű felépítését. A sertéstelep tulajdonosa nem ellenzi, hogy az üzemet áthelyezzék, azzal a feltétellel, hogy kárpótlást kap az államtól.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt