2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Devecser: Elítélték a romák háza felé dobáló felvonulót
2016. 05. 20. 00:00

Három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Veszprémi Törvényszék azt a férfit, aki négy éve a Jobbik devecseri felvonulásán romák háza felé dobott egy műanyagpalackot és köveket.

A párt 2012 augusztusában szervezte a felvonulást, amelynek egy pontján romák lakta háznál állt meg a menet, a résztvevők skandálni kezdtek, majd többen flakonokat és köveket dobtak több ház felé is. A huszonhat éves, székesfehérvári K. Tamás a bíróság szerint előbb egy palackot, rövidesen még kétszer apróbb követ dobot a házhoz, amely alkalmas volt arra, hogy félelmet és riadalmat keltsen az udvaron álló emberekben. Emellett a másodfokú bíróság szerint a vádlott a romákat fenyegető, rasszista jelszavak skandálásában is részt vett. Az indoklásban elhangzott, a bíróság csak az ellen folytathat le eljárást, aki ellen vádat emelnek, utalva arra, hogy a felvételek tanúsága szerint a vádlott mellett többen is dobáltak.

 

 

A férfit az Ajkai Járásbíróság tavaly társtettesként elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a minősítést társtettesként, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszakra pontosítva egy év három hónapra súlyosbította az ítéletet, amelyet három év próbaidőre felfüggesztett.

 

Az ítélet jogerős.

 

 

Marton Attila (veol.hu)