HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Áldást osztott a túlélőknek és imádkozott Ferenc pápa Auschwitzban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Július 29    Forrás: MTI - RomNetgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Hosszú, csendes imában merült el Ferenc pápa péntek reggel az egykori auschwitzi náci német haláltáborban, miután a múzeum területére belépett a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül – tudósít a történelmi eseményről az MTI.

Hirdetmény

A szentatya gyalog ment át a kapun, ahogy ezt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor.

Ferenc pápa a láger területén megáldotta a náci haláltáborok 12 túlélőjét, akik a múzeummá alakított táborban várták őt. A katolikus egyházfő a volt lengyel, zsidó és német foglyok, illetve hozzátartozóik mindegyikéhez odalépett, és rövid személyes beszélgetés után megcsókolta és megáldotta mindegyiküket.

 

A foglyok egyike ezt követően meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, aki ezt az úgynevezett halálfalhoz vitte.

 

 

 

A pápa ezt követően Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott az Auschwitz I. volt náci német haláltábor 11. számú barakkjában, abból az alkalomból, hogy idén emlékeznek meg a lengyel ferences szerzetes vértanúságának 75. évfordulójáról.

 

A szentatya csendben imádkozott, egyedül ülve egy faszéken a szentté avatott szerzetes kivilágítás nélküli halálcellájában.


Maximilan Kolbe éppen 75 éve, 1941. július 29-n önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt. Az utolsóként életben maradt ferencessel a hóhér egy fenol-injekció beadásával végzett.

 

Ferenc pápa megáldotta és megcsókolta a túlélőket

 

A pápa péntek reggel az auschwitzi múzeumban kezdte el lengyelországi zarándoklatának harmadik napját, s a látogatás a pápa kívánságára beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlik.

 

A szentatya még egy júniusi sajtóértekezletén azt mondta: csendben szeretné tölteni auschwitzi látogatását: "Egyedül, belépni és imádkozni azért, hogy az Úr a sírás kegyelmében részesítsen."

 

Hétfőn Európa 17 országából félezer roma fiatal érkezik Karkkóba és Auschwitz-Birkenauba, hogy a Phiren Amenca és a ternYpe nemzetközi roma ifjúsági szervezetek rendezvényének keretében a roma holokauszt áldozataira emlékezzenek augusztus 2-án, a roma népirtás nemzetközi emléknapján.

 

HBA-MTI

 

Phiren Amenca

 

 


    

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt