2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flóriánt kihúzzák a lecsóból
2016. 06. 13. 00:00

Dörzsöljük a szemünket. Farkas Flórián is előadást tart azon a nagyszabású konferencián, amely a kormány állítólagos romapolitikai eredményeit hivatott dicsőíteni.

Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőről, az ORÖ (Országos Roma Önkormányzat) volt vezetőjéről van szó, aki – bár ebben a minőségében nem végez látható tevékenységet – Orbán Viktor jóvoltából a végül húszévesen elvégzett nyolc általánossal is miniszterelnöki biztosként szolgálja a cigányság felemelkedését.

 

Követhetetlenül sok eljárás indult már az elnöksége idején történt súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja miatt. Az adónyomozók részben az ORÖ gazdálkodását vizsgálják, részben a Híd a munka világába foglalkoztatási projekt pénzköltéseit. Utóbbinak szintén Farkas Flórián volt a vezetője. A fideszes roma politikus régóta pánikszerűen menekül a sajtó elől, most azonban a nyilvánosság elé áll. Nem is akárhol. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma júliusban nemzetközi konferenciát szervez annak apropóján, hogy öt évvel ezelőtt fogadták el magyar kezdeményezésre az európai roma stratégiát, itthon pedig a társadalmi felzárkózási programot. A meghívóban Balog Zoltán miniszter az „eddigi eredmények bemutatását, összefoglalását és a jövőről való közös gondolkodást” jelölte meg célként.


A közelmúltban – ahogyan erről a Népszabadság brüsszeli tudósítója elsőként beszámolt – az ­Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregá­ciója miatt. Csehország és Szlovákia után mi vagyunk a harmadik tagállam, amelyet a faji egyenlőségről szóló uniós irányelv megsértése miatt vonnak felelősségre.

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter tavaly év végén arról beszélt, hogy óriási hibát követnek el, akik a kisebbséget képviselve eljátsszák a többségi társadalom bizalmát. Név említése nélkül, de jól beazonosíthatóan azzal fenyegette meg Farkas Flóriánt, hogy „megy a lecsóba”.

 

Később aztán Lázár visszakozott, és közölte, néha olyan érzése van, hogy Farkast pusztán cigány származása ­miatt támadják. Balog Zoltán minisztériuma szabálytalan pénzfelhasználás miatt nemrég visszakövetelte az ORÖ-től a Híd a munka világába programra adott 1,6 milliárd forintot. Ennek tükrében több mint furcsa, hogy Balog a tárcája által szervezett konferencián mégis közösséget vállal Farkassal.

 

 


Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök