2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Útra kelt a roma fiatalok zarándokcsoportja Birkenauba
2016. 08. 01. 00:00

Európa 17 országából 500 cigány fiatal zarándokol Auschwitz-Birkenauba és Krakkóba, hogy a roma holokauszt évfordulóján fejet hajtson a vészkorszakban elpusztított embertársaikra.

Dik I na bistar – Nézd és ne feledd!” jelszó alatt indult zarándoklat 55 fős magyarországi csoportja hétfő reggel kelt útra, hogy részt vegyen a ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat és a Phiren Amenca roma fiatalokból álló európai szervezet egy hetes megemlékezés-sorozatán.

 

 

Résztvevők a megemlékezésre tartó zarándokút indulása előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Blaha Lujza téren. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Herfort Marietta, a ternYpe és a Phiren Amenca magyarországi programkoordinátora a zarándokcsoport indulását megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: fontosnak tartják, hogy roma és nem roma fiatalok közösen megmutathassák önálló és valós arcukat, fejet hajtva a múlt előtt, képviselve a jelent és a jövőt. Emlékezetett: két évvel ezelőtt, a roma holokauszt 70. évfordulóján, Krakkóban tartott nemzetközi roma ifjúsági konferencián fogalmazták meg a roma holokauszt emlékezetével kapcsolatos küldetésük legfontosabb üzenetét, amely így szól:

 

Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a holokausztot túlélt emberekkel. Nekünk kell emlékeztetni a vészkorszak borzalmaira a felnövő ifjúságot, hogy az egyre erősödő idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ne kaphasson újra teret sem a közbeszédben, sem a politikai döntéshozatalban. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetnünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk.

 

A magyarországi zarándokcsoportot része a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport, akik a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad programjának keretében, a Balassi Intézet és a Külgazdasági ás Külügyminisztérium támogatásával 2016. augusztus 3-án, a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban bemutatják „A halálra táncoltatott lány” című táncballadát. A Phiren Amenca rendezvénysorozatának keretében bemutatásra kerülő táncballada - amelynek rendezője és koreográfusa Szent-Ivány Kinga és Papp Márta - a zsidó, cigány és magyar zenék, népzenék segítségével minden, a balladából kiolvasható lehetséges történést, viszonylatot jeleníti meg, hogy egyértelművé válik, a holokauszt az emberiség és az európai társadalmak tragédiája.

 

 

A hétfőn Krakkóban kezdődő, augusztus 6-ig tartó program-sorozaton részt vesz Forgács József “Bandi”, Magyarországon élő roma származású holokauszt-túlélő is, aki felidézi majd az európai fiataloknak a náci lágerekben gyermekként átélt borzalmakat. Az európai országokból érkező résztvevőknek tematikus workshopot és előadást tartanak neves szakértők és trénerek a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetemen.

 

A magyar delegáció indulása előtt a Romano Glaszo együttes és a Nemes Nagy Ágnes Általános Iskola énekszakos lányokból álló kórusa a Paszabról érkezett Parno Graszt ifjúsági zenekarának tagjaival közösen énekelték el a cigány himnuszt.

 

Phiren Amenca

A rendezvénysorozat médiatámogatója a RomNet.hu.


A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-án van. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.


A Phiren Amenca (Járj velünk) roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett.


A ternYpe Magyarország Hálózat olyan tenni vágyó fiatalok közössége, akik a kölcsönös tisztelet, együttműködés és az elfogadás szellemiségét képviselik. Célja a roma fiatalok mobilizációja és érdekeinek érvényesítése. A ternYpe Európa 15 országában képviseli a fiatalokat, Magyarországon több mint 500 aktív tagja van.

 

Hidvégi-B. Attila