2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ma kell az OLAF előtt megjelennie Farkas Flóriánnak
2016. 08. 24. 00:00

Ma kell megjelennie az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előtt Farkas Flórián miniszterelnöki biztosnak, akit a Híd a munka világába projekt körüli milliárdos visszaélések fő felelősének tartanak.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, miniszterelnöki biztost eddig még egyetlen hatóság sem hallgatta meg, noha több mint másfél éve folyta nyomozást a Nemzeti Adó és Vámhivatal bűnüldöző szerve jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Az adónyomozók nem csak az elvileg munkahelyteremtést segítő, eredetileg uniós pályázati program körüli 1,6 milliárd forintos szabálytalan pénzköltést, hanem más pályázati forrásokból származó, több száz millió forintos támogatásokkal kapcsolatos visszaéléseket is vizsgálnak. Ezek az ügyek mindegyike Farkas Flórián személyéhez kapcsolódik, mert 2011 január és 2014 októbere között országgyűlési képviselői megbízatása mellett ő vezette az Országos Roma Önkormányzatot is.

 

Farkas Flórián

 

A RomNet korábban már többször is nyilvánosságra hozta azokat a gyanúsnak ítélt dokumentumokat, amelyek alapján több száz millió forintot fizetett ki az ORÖ kétes eredetű és tartalmú tanulmányokra, túlárazott gépkocsi bérlésekre és irodavásárlásra. Ezeket a szerződéseket és a teljesítési igazolásokat Farkas Flórián írta alá. Hangfelvételeket hozott a RomNet nyilvánosságra, amelyek alapján az adóhatóság szintén nyomozásokat rendelt el.

 

Farkas Flóriánt az OLAF a Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP-projekt szabálytalanságairól „érintett személyként" már korábban, idén június 17-én szerette volna kikérdezni, de a miniszterelnöki megbízott a kijelölt időpontban nem jelent meg az OLAF budapesti koordinációs irodájában. 

 

Miután a Népszabadság nyilvánosságra hozta a meghiúsult meghallgatást,  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte Farkas Flóriántól: amennyiben tiszta a lelkiismerete, menjen el az OLAF meghallgatásra, és működjön együtt az uniós hatósággal a kialakult helyzet kezelésében.

 

Lázár János a legutóbbi kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, tudomása szerint Farkas Flóriánnak augusztus 24-én, vagyis ma kell megjelennie az OLAF előtt.

 

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője, az ORÖ botrány kirobbantója a RomNet-nek azt mondta: bízik abban, hogy az OLAF meghallgatásával előbbre lendül az ügy, és a magyar bűnüldöző hatóságok is bátrabban, konkrétabban fognak majd intézkedni, végezni a dolgukat.

 

Hadházy Ákos, akit időközben az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjévé is jelöltek, megjegyezte: az OLAF nem konkrét ügyeket vizsgál, hanem azt ellenőrzi, hogy a magyar igazságszolgáltatás a Híd a munka világába projekt, vagy egy más hasonló gyanús ügy kapcsán megtett-e minden szükséges lépést.

 

Az LMP-s politikus megismételve korábban is tett kijelentését azt mondta: meggyőződése, hogy Farkas Flórián börtönbe fog kerülni, és bízik abban, Orbán Viktor miniszterelnök sem fogja tovább védeni, elengedi a kezét.

 

Az OLAF idén nyáron Hegedüs Istvánt, az ORÖ volt elnökét is meghallgatta már a Híd a munka világába program ügyében. Hegedüs István, aki 2014 október végétől 2016. február közepéig vezette az újonnan alakult ORÖ-t, a RomNet-nek azt mondta, az uniós hivatal munkatársainak átadta mindazokat a dokumentumokat, amelyek rendelkezésére álltak, így a szerződéseket és teljesítési igazolásokat, és beszámolt arról, hogy a projekt lebonyolításában már azért nem tudott részt venni, mert még Farkas Flórián elnöksége idején minden szerződést megkötöttek, és neki a jogfolytonosságot követve teljesítenie kellett. Az uniós hivatal több olyan cég vezetőjére és szerződésére is kíváncsi volt, amelyeknek neve a sajtóhíradások alapján más visszaélés-gyanús uniós pályázati ügyekben is felmerült. Főként az Advocata Kft. szerepét firtatta az OLAF a roma fogalakoztatási pályázati projekt körül.

