2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fedezetelvonásra készül az ORÖ
2016. 05. 22. 00:00

A milliárd forintos fizetési kötelezettségük teljesítése előtt kimentené az összes ingó és ingatlan vagyonát az ORÖ, hogy különféle programokba álcázva felélje azt - állítják az ORÖ képviselői.

Az Országos Roma Önkormányzat szerdán 11 órától Kisvárdán tart kihelyezett közgyűlést a Parish Bull Hotelben. A képviselőknek kiküldött meghívó napirendi pontjai között több olyan előterjesztés is szerepel, amely - a szervezet képviselő szerint - ha megszavazásra kerül, „komoly bűncselekményeket” vethet fel. A képviselők sem a múlt évi mérlegbeszámolóhoz, sem az ez évi költségvetésükhöz, sem a szervezeti és működési szabályzatuk módosításához, sem pedig az ingó is ingatlan vagyon átadására és kezelésére vonatkozóan előterjesztést, dokumentumot nem kaptak, így azokat csak közvetlenül a közgyűlésen ismerhetik meg.

 

Mint ismeretes, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ez év márciusában a felmerült szabálytalanságok miatt elállt az ORÖ-vel és a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezettel kötött támogatási szerződéstől, és visszaköveteli a számukra kifizetett 1,6 milliárd forintot. A fizetési kötelezettségre a tárca 12 hónap részletfizetési lehetőséget adott, de az önkormányzat eddig egyetlen fillérrel sem törlesztette adósságát, holott a 2016-os normatív támogatásuk felét már megkapták, és azt fel is élték. A több mint másfél milliárdos adósság mellett az ORÖ-nek közel 500 millió forintos egyéb adóssága van, egy részük miatt büntetőeljárás is indult, de azok törlesztését sem teljesítette eddig.

 

Balogh János

 

Az ORÖ mindezek tudatában és ismeretében arra készül, hogy a szerdai közgyűlésén a Híd a munka világába projekt keretében az Emmi vizsgálata szerint jelentősen túlárazva, a program szempontjából alkalmatlan ingatlanokat átadja a korábban Farkas Flórián által alapított és vezetett foglalkoztatási szövetkezetnek. Mindezek mellett az ORÖ 2,5 millió forintos „kölcsönt” is kíván adni az idén januártól Berényi László ORÖ-s képviselő, egykori fideszes országgyűlési képviselő által vezetett szövetkezetnek. A roma önkormányzat azt is tervezi, hogy eladja az ingatlanok egy részét, hogy a szövetkezet tőkéhez jusson, és elindíthassa a munkaerő-kölcsönzés és munkaerő-közvetítési tevékenységét.

 

Vajda László és Lakatos Oszkár képviselők a RomNet-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az Emmi megállapításai szerint a projekt megbukott, az abban vállalt kötelezettségeit sem az önkormányzat, sem pedig a szövetkezet nem teljesítette, ebből adódóan nem indokolt az ingatlanok átadása a szövetkezet részére. Amennyiben ez mégis megtörténik, az önkormányzat fedezetelvonással és hűtlen kezeléssel bűncselekményt követ el – jelentették ki, hozzátéve, ezért az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivatalhoz fordultak.

 

 

Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke a RomNet-nek azt mondta: már egy évvel ezelőtt, amikor még a projekt zajlott, Farkas Flórián a szövetkezet elnökeként és miniszterelnöki biztosként azt kérte az önkormányzat adja át számára az ingatlanokat, de annak azért nem tett eleget, mert a pályázati útmutató nem tette lehetővé, és felelős gazdaként kellett tekinteni az ingatlanokra.

 

Az ORÖ volt elnöke szerint a mintegy 400 millió forintért megvásárolt vidéki és budapesti ingatlanokat csak a projekt pénzügyi és szakmai zárása és annak elfogadása után lehetett volna átadni, de mivel a felmerült szabálytalanságok miatt szerződésbontásra került sor, álláspontja szerint inem indokolt az ingatlanátadás.

 

Az ORÖ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől korábban vagyonkezelésbe kapott ingatlanok további hasznosításáról is határozatot kíván hozni a szerdai kisvárdai közgyűlésén. Mint arról már beszámoltunk korábban, a VI. kerületi Csengery utcában három lakást is kaptak iroda céljára, amelyekben jelenleg is Farkas Flórián bizalmi emberei laknak életvitelszerűen. Mint a RomNet megtudta, a XII. kerületben, a Svájci úton lévő villakakás kulcsait az önkormányzat még mindig nem kapta vissza Farkas Flóriántól, bár a miniszterelnöki biztos azt állítja, nem használja az impozáns villát, amelyet korábban Sólyom László köztársasági elnöknek is felajánlottak szolgálati lakásként. Az ORÖ az MNV-től egy balatoni nyaralót és egy megyaszói villát is kapott, amely üresen áll.

 

Az ingatlanok mellett az ORÖ a lekötött betéteket is felszabadítaná, hogy abból programokat indíthasson. A napirendi javaslatok között szerepel, hogy a csőd közelben lévő ORÖ megszerezzen egy közel 100 millió forint értékű vagyont, amely jelenleg egy végelszámoló vagyonkezelésében van. Az országos önkormányzat még Kolompár Orbán elnöksége idején, 2007-ben értékesítette a gyújtogatás miatt kétszer is leégett Országos Cigány Információs és Művelődési Központot (OCIMK). A budapesti Gyömrői út 103. alatt állt, egykori kőbányai művelődési központot  40 millió forintos adósság mellett 140 millió forintért adták el. A vételárból 50 millió forintot Kolompár Orbán javaslatára letétbe helyeztek az Erste Bankban, és annak kamataiból felsőoktatási intézményben tanuló roma diák részére ösztöndíjat alapítottak, és azt 2011-ig, Farkas Flórián újbóli elnökségéig fizették is. Az ORÖ szintén szeretné visszakapni a vagyon kezelőtől a több mint kétmillió forintot tartalmazó bankszámla feletti rendelkezési jogot, valamint a Szív utcában lévő ingatlan tulajdonjogát. Az ORÖ most eladná a Szív utcai ingatlant, és felhasználná, a több mint 50 millió forintos lekötött betétetet is.

 

Az ORÖ képviselői szintén törvénytelennek tartják a szervezet hivatalvezetői pályázatának elbírálását is, amelyre szintén a szerdai közgyűlésen kerül sor, mert a pályázatot szabálytalanul hirdették meg, és több képviselő állítása szerint több pályázó dokumentumait eltüntették, hogy a közgyűlés elé csak Balogh János egyetlen jelöltje kerülhessen.

 

A RomNet korábban hangfelvételekkel alátámasztva írt arról, hogy az milliárdos adósságokkal küzdő önkormányzat saját képviselőinek szervezi ki az állami normatív támogatást megyei irodák és fiktív megbízási szerződések révén, miközben adósságrendezésre eddig egyetlen fillért sem fordított. A RomNet birtokába került dokumentumok szerint van olyan képviselő, aki közel havi egymillió forintot kap az ORÖ-től megbízási díj és irodafenntartás címszó alatt.

 

A Magyar Államkincstártól az ORÖ már megkapta a 2016. évi működési támogatásuk felét, legutóbb május 15-én utaltak számlájukra közel 130 millió forintot.

 

 

Hidvégi-B. Attila