2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

ORÖ: Az adóhatóság nyomoz a tízmilliós sikkasztási ügyben
2016. 05. 12. 00:00

Költségvetési csalás gyanújával az adóhatóság folytat nyomozást az ORÖ két volt dolgozójának még februárban „kártérítés címén” átutalt tízmillió forint ügyében – tudta meg a RomNet.

Mint arról a RomNet elsőként beszámolt, zsarolással és fenyegetéssel utaltatott át magának közel tízmillió forintot az ORÖ számlájáról Farkas Flórián korábbi bizalmi embere, Bence Gáborné, aki Farkas Flórián elnöksége alatt az önkormányzat gazdasági vezetője volt, azt követően, hogy Hegedüs István lemondott az elnöki posztjáról. A volt dolgozó még aznap, hogy visszavették az önkormányzatba, első lépéseként 5 millió 900 ezer forintot utaltatott át magának a korábbi munkaviszonyából ki nem adott szabadságpénzének „kártérítésként”.  Az ORÖ másik alkalmazottja, Diós Krisztina pedig  3 millió 700 ezer forintot utaltatott át Csala Elvira megbízott hivatalvezetővel és a megbízott gazdasági vezető hozzájárulásával ugyanezen jogcímen.

/hirek/2016/03/03/tizmillios_sikkasztas_az_oro-ben


A jogtalan kifizetésről történt híradásunk alapján elsőként Tényi István, a „nemzet feljelentője” tett büntetőfeljelentést még csütörtök este a Budapesti Rendőr-főkapitányságon sikkasztás és bűnpártolás gyanújával, és bejelentést tett a VI-VII. kerületi ügyészség felé, és ezzel egy időben beadvánnyal fordult a Budapest Főváros Kormányhivatalához, hogy azonnali törvényességi felügyeleti ellenőrzést hajtsanak végre a szervezetnél.

 

Vajda László képviselő szintén büntetőfeljelentést tett a rendőrségen csalás, sikkasztás és hivatali visszaélésének alapos gyanúja miatt Diós Krisztina ORÖ alkalmazott és Bencze Gáborné ORÖ alkalmazott, valamint Csala Elvira ideiglenes megbízott ORÖ hivatalvezető és Poldán Ferenc ORÖ gazdasági vezető ellen, míg bűnpártolás gyanújával Gáspár Szilvia ORÖ Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke és Balogh János ORÖ elnöke ellen.

 

Az ORÖ elnöke, Balogh János is feljelentést tett, de az ORÖ több képviselője a RomNet-nek azt mondta, az elnök, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos kérésére a büntetőfeljelentését visszavonta.

 

Bence Gáborné a RomNet-et is perrel fenyegette, mert nyilvánosságra hoztuk az ORÖ költségvetéséből történt átutalást, és a volt gazdasági vezető azt is sérelmezte, valótlanul állítottuk, hogy zsarolással bírta volna rá Csala Elvirát és Poldán Ferencet a pénz átutalására.

 

A RomNet birtokába került hangfelvétel szerint Balogh János elnök három nappal azt követően, hogy elnökké választották, és a kártérítés címén történt tízmilliós átutalásról az ORÖ képviselői tudomást szereztek, számon kérte a megbízott hivatalvezetőt, Csala Elvirát, milyen alapon kérték ezt a pénzt és utaltatták át maguknak az érintettek. „Elmondom, ahogy van, ezek a Csala Elvirát bezsarolták, hogy amennyiben nem írod alá és utalod át a pénzt, tudod jól mi ketten vagyunk itt a főnökök, megszüntetjük a munkaviszonyokat” – mondta az ORÖ elnöke a képviselőknek Csala Elvirától kapott tájékoztatása alapján, és a magyarázat szerint ennek a zsarolásnak és fenyegetésnek a hatására tette rá az utalásra a szignóját a hivatalvezető, és Poldán Ferenc gazdasági vezető. Balogh János közlése szerint már 2015. február  26-án, az Albertirsán tartott közgyűléskor, ahol őt elnökké választották, Bencéné és Diós Kriszta számlájáén volt az említett összeg.

 

 

Balogh János egy nappal később közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a kiutalt összeg részbeni visszafizetésére utasította az érintetteket, valamint arra, hogy azonnal szüntessék meg a két érintett személy munkaviszonyát.

/hirek/2016/03/04/oro_feljelentes-cunami_a_tizmillios_sikkasztas_miatt

 

A sikkasztási ügy miatt a RomNet megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „az eljárást 2016. április 22-én határozattal áttette a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához, mert az eljárás lefolytatására a nevezett hatóság rendelkezik hatáskörrel”.

 

A NAV Bűnügyi Sajtóirodája csütörtökön a RomNet-et írásban arról tájékoztatta: „bár a nyomozást feljelentés alapján a rendőrség rendelte el, később megállapította, hogy az ügyben költségvetési csalás gyanúja merül fel, így a nyomozás iratait 2016. április 20-án áttette a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságára”.

 

Hozzátették: a folyamatban lévő nyomozásról nem kívánnak egyéb információt megosztani a nyilvánosággal.

 

Hidvégi-B. Attila