 

A RomNet korábban már beszámolt arról, hogy az Advocata Kft. több tízmillió forintot nyert el korábban különféle roma tematikájú tanulmányok készítésére, az ORÖ projektjében is megbízáshoz jutott. Advocata Kft. készítette el a Híd a munka világába című projekt "Projektirányítási kézikönyv" című háttértanulmányát 7 millió 620 ezer Ft-ért.  A tanulmány tartalomjegyzékkel és mindennel együtt összesen 73 oldal. A vállalkozói szerződést Monostori Tamás ügyvezetővel 2013. május 31-én írta alá az önkormányzat, és a cég a megbízatást október 24-én teljesítette, az ellenértéket pedig négy nappal később maradéktalanul át is utalták. Ennek a cégnek a tulajdonosa egyébként, Birher Nándor, aki Farkas Flóriánnak hosszú évek óta tanácsadója. A konzorcium sokrétű tevékenységet végez: pályázatírás, hálózatelemzés, felnőttképzés, humánpolitikai tanácsadás, ügyvédi feladatok ellátása, közbeszerzés. A honlapján 6,5 milliárd forint elnyert támogatást és több mint 100, 70 százalékos nyerési átlaggal elkészített pályázatot említ. Az Advocata Kft. ügyvezetője, Monostori Tamás a sikeres tanulmányírások mellett a Híd a munka világába projektben szakmai vezető is volt, havi 900 ezer forintos bérezéssel.

 

Az OLAF budapesti koordinációs irodája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatalában, az V. kerületi Sas utca 23. alatt működik. Farkas Flórián a RomNet információi szerint várhatóan reggel 9 órakor érkezik az „érintett személyként” történő meghallgatásra.

 

Farkas Flóriánt országgyűlési képviselőként mentelmi jog védi, így bűncselekmény tettenérésén kívül más ügyben csak akkor indulhat ellene eljárás, ha Polt Péter legfőbb ügyész kéri az Országgyűlés mentelmi bizottságától a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és azt a bizottság előterjesztése alapján a jelenlévő parlamenti képviselők kétharmada megszavazza.

 

Az OLAF nem bűnüldöző hatóság, így nincs jogköre sem őrizetbe venni, vagy gyanúsítotti kihallgatást tartani, vagy előzetes letartóztatást indítványozni. 

 

Az Európai Csalásellenes Hivatal, vagyis az OLAF egy uniós szervezet, amely az Európai Bizottság szervezetén belül működik. Fő célja és feladata az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme, valamint a csalás, a korrupció és egyéb pénzügyi vonatkozású jogellenes tevékenységek elleni küzdelem, beleértve az európai intézményekben elkövetett súlyos hivatali mulasztásokat is. Az OLAF azonban nem egyedüli és kizárólagos őre az uniós pénzeknek, a tagállamok számára előírt kötelezettség, hogy legalább ugyanazzal a szigorral és eszköztárral védjék e forrásokat, mint ahogy védik a saját, hazai költségvetésüket. 

 

Az OLAF Koordinációs Iroda kizárólag az OLAF által vizsgált üggyel kapcsolatban, a jelentéstétel céljából, kizárólag az ahhoz szükséges mértékben személyes, illetve bűnügyi személyes adatot kezelhet. Ha megítélésük szerint valamely szerv, szervezet vagy személy eljárása, illetőleg mulasztása az Európai Unió pénzügyi érdekeit sérti vagy veszélyezteti, egyúttal haladéktalanul intézkedik a megkeresések, bejelentések továbbításáról a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szervek felé.

 

Az OLAF az unió tagállamaiban 2015-ben 304 vizsgálatot zárt le, és 219 új vizsgálatot indította, ami rekordszámú eredménynek számít a szervezet 2002-es működése óta. Az OLAF összesen 888,1 millió Euró uniós költségvetésbe történő pénzügyi visszatérítésére tett ajánlást a nemzeti hatóságoknak és az EU-nak.

 

Hidvégi-B. Attila