2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyomoz az ügyészség a náci tetoválást viselő férfi után
2016. 08. 16. 00:00

Önkényuralmi jelkép használata miatt az ügyészség nyomoz az ellen a náci tetoválást viselő férfi ellen, akiről tavaly az Index közölt képet. A náci tetoválás miatt Tényi István tett feljelentést.

Az Index tavaly július közepén közölt egy cikket „Élve fogják megnyúzni a magyar nácit?” címmel. Az íráshoz mellékeltek egy fotót, amelyet a balatonlellei strandon készítetett egy nyaraló férfiról újságíró barátjuk. 

 

A cikk szerzője megjegyezte: a náci sas és a horogkereszt  nem azért érdekes, mert bőrbe varrva meglehetősen erős elkötelezettséget jelent. Amióta a kormány hivatalos kampánnyal támogatja a fajgyűlölő szélsőjobbot, nem rendhagyó téma, ha egy honfitársunk felvállaltan náci. Érdekesebb, hogy ettől függetlenül azért még hatályos a Btk. önkényuralmi jelkép használatáról szóló törvénye, amely szerint: 

 

 

 

(1) Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a) terjeszt, b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy c) közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.


De mit jelenthet a törvény a lellei strandoló esetében?

  • Mivel a bőre alatt van a jelkép, örökre börtönben marad? Hiszen ahogy kiengednék, és átöltözne civilbe,  újra közszemlére teszi a horogkeresztet, és már mehet is vissza.
  • Vagy bíróság kötelezi arra, hogy átvarrassa a sast delfinné?
  • Esetleg elevenen megnyúzzák, így szüntetve meg a törvénysértő állapotot?
  • Persze az is lehet, hogy egyszerűen csak örökös felsőruházat-viselésre kötelezik.

 

Az úr egyébként magyar volt, és a családok körében közkedvelt Bavaria jachtklub strandján parádézott tetoválásával, számolt be a fotós. 

 

UPDATE: Megkereste az Indexet a jachtklub, amelynek vezetője szerint a náci úr a területen működő apartmanház lakója, vagy látogatója lehetett, és így került a jachtulajdonosok által is használt területre.

 

http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/07/21/elve_fogjak_megnyuzni_a_magyar_nacit/

 

Az Index cikke eljutott a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi Istvánhoz is, aki a Főváros V. Kerüli Ügyészségéhez címzett, 2016. július 25-én, az eset publikálása után egy évvel kelt beadványban arra kérte a nyomozóhatóságot, állapítsa meg a vétség, vagy bűncselekménytényét, és konkrét beadvány alapján vizsgálja meg az ügyészség, hogy az adott helyen, egy balatonlellei strandon – tehát nagy nyilvánosság előtt – tiltott önkényuralmi jelképet ábrázoló tetoválás közszemlére tétele alkalmas mód-e a köznyugalom megzavarására.

 

Tényi István által a RomNet-hez eljuttatott dokumentum szerint a főváros áttette a feljelentést Fonyódra, és a Fonyódi Járási Ügyészség 2016. augusztus 10-én nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt. A nyomozást Fonyódi Rendőrkapitányságnak kell lefolytatnia, amelynek határideje 2016. október 10.

 

Hidvégi-B. Attila