HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Barna a bőröm, én vagyok a törvény

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Május 02    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

A bizalmatlanság falán kell áttörniük a rendészeti hivatást választó cigányoknak, de a szegénysoron ez a felemelkedés egyik útja. Aki bizonyított, azt a kollégái is elismerik, kitartó munkával pedig igazi karriert építhet – vonzó pálya, mégis nagyon kevés a roma egyenruhás.

Hirdetmény

"Kőbányán kezdtem a pályát, kisrendőrként. Ott tanultam meg, hogy

a cigánynak többet kell tűrnie, letennie az asztalra, 

"mint a magyar kollégának. Különösen az első időkben. Hazudik, aki mást állít" - mondja Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének vezetője.

Többet kell letenniük az asztalra - véli Horváth Ferenc nyugalmazott rendőr őrnagy

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nyugalmazott őrnagy harag nélkül, tényszerűen beszél a megkülönböztetésről, amit 25 éves pályafutása alatt csak rátermettsége folyamatos bizonyításával sikerült leküzdenie.

Ha kezdődik a kokerózás

Az előítéletek ott vannak az állományban, de ez nem meglepő –miért pont a 45 ezer egyenruhás között ne lenne rasszista, ha a többségi társadalom is az. 

Nem kell ehhez nyílt támadás, a tekintetekből is lehet olvasni: és elég egy kis kokerózás, szaloncigányozás az őrsön, hogy megkeserítse a napi szolgálatot.

Mintha ott sem lenne

A sztereotípiák egyetlen ellenszere a kőkemény munka: ki kell vívni a bajtársak és a lakosság tiszteletét – utóbbi meggyőzése sem egyszerű feladat, hiszen a cigány rendőrt nem mindig veszik komolyan.

Kérdezett, de nem neki válaszoltak

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Horváth Ferenccel is megtörtént már, hogy hiába ő tette fel a kérdéseket, a "polgár" következetesen a magyar kollégának válaszolt, amíg "nem tisztázták a helyzetet".

Keményen kérni

A romák közül pedig sokan már a helyzettel nem tudnak mit kezdeni: árulásnak érzik, ha cigány igazoltat cigányt. A volt rendőr ilyenkor tisztelettel, de határozottan szólt hozzájuk. "Mondtam nekik,Testvérek! Engem ide küldtek, ez a munkám. 

Ha tudunk tárgyalni, akkor megoldjuk a helyzetet, ha nem, a törvény teljes szigorával fogok eljárni" - emlékezik vissza Horváth Ferenc, aki így vagy úgy, de a rázós helyzetekben is átvitte a törvény akaratát.

Áttörtek a falon

A kezdeti megaláztatások, csalódások ellenére Horváth minden cigány fiatalnak ajánlja a rendőri pályát: ha bebizonyítják, hogy szívósan és becsülettel dolgoznak,

megnyílik a láthatatlan fal, 

a kollégák idővel elismerik a munkájukat, azt pedig a saját példája is bizonyítja, hogy magas pozícióba kerülhetnek.

Makula György, az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület, a Faerleo elnöke - szülei büszkék rá, hogy a rendőri hivatást választotta

Forrás: MTI/Kovács Attila

Kiugrási lehetőség volt a rendőri pálya Makula Györgynek, a Faerleo roma rendőri egyesület elnökének is: mélyszegénységből, egy jászsági családból érkezett, a szüleinek gondot okozott, hogy tanulmányai kezdetén előteremtsék a jegyre valót – ma rendőr alezredes, az ORFK kommunikációs szolgálatának helyettes vezetője.

"A szüleim nagyon büszkék voltak rám, igaz, már volt előkép a családban, az unokabátyám, aki szintén rendőrtiszti főiskolát végzett – mondta az Origónak György. Szerinte a rendőri munka a kihívások ellenére vonzó a cigányok körében, és a megítélésén még lehet javítani. Az alezredes maga is részt vesz a roma fiatalok toborzásában, a Faerleo programjain pedig visszatérő vendég a népszerű megasztáros, Oláh Gergő is.

Ráhangolnak

A rendvédelem támogatja az integrációt: tizenegy éve szerveznek nyári rendészeti tábort, ahol 40-50 cigány fiatalnak népszerűsítik a rendőri, tűzoltói, büntetés-végrehajtási pályát. A felzárkóztatásban részt vesznek a megyei főkapitányságok is, évente írnak ki tanulmányi ösztöndíjakat, és

átlagosan 20-30 cigány fiatallal kötnek szerződést, 

akik vállalják, hogy később rendészeti szakközépiskolába vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkeznek.

Csendőrpertu

Az ösztöndíj tényleg hasznos – a rendőrség fizeti a rászoruló diákok kollégiumi szállását, az útiköltségét és tanszereit, 4,5-ös tanulmányi átlagtól pedig havi ötezer forintos apanázst is biztosítanak. A pályázati feltételek viszont felérnek egy burkolt gyanúsítással. A többnyire kiskorújelentkezőknek büntetlen és feddhetetlen előéletűnek kell lenniük, de hozzátartozóik előélete sem veszélyeztetheti a későbbi rendőri szolgálatot. 

Nem kérdi, nem látja

Erőfeszítések tehát vannak, de senki sem tudja, hogy mennyire eredményesek: a belügy – egyébként teljesen etikusan – nem vezet nemzetiségi nyilvántartást, roma nemzetiségűnek pedig az számít, aki annak vallja magát.

A korrektség hátulütője, hogy nincsenek megbízható adatok, 

nem látszik, mennyire hatékony a roma integráció.

Jellemző, hogy még a roma rendőregyesületek is csak becsülgetnek: a Faerleo szerint 300-400 cigány dolgozhat a rendőrségnél és 100-150 a katasztrófavédelemnél, míg Horváth Ferencék egyesülete 1200-1500-ra teszi a roma rendőrök számát.

Még az optimistább becslés is kevésnek tűnik: a teljes rendőri állomány 2-3 százalékát teszi ki. 

El sem jut hozzájuk

Az alacsony létszámot több dolog magyarázhatja: a rendőrség csak visszafogottan kampányol, főként a saját honlapján.

Láthatatlan, de vastag a bizalmatlanság fala, a roma rendőröknek az átlagosnál is jobban kell bizonyítaniuk rátermettségüket

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az országos lefedettségű csatornákhoz többnyire el sem jut a rendészeti táborok és programok híre, a jelentkezők egy része pedig nem éri el a felvételihez szükséges tanulmányi vagyerőnléti pontszámot. És persze ott van a már említett bizalmatlan, ellenséges légkör is, amit huzamosan nem bír mindenki elviselni.

Már ez is eredmény

Makula György ugyanakkor bizakodik. A folyamat lassú, de 50 évvel ezelőtt egy cigány rendőr sem dolgozott, és még közvetlenül a rendszerváltás előtt is kuriózumnak számított a kreol bőrű járőr.

Mára viszont nemcsak az utcákon, hanem a legmagasabb vezetői szinteken is feladatot kapnak a cigányok."Ugyanez zajlott le az amerikai rendvédelmi szerveknél, elég, ha megnézzük a National Black Police Association sikertörténetét" – mondja Makula György alezredes, aki szerint hamarosan nem is lesz érdekes, ha egy fiatal roma rendőr irányítja a forgalmat, vagy hozza vissza az ellopott értékeinket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségét

  • Az ÖRÖ közleményeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